Pavydėti atostogų yra normalu

Psichologė Ugnė Juodytė sako, kad dar dirbant svarbu pradėti ruoštis atostogoms. Viena iš priemonių – pasidaryti sąrašą darbų, kuriuos reikės padaryti grįžus po atostogų, susidėlioti juos prioritetų tvarka.

Taip pat svarbu, anot psichologės, pasikalbėti su kolegomis ir paaiškinti, kad bet kokias iškilusias problemas jie turi išspręsti patys. Bendradarbiai turėtų suprasti, kad žmogus atostogauja ir ilsisi tam, kad po to vėl galėtų kibti į darbus.

U. Juodytės tikinimu, išeinant atostogauti ir uždarant darbo vietos duris reikėtų sąmoningai suvokti šį veiksmą. O įlipus į lėktuvą ar kitą transporto priemonę, kurios pagalba žmogus keliauja atostogauti, reikia pasistengti kuo labiau būti čia ir dabar.

„Mintys šokinės į darbą ar kažkokius nepadarytus dalykus, bet reikia sau priminti, ką aš užuodžiu, ką matau, girdžiu. Nereikia plakti savęs, jeigu tos dvi dienos būna ne visai geros. Kartais taip būna, nes psichika taip veikia“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo psichologė.

Anot jos, pavydėti atostogaujantiems žmonėms yra normalus jausmas, nes jis signalizuoja apie tai, kad tu taip pat nori atostogų.

„Pavydas yra geras jausmas, nors dažniausiai jį dedame į neigiamų stalčiuką. Jausti „noriu“ ir su tuo gyventi yra gerai“, – patikino U. Juodytė.

Ugnė Juodytė

Jos teigimu, jeigu žmogus atostogauja laikas nuo laiko ir nesijaučia pavargęs nuo darbo, tai sulaukti savo atostogų nėra sudėtinga. Tačiau visiškai kitaip, jeigu to nebuvo ilgą laiką. Šiuo atveju, pasak psichologės, labiausiai gali padėti atjauta sau.

„Aš rekomenduočiau vakarais, savaitgaliais kuo labiau išnaudoti laiką poilsiui. Pavydas gali kilti iš to, kad aš pavargau, man iš tiesų reikia pailsėti“, – kalbėjo laidos pašnekovė.

Populiariausios kryptys nesikeičia

Novaturas“ pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis sako, kad laikas planuotis atostogas visada yra tinkamas, tačiau viskas priklauso nuo žmogaus lūkesčių ir galimybių. Jeigu žmogus turi ribotą atostogų laikotarpį ir tam tikras dienas, tai tuomet viską reikėtų planuoti iš anksto – bent prieš pusę metų.

Visai kitaip jeigu žmogus yra lankstus šiuo klausimu ir gali spontaniškai susidėti lagaminą ir iškeliauti. Tokiu atveju įmanoma supirkti paskutinės minutės kelionę ar iki jos likus dviem ar trims dienoms.

„Tokiu atveju atsiranda nuotykio ir spontaniškumo pojūtis, kas irgi prideda tam tikro žavesio kelionei. Netgi lūkesčius nukreipia tinkama linkme. Tokiai spontaniškai kelionei dažniausiai mes neturime didelių lūkesčių“, – sakė K. Jarmalis.

Jis patikino, kad ilgą laiką populiariausios atostogų kryptys išlieka tos pačios: Turkija, Graikijos salos.

„Tos kryptys yra skirtos tingiam, kokybiškam poilsiui prie jūros ar baseino“, – laidoje kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, kelionės, kurios skirtos šalies pažinimui, reikalauja didelių pastangų. Tam reikalingas planavimas, dažniausiai didesnis biudžetas, kalbų mokėjimas. Pasak K. Jarmalio, vis tik dažniau lietuviai renkasi tingų poilsį, tačiau atrandamos ir naujos kryptis – Juodkalnija, Ispanijos pakrantė.

Kazimieras Jarmalis

„Vienas paskutinių metų perliukų yra Madeira. Tai yra sala, kurioje neįmanoma tiesiog būti ir ilsėtis, nes ten reikia važiuoti, pažinti, pamatyti kalnus bei mėgautis salos grožiu“, – akcentavo pašnekovas.

Pasak jo, lietuviai ir vėl atranda Tunisą – kryptį, kuri kažkada praeityje buvo viena populiariausių tautiečių vasaros kelionių krypčių. K. Jarmalis sako, kad žmonės vykdami į poilsines keliones jau ties tuo nebeapsiriboja, bet ir bando pažinti šalį.

„Keliautojų žingeidumas tikrai auga ir mes tai pastebime“, – pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją