Spalio 1617 dienomis pirmą kartą Lietuvoje vyks būrį aukščiausio lygio profesionalų subursianti ilgaamžiškumo konferencija „Longevity“. Renginio, kurį internetu ir televizijoje galės stebėti Delfi skaitytojai bei žiūrovai, bus aptariamos pačios įvairiausios su ilgesniu, sveikesniu, laimingesniu gyvenimu susijusios temos, pristatytos naujausios mokslo galimybės, kurių dėka žmogaus gyvenimas gali ne tik ilgėti, bet būti kur kas produktyvesnis, o anksčiau su ligomis ir negalavimais sieta senatvė nušvisti naujomis spalvomis.

Ateities prognozės – palankios Lietuvai

Anot vienos iš konferencijos partnerių, įmonės „AmberCell Solutions“ direktoriaus Evaldo Gražio, dėl technologijų progreso medicinos sektoriuje populiacijos gyvenimo trukmė ilgėja, žmonija sparčiai sensta, tačiau Lietuvoje senėjimo tempas yra beveik 2 kartus greitesnis negu Europos Sąjungos vidurkis.

„Europos Komisija prognozuoja, kad po trijų dešimtmečių, 2050-aisiais šalies gyventojų amžiaus vidurkis sieks 51 m. ir bus beveik 7 metais didesnis negu šiuo metu. Ilgaamžiškumo tema šiandien kalbėti būtina, nes remiantis JT prognozėmis, per šimtmetį Europos gyventojų vidutinė gyvenimo trukmė didės beveik 18 metų, o Lietuvos gyventojų – net 20 metų“.

Anot pašnekovo, didžiąją dalį vyresnio amžiaus žmonių vargina įvairūs sveikatos sutrikimai, atsistatymas ir sveikimas po įvairių intervencijų vyresniems pacientams neretai yra sunkus ir traumuojantis.

Asociatyvioji nuotrauka

„Todėl ilgaamžiškumo išsaugojimo kontekste itin svarbu kalbėti ne tik apie prevenciją, sveikatos išsaugojimą, bet ir apie inovatyvius, minimaliai invazyvius, į pacientą orientuotus gydymo sprendimus, tausojančius žmogaus sveikatą, padedančius greičiau pasveikti po procedūros ir grįžti į kasdienį gyvenimą“, – įsitikinęs E. Gražys.

Kitoks požiūris į pacientą ir vėžio gydymą

Ne paslaptis, jog vyresniame amžiuje padidėja onkologinių ligų rizika: didžiausias sergamumas onkologinėmis ligomis, anot E. Gražio, fiksuojamas 65–80 m. amžiaus moterų grupėje ir 70–85 m. amžiaus vyrų grupėje. Dėl dažnų lėtinių ligų atvejų onkologinės ligos diagnozuojamos vėliau, jų simptomus priskiriant kitiems turimiems susirgimams, todėl tam, kad liga būtų diagnozuota kuo anksčiau, jau penkiasdešimtmečiai yra visų Lietuvoje vykdomų prevencinių programų potencialūs dalyviai.

„Senstanti visuomenė signalizuoja apie tai, kad tradicinius gydymo metodus turi keisti inovatyvūs, kompleksiniai, paciento sveikatą tausojantys sprendimai. Pacientas turi būti matomas kaip visuma, su gretutinėmis jo ligomis, vertinama visa sveikatos būklė, o ne tik gydomas konkretus susirgimas. Ne tik medikai, bet ir pacientai turi žinoti apie inovatyvias, tausojančias gydymo galimybes, pasirinkti jiems patiems patraukliausią gydymo metodą, todėl edukavimas, pristatymas inovacijų vėžio gydymo srityje yra misija, su kuria prisidedame prie šios konferencijos. Šiandien, kai tiek daug inovacijų, labai svarbu, kad visuomenė žinotų apie pačius naujausius, efektyviausius, sveikatą tausojančius ir saugius gydymo sprendimus“, – apie sprendimą tapti „Longevity“ konferencijos partneriais pranešime spaudai pasakoja „AmberCell Solutions“ vadovas.

Nuo sporto ir miego iki streso bei nevaisingumo

Onkologinių ligų tematika bus plačiai paliesta konferencijos metu, o doc. dr. Artūras Samuilis ir dr. Aurimas Mačionis renginio metu diskutuos apie dirbtinio intelekto galimybes vėžio diagnozavime bei gydyme. Vis dėlto, anot pranešimo spaudai, vėžinių susirgimų diagnozė ir gydymas – tik nedidelė „Longevity“ konferencijos turinio dalis. Štai „Raido“ bendraįkūrėja Mintautė Surginaitė papasakos, kodėl gerąsias bakterijas privalome įtraukti į savo ilgaamžiškumo eliksyrą, o apie tai, kaip galima pratęsti vaisingą amžių, kalbės medicinos centrų „Northway“ gydytoja akušerė-ginekologė, nevaisingumo gydymo specialistė dr. Diana Jatužienė. Konferencijos metu bus atsakyta į klausimus, kaip treniruoti savo smegenis, kokias ligas iš tiesų sukelia stresas, kaip įvaldyti miego meną, kurios sporto šakos labiausiai ilgina gyvenimą, kokios širdies ilgaamžiškumo paslaptys ar kokia piliulė žmogaus gyvenimą prailgins dešimčia metų ir t.t.

Pirmą kartą Lietuvoje organizuojamoje dviejų dienų ilgaamžiškumo konferencijoje pasirodys tokie pranešėjai ir savo sričių asai kaip neuromokslininkas dr. Kęstutis Skauminas, „Aconitum“ savininkė ir vadovė dr. Rima Balanaškienė, mitybos specialistas ir „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas Artur Lebedenko-Swan, psichologijos ir neuromokslo fanatikas, konferencijos „Pauzė“ įkūrėjas Almantas Dulkys, Lietuvos dietistų asociacijos valdybos pirmininkė, sulieknek.lt autorė Vaida Kurpienė ir daugybė kitų mokslo, medicinos, technologijų, emocinės sveikatos, moderniojo gydymo specialistų.

Konferencijos pagrindinę turinio salę spalio 16 – 17 dienomis bus galima stebėti Delfi Plius platformoje ir per Delfi TV, o speciali pokalbių zona su pranešėjais bus rodoma portale Delfi.lt. Daugiau informacijos ir registracija į konferenciją čia.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Ilgaamžiškumo konferencija LONGEVITY“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją