1. Geri bendravimo įgūdžiai

Norint sėkmingai dirbti mokytoju, labai svarbu mokėti bendrauti tiek žodžiu, tiek raštu. Ar galite įsivaizduoti tylų, murmantį mokytoją? Žinoma, ne. Jei norite, kad jūsų mokiniai jus suprastų ir išklausytų, turite kalbėti aiškiai ir glaustai. Kuo geresni bus jūsų bendravimo įgūdžiai, tuo lengviau bus mokyti.

2. Kantrybė

Vienas pirmųjų dalykų, kurių išmoksite dirbdami švietimo srityje, – kad kantrybė yra svarbiausia. Kartais su mokiniais gali būti sunku dirbti, jie gali būti užsispyrę, todėl svarbu mokėti būti kantriems. Be to, jei dirbate su vaikais, turinčiais mokymosi sunkumų, turite būti kantrūs ir mokyti jų tempu.

3. Prisitaikymas

Gebėti prisitaikyti svarbu dėl kelių priežasčių. Pirma, ne visi planai (ypač pamokų) vyksta pagal planą, todėl itin svarbu yra gebėti prisitaikyti ir keistis atsižvelgiant į aplinkybes. Antra, kiekvienas mokinys turi skirtingą mokymosi stilių, o tai reiškia, kad jums gali tekti koreguoti savo pamokas taip, kad jos atitiktų kiekvieną stilių.

4. Gera vaizduotė

Mokytojui turėti gerą vaizduotę yra svarbu ne tik ruošiant įkvepiančias ir įtraukiančias pamokas, bet ir ugdant mokinius, kad šie lavintų savąją. Gerą vaizduotę turintys žmonės geba užkrėsti kitus, neapsiriboja galimybėmis ar aplinkybėmis. Kaip kartą yra pasakęs Albertas Einšteinas: „Tikrasis intelekto ženklas yra ne žinios, o vaizduotė.“

Mergaitė piešia

5. Komandinis darbas

Būdamas mokytoju turite bendradarbiauti su įvairiais mokyklos darbuotojais – nuo pagalbinio personalo iki vadovų. Svarbu mokėti su jais bendradarbiauti ne tik dėl savo, bet ir dėl mokinių gerovės. Pavyzdžiui, naudodamiesi pagalbinio personalo pagalba ne tik palengvinsite savo gyvenimą, bet ir padėsite mokiniams atskleisti savo galimybes.

6. Geras humoro jausmas

Mokytojo darbas gali būti labai įtemptas, todėl labai svarbu turėti humoro jausmą, kuris ypač gali pasitarnauti sunkesniu etapu. Mokiniai mėgsta ir gerbia mokytojus, kurie turi humoro jausmą ir ne visada yra rimti. Tai, žinoma, nereiškia, kad su mokiniais turite būti draugai, bet galbūt pastebėsite, kad jie bus labiau linkę bendrauti su jumis ir įsitraukti į jūsų dėstomą dalyką, jei sugebėsite šiek tiek pajuokauti ir į save pernelyg rimtai nežiūrėsite.

7. Rizikos prisiėmimas

Nebijoti rizikuoti – būtinas įgūdis, nes kartais tai gali būti vienintelis būdas padėti mokiniams. Pavyzdžiui, rizikuodami ir taikydami kitokius mokymo metodus nei įprastai galite padėti problemiškam mokiniui mokytis. Be to, gali būti aplinkybių, kai jums gali tekti rizikuoti, kad apsaugotumėte mokinių gerovę. Bet kuriuo atveju, turėdami šį įgūdį ir žinodami, kada juo pasinaudoti, tapsite geru mokytoju.

Mokiniai

8. Lyderystė

Mokymas ir vadovavimas yra beveik neatsiejami dalykai. Didelė dalis jūsų, kaip mokytojo, vaidmens yra ne tik mokyti, bet ir vadovauti klasei, susirinkimui. Turite mokėti vadovauti mokiniams ir rodyti jiems pavyzdį, kuriuo jie galėtų sekti.

Be to, jei ketinate pereiti į aukštesnes pareigas, gebėjimas įrodyti savo vadovavimo įgūdžius yra vienas svarbiausių mokytojo įgūdžių.

9. Mokymasis

Yra puiki citata, kuri sako, kad „mokyti – tai mokytis du kartus“. Pats mokymas yra mokymosi procesas: reikia gerai išmokti savo dėstomą dalyką, išmokti jį gerai išaiškinti savo mokiniams ir pan. Puikūs pedagogai tokie yra todėl, kad ieško būdų – kursų, renginių ir pan., kurie jiems padėtų tapti geresniais mokytojais.

10. Entuziazmas

Kaip ir vaizduotę turintys, taip ir trykštantys entuziazmu žmonės geba užkrėsti kitus. Jei jūs nesate entuziastingai nusiteikę savo mokomo dalyko atžvilgiu, kaip galite tikėtis to iš savo mokinių? Mokymasis prasideda nuo entuziazmo ir mokinių sudominimo tuo, ko mokote.

Parengta pagal horizonteachers.com straipsnį „10 esminių įgūdžių, reikalingų mokytojams sėkmingai dirbti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją