Šis straipsnis portale delfi.lt pirmą kartą publikuotas 2019-11-11. Tai straipsnių ciklo „Sausas įstatymas“ dalis. Šio ciklo tikslas – nupasakoti, kokie alkoholio įstatymai bei draudimai galiojo Lietuvoje. Apie tai, kaip Rusijos imperijoje atsirado degtinės monopolis, galite skaityti ČIA. Šįkart nusikeliame į laikus, kai pirmą kartą buvo masiškai pradėta kovoti su alkoholio vartojimu.

Kaip pasakoja P. V. Subačius, yra du dalykai, kurių žmonės nesupranta, kai kalba apie alkoholio kontrolę. „Žinome, kad su šių dienų technologijomis, alkoholį galime padaryti iš bet kokios organikos. Bet senovėje nebuvo taip paprasta. Ir nors uogos visada rūgo, alkoholiui gauti, ypač stipriam alkoholiui, reikia dviejų sąlygų: kokybiškų produktų ir energijos. Energijos arba malkų Lietuvoje netrūko, tačiau nebuvo per daug kokybiškų maisto produktų“, – sako istorikas.