Žemaičių blynai – itin paprastas patiekalas, šiek tiek daugiau laiko užima tik pasiruošimas jo gaminimui. Elizos Bielinės patarimu, jų galima pasigaminti daugiau ir blynus tiesiog užšaldyti – pravers prireikus greitos vakarienės ar norint nustebinti užsukusius svečius.

Žemaičių blynai

„Šiandien dalinuosi virta bei su daržovėmis troškinta mėsa įdarytų blynų receptu, tačiau nebijokite ir eksperimentuoti! Mano mama žemaičių blynus mėgsta gaminti su troškintais raugintais kopūstais, o vyro mama juos įdarinėja virtais plaučiais ar kepenimis, tad nebijokite mėginti ir atrasti savo mėgiamą variantą“.

Žemaičių blynai

Žemaičių blynai

Tešlai reikės:

4 vidutinio dydžio bulvių (geriau rinktis ne šviežias, labiau krakmolingas bulves)

6–7 šaukštų bulvių krakmolo

1 kiaušinio

druskos

Įdarui:

400 g kiaulienos kumpio ar sprandinės

3 vidutinio dydžio morkų

2 vidutinio dydžio svogūnų

4 skiltelių česnako

druskos ir pipirų pagal skonį

Žemaičių blynai

Eiga:

  • Bulves išvirkite ir atvėsinkite, o atvėsusias nulupkite ir sutrinkite bulvių trintuve (kaip vaizdo įraše). Taip pat galite jas sumalti mėsmale ar sutarkuoti stambia tarka. SVARBU: netrinkite bulvių paprasta bulvių trintuve ar blenderiu, nes tuomet blynai gali nepavykti, arba prireiks labai daug krakmolo ir jie taps guminiai.

  • Į bulves įmuškite kiaušinį ir sudėkite krakmolą bei druską, viską gerai išminkykite. Tešlos konsistencija turi būti tokia, jog rankose lengvai suformuotumėte kamuoliuką, kuris neplyštų. Jei tešla atrodo kiek per skysta – įberkite dar šiek tiek krakmolo.

  • Įdarui mėsą išvirkite pasūdytame vandenyje, tuomet leiskite jai atvėsti ir sumalkite. Likusio vandens neišpilkite – jo dar prireiks.

  • Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus bei sutarkuotas morkas ir kepkite, kol viskas suminkštės.

  • Tuomet į keptuvę sudėkite maltą mėsą ir smulkintą česnaką, apkepkite apie 2–3 min ir po truputį pilkite vandenį, kuriame virė mėsa. Vandens reikės apie 4–5 samčių, kad mėsa pradėtų troškintis, tačiau netaptų sriuba.

  • Patroškinus apie 10–15min įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį ir išjunkite kaitrą.

  • Dabar galite formuoti blynus: iš bulvių tešlos suformuokite rutuliuką ir suplokite jį padarydami dubenėlio formos. Įdėkite šaukštą paruoštos mėsos ir užspauskite visus kraštus formuodami panašią į cepelino formą. Kai cepelinas gražiai uždarytas ir jame nėra jokių skylučių, tapšnodami suformuokite jį į plokštesnį blyną. Nebijokite rankomis jį padailinti iš visų pusių, kol gausite norimą formą.

Žemaičių blynai

  • Blynus kepkite įkaitintoje keptuvėje žemoje temperatūroje, kol apskrus iš abiejų pusių.

Žemaičių blynai
  • Žemaičių blynus mėgstu skanauti su grietine ar grietinės ir sviesto padažu. Jį paruošti itin paprasta: tiesiog ištirpinkite puode šiek tiek sviesto ir įdėkite dvigubai daugiau grietinės. Pasūdykite, įdėkite mėgiamų žalumynų ir mėgaukitės. Skanaus!