Tai buvo žmogus, gimęs ir miręs nelaisvoje Lietuvoje, tačiau nuolat svajojęs apie išsilaisvinimą – pirmiausia savo, kaip asmenybės, taip pat ir šalies. Ne paslaptis, kad pradžioje jis patikėjo stalinistine propaganda, tačiau netrukus savo dienoraščiuose jau dėjo bolševikus į šuns dienas.

Kad bus kunigas, nusprendė tėvas

V. Mykolaitis-Putinas gimė prieš 130 metų, 1893-iaisiais sausio 6 d., Pilotiškių kaime, Kauno rajone. Jis buvo vyriausias vaikas pasiturinčioje gausioje valstiečių šeimoje. Baigęs Gudelių pradinę mokyklą ir Marijampolės gimnaziją 1909 m. išvažiavo mokytis į Seinų kunigų seminariją – tai buvo jo tėvo valia. Kunigo įšventinimus 1915-aisiais gavo Minske, mat, prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, teko kuriam laikui trauktis iš Lietuvos. Jis įstojo į Peterburgo dvasinę akademiją Rusijoje.

V. Mykolaitis-Putinas pažino pasaulį: nemažai lankėsi užsienyje; gavęs stipendiją išvyko studijuoti į Šveicariją, Friburgo universitetą, kur įgijo filosofijos daktaro laipsnį. Domėjosi ne tik filosifija bei teologija, bet ir estetika, meno istorija, literatūra; daug nusimanė apie muziką, grojo pianinu ir griežė smuiku. Gavęs dar vieną stipendiją, išvyko studijuoti literatūros į Miuncheną Vokietijoje.

Trečiojo dešimtmečio pradžioje V. Mykolaitis-Putinas grįžo į Kauną...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)