Klaipėdiečius ir miesto svečius tiek savaitgaliais, tiek ir paprastomis dienomis galima sutikti poilsiaujančius prie šiaurinio molo Melnragėje – tai ne tik uosto įplauką nuo bangų sauganti struktūra, bet ir socialinę funkciją atliekanti vieta.

Ir jau dabar bangolaužiai leidžia pasimėgauti atsiveriančiais vaizdais.

Ant šiaurinio molo sutikta klaipėdiečių šeima portalui Delfi sakė, kad į šią vietą dažnai atvyksta pailsėti, prapūsti galvą ir mintis: „Žinokit, po darbų dažnai atvykstam, jei tik geresnis oras pasitaiko“.

Klaipėda. Molai Melnragėje

Pasak klaipėdiečių, tai arčiausia vieta prie jūros, kurią galima pasiekti nepersikėlus keltu – nuo Klaipėdos centro čia atvykti patogu tiek automobiliu, tiek dviračiu ar paspirtuku, tiek viešuoju transportu.

Melnragėje vaikščiojusi pora iš Vilniaus teigė, kad kaskart atvažiavus labiausiai patinka stebėti laivus. „Mums tokie vaizdai egzotiški. Gali ir į horizontą jūroje pažiūrėti, ir pamatyti didžiulius laivus praplaukiančius. Įspūdinga vieta“, – sakė ant molo sutikti Toma ir Arnas.

Klaipėdos uostas

Ne paslaptis, kad ant šiaurinio molo žmones labiausiai pritraukia gražūs saulėlydžiai, dideli praplaukiantys laivai arba šėlstanti Baltijos stichija. Tačiau minias žmonių galima sutikti ir specialių renginių metu.

Pavyzdžiui, šiemet jų buvo gražių, prasmingų ir įsimintinų – vasario 16 dieną prie šiaurinio molo vyko ugnies ir šviesų šou skirtas Baltojo švyturio 140-osioms metinėms „Šviečiantis molas“. Velykų laikotarpiu molą puošė įspūdingas milžiniškas margutis, čia pat surengta ir šventė vaikams ant molo.

Klaipėda. Molai Melnragėje

Ko gero įspūdingiausias renginys prie šiaurinio molo – birželį vykusi Baltojo švyturio vakarienė, kurios metu prie molo į paplūdimį susirinko apie 10 tūkst. klaipėdiečių ir miesto svečių. Pasakiško grožio reginys, romantiškas saulėlydis ir Leono Somovo muzikinis pasirodymas nuskraidino susirinkusius iki padebesų. Nuotraukas iš renginio žiūrėkite galerijoje:

Vasaros pabaigoje po rekonstrukcijos lankytojams atidarytas ir pietinis molas, kuriame įrengto dvi apžvalgos aikštelės – rugpjūčio 16 dieną šis momentas paminėtas renginio „Spinduliai jungiantys krantus“ metu. Atidarymo šventę papuošė jūrų vilkikų šokis ir vandens fontanas uosto vartuose.

O šių metų pabaigoje ant šiaurinio molo Melnragėje planuojama statyti ir Kalėdų eglutę. O vaizdai žiemą ant molo ne prastesni nei šiltuoju metų laiku.

Pasak Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus Algio Latako, uosto molai turi labai aiškią funkciją – gesinti bangas, kad į uostą galėtų įplaukti laivai, saugiai naviguoti ir prisišvartuoti prie krantinių.

Baltojo Švyturio vakarienė. Visuomenininkas Žilvinas Grigaitis ir Klaipėdos uosto generalinis direktorius Algis Latakas.

„Tačiau pastebime, kad šie hidrotechniniai statiniai žmonėms tampa vis patrauklesni ir tarsi magnetas traukia miestiečius ir svečius. Iš arti pamatyti ir pajusti jūros jėgą, pamojuoti išplaukiančiam ar grįžtančiam laivui yra geriausia terapija siekiant geros nuotaikos. Akivaizdu, kad pastaraisiais metais jie tampa ir patrauklia, išskirtine renginių vieta. Ši inžinerijos ir žmonių simbiozė itin žavi, todėl, atlikdami uosto bangolaužių rekonstrukciją, nusprendėme atnaujinti ir visuomenei pritaikyti tiek šiaurinį, tiek pietinį molą. Neabejojame, kad įgyvendinus dar vieną planuojamą projektą, persikėlus per uosto akvatoriją, pietinis molas ypač trauks užsukti“, – sako A. Latakas.

Klaipėda. Molai Melnragėje
Bangolaužiai

Nuo bangų uostą saugantys bangolaužiai pastatyti prieš maždaug 150 metų. Dabartinis pietinio bangolaužio ilgis siekia 1374 metrai, šiaurinio – 733 metrai. Jie buvo pastatyti iš akmenų, supiltų tarp medinių polių. Dabar jie sutvirtinti gelžbetoniniais tetrapodais, ant molų įrengtos pasivaikščiojimų erdvės ir apžvalgos aikštelės, navigaciniai įrenginiai, atminimų lentelės negrįžusiems iš jūros, įvairios skulptūros.

Klaipėda. Molai Melnragėje

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Jūra Lietuvai“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)