Vis dėlto gali būti, kad išeitį rasti padės netikėtas Jungtinės Karalystės Karališkojo botanikos sodo tyrėjo Aarono Daviso atradimas, aprašytas moksliniame žurnale „Nature Plants“. Dr. A. Davisas ir jo kolegos teigia atradę laukinio kavamedžio rūšį, kuri gali augti aukštesnėse temperatūrose ir pasižymi maloniu skoniu.
Dabartinėje kavos rinkoje dominuoja coffea arabica ir coffea canephora. Arabica auginama Etiopijos ir Pietų Sudano aukštumose. Jai tinkama temperatūra – 18–22 °C. Coffea canephora, dažnai vadinama robusta, kilusi iš žemesnių vietovių vakarų ir centrinėje Afrikoje. Kažkada manyta, kad ji gali augti iki 30 °C temperatūroje, tačiau neseniai atlikti tyrimai atskleidžia, kad jai tinkama tik ne aukštesnė negu 24 °C temperatūra.