Šventės metu dominuoja ne tik dvisluoksniai moliūgų sūrio pyragai ar moliūginės latės kavos, o ruošiant vakarienę galima išsisukti ir nenaudojant kalakuto.
Pirmas žingsnis: moliūgų sriuba
Vakarienę siūloma pradėti kūną šildančia tiršta moliūgų sriuba su traškiu „crostini“. Ištirpdykite du valgomuosius šaukštus nesūdyto sviesto. Į gautą skystį suberkite vieną smulkiai pjaustytą svogūną (vidutinio dydžio), dvi smulkintas česnako skilteles ir vieną arbatinį šaukštelį druskos. Šią masę nedideliame puode virkite apie 5 minutes, vis reguliariai pamaišydami.
Vis pamaišydami leiskite šiai masei užvirti ir virkite tol, kol daržovės galutinai suminkštės. Jei daržoves supjaustėte smulkiai, gali pakakti ir 15-os minučių. Išimkite žolelių ryšulėlį ir leiskite būsimai sriubai natūraliai atvėsti.
Keliomis porcijomis sutirštėjusią masę sutrinkite maišytuve, savo nuožiūra vis užpildami šiek tiek sultinio ar vandens. Paskaninkite druska ir pipirais.
Tiekite su „crostini“, kurį lengvai pasigaminsite iš prancūziško batoto, žolelių. Smulkų receptą galite rasti čia.
Antras žingsnis: moliūgų ir ryžių apkepas
Leiskite skrandžiui atsipūsti nuo mėsinių patiekalų ir palepinkite save sveiku bei skaniu rudeninio moliūgo ir ryžių apkepu. Patiekalui sugaišite tik pusvalandį.
Jūsų nuožiūra parinktą vidutinį moliūgą (iki 0,5 kg) sutarkuokite stambia trintuve. Išvirkite 100 g ryžių. Tada 100 g sviesto išsukite su 100 g cukraus ir trijų kiaušinių tryniais. Gautą masę sumaišykite su virtais ryžiais ir tarkuotu moliūgu, sudėkite išplaktus 3 kiaušinių baltymus, pagardinkite viską cinamonu. Prieš baigiant patariama įmaišyti ir saują pasirinktų riešutų. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
Paskutinis žingsnis: nealkoholinis mėtinės arbatos punšas
Galiausiai supilkite litrą ledinio vandens, sumeskite ledo kubelių, o papuošimui tiekite su citrinos bei apelsino griežinėliais.
Kadangi punšas nežadina apetito, įprastai jis nepatiekiamas aperityvui, o paliekamas maisto pabaigai arba tiekiamas kartu su desertu.