Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, į ką atkreipti dėmesį konservų etiketėse, o kategorijos vadovė Lilija Eidukaitienė dalijasi patarimais, kur namuose laikyti konservus ir kaip patikrinti, ar jie vis dar tinkami vartojimui.

Ilgesnio galiojimo produktai

Pranešime žiniasklaidai skelbiama, jog, anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, konservavimas – populiarus produktų apdorojimas, padedantis išsaugoti greičiau gendančias daržoves, vaisius ar žuvies bei mėsos produktus. Tiesa, konservuoti gaminiai, priešingai nei rauginti produktai, papildomų naudų žmogaus sveikatai praktiškai neturi.

„Konservavimas – būdas prailginti maisto galiojimo laiką, todėl jis nuo seno naudojamas ruošiant maisto atsargas. Konservuoti galima įvairiausius produktus: mėsą, žuvį, daržoves ar vaisius. Tačiau konservai turi tiek pat naudos, kiek turi jų bazinis produktas. Pavyzdžiui, ankštinių daržovių konservai yra puikus baltymų šaltinis, žuvies – Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis ir pan. Konservavimo procesas neturi reikšmingos įtakos dalies riebaluose tirpių vitaminų sumažėjimui ar tokioms maistinėms medžiagoms kaip baltymai, angliavandeniai arba riebalai. Visgi, papildomų naudų konservuotuose produktuose (priešingai nei raugintuose) neatsiranda, o kai kurių maistinių medžiagų nauda, apdorojant tokiu būdu, tik sumažėja. Pavyzdžiui, vandenyje tirpių vitaminų“, – sako E. Gavelienė.

 Tuno konservai

Svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį

Prieš perkant konservus E. Gavelienė rekomenduoja atidžiai perskaityti jų sudėtį ir vengti pridėtinių riebalų, didelio druskos ar cukraus kiekio turinčių konservų.

„Informacija apie produkto maistingumą etiketėje visuomet yra pateikiama mažėjimo tvarka. Vadinasi, pirmoje vietoje būna įvardintas ingredientas, kurio gaminio sudėtyje yra daugiausia. Jeigu mes perkame pomidorų ar kitų daržovių konservus – pirmoje vietoje ir turėtų būti nurodyti šie ingredientai. Jeigu perkame mėsos konservus – turi būti nurodyta mėsos rūšis, o perkant žuvies konservus – žuvies. Jeigu, skaitant produkto sudėtį, pagrindinės sudedamosios dalies gaminyje nėra daugiausia, tai nebus sveikatai palankiausias maistas. Žinoma, jei renkamės konservuotas salotas, sriubą ar kitą patiekalą – produkto ženklinime reikėtų ieškoti mažesnio maisto priedų kiekio. Todėl nevertėtų pasitikėti tik pakuotės paveikslėliais“, – patarimais dalijasi E. Gavelienė.

 Šprotų konservai

Gydytoja priduria, kad renkantis konservus svarbu atsižvelgti ne tik į pirmąją gaminio sudėtinę dalį, bet ir į kitas jame esančias medžiagas. „Neretai konservuotuose produktuose gausu riebalų, transriebalų, įvairių konservantų, dažiklių bei skonio stipriklių, yra didelis druskos ir cukraus kiekis. Kuo pridėtinių medžiagų kiekis bus didesnis – tuo produktas, savo maistine verte, bus menkavertiškesnis. Šie rodikliai yra tiesiogiai susiję su žmogaus sveikata“, – primena gydytoja dietologė.

Kur laikyti namuose?

Konservai yra ilgo galiojimo produktas, kurį lengva transportuoti ir patogu sandėliuoti namuose. Visgi, prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovė Lilija Eidukaitienė primena, kad prieš įsigyjant konservus vertėtų atkreipti dėmesį ir į jų galiojimo laiką bei apgalvoti, ar per nurodytą laikotarpį produktą iš tiesų pavyks suvalgyti.

 Konservuotos daržovės

„Pastebime, kad šiuo metu ženkliai išaugo mėsos ir žuvies konservų paklausa. Pirkėjai renkasi tunų, šprotų, skumbrių, lašišų ir kitų žuvies rūšių bei mėsos konservus. Nors konservai yra ilgo galiojimo produktas (dažniausiai 2–3 metų), tačiau perkant visuomet reikėtų žvilgtelti į jų galiojimą laiką ir nuspręsti, ar tikrai suvartosite konservus per nurodytą laiką ir turėsite kur juos laikyti namuose. Konservus geriausia laikyti rūsyje, ant pakuotės nurodytomis temperatūros (dažniausiai nuo 0 iki 25 °C) sąlygomis. Neturint rūsio konservus galite laikyti virtuvinėse spintelėse – jų nebūtina dėti į šaldytuvą“, – pataria L. Eidukaitienė.

Surūdijusius, nesandarius ar išsipūtusius konservus išmeskite

Specialistė įspėja, kad prieš atidarant konservų dėžutę reikėtų ją atidžiai apžiūrėti. „Jokiu būdu negalima valgyti konservų, kurių pakuotė pažeista, nesandari, išsipūtusi arba surūdijusi. Tokius konservus nedelsiant išmeskite. Be to, svarbu atkreipti dėmesį į gaminio skonį. Jei juntamas nemalonus kartumas – konservai sugedę. Kai kuriais atvejais tai gali išduoti ir pasikeitusi konservų spalva bei sklindantis nemalonus kvapas“, – teigia „Rimi“ kategorijos vadovė ir primena, kad konservus rekomenduojama pirkti tik iš patikimų prekybos vietų, kurios vykdo kontrolę, yra atsakingos už parduodamų produktų kokybę bei saugą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją