Internautai socialiniuose tinkluose suskubo dalintis „lietuvių liaudies“ receptu – mėsiška sriuba, vadinama „bybiene“. Tačiau nei lietuvių maisto istorikai, nei etnologai sako nesutikę tokio patiekalo nei literatūroje, nei natūroje, nors kartu priduria, kad senovės lietuviai valgydavo visas gyvulio ...
sriuba
468 straipsnių
Sriuba – skystas valgis, dažniausiai gaminamas verdant ingredientus vandenyje, kol išgaunamas norimas skonis. Sriuboms dažniausiai naudojama mėsa, daržovės, ankštinės daržovės, įvairūs prieskoniai. Maisto gamyba verdant paplito tik išradus vandeniui nelaidžius indus maždaug prieš 5000 metų. Dabartinis sriubos supratimas susiformavo apie XVIII amžiuje.
Šį kartą „Delfi“ laida „Ar galiu užeiti?“ kviečia kartu pasibelsti į Maltos ordino pagalbos tarnybos duris bei išgirsti, su kuo susiduria maltiečių savanoriai ir kokios pagalbos mūsų visuomenėje dabar reikia labiausiai.
Kiekvienas virėjas bent kartą gyvenime persūdė maistą. Druskos perteklius maiste ne tik gadina jo skonį, bet ir labai kenkia inkstams. Kai kuriais atvejais persūdytą maistą galima išgelbėti, todėl neskubėkite jo išmesti.
Rožinis potvynis Vilniuje ir jūsų šaldytuve: šaltibarščių šaltiena – tokio delikateso jums dar neteko ragauti (1)
Birželio 1-ąją, šeštadienį, vilniečiai ir sostinės svečiai kviečiami praleisti sostinės centre, kur vyks jau antrasis Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“). Ta proga įvairiose miesto vietose bus galima pramogauti ir paragauti ne tik šaltibarščių, bet originalių rožinių pa...
Šylant orui ieškome lengvesnių patiekalų, tad ši šalta agurkų ir jogurto sriuba – pačiu laiku. Tiršta, aromatinga, skalsi. Prieš patiekdami šaltą agurkų sriubą papuoškite žolelėmis, agurko skiltelėmis, apšlakstykite aliejumi.
Jau birželio 1-ąją sostinėje antrą kartą vyks Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“), kuris miestiečius ir sostinės svečius džiugins ne tik įvairiausių pramogų gausa, bet ir pakvies kartu siekti išskirtinių Lietuvos rekordų. Prie Tymo turgaus nusidrieks ilgiausias Lietuvoj...
Kai dovanų gauni rūgštynių, verdi gardžią ir sočią sriubą, o žolelių likutį užšaldai. Būtent taip pasielgė maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė. Šeimoje labai mėgstamos sriubos receptu vilnietė dalijasi ir su Delfi Maistas skaitytojais.
Ši trinta pomidorų sriuba – tiršta ir labai soti. Užtruksite kiek daugiau nei pusvalandį, kol paruošite. Tokios gardžios trintos pomidorų srubos neatsisakys ir svečiai.
Nors populiariųjų šaltibarščių iš lietuvių niekas neatims – rožinė sriuba įvertinta ir tarptautiniuose gardžiausių patiekalų rinkimuose – dažnas žino ne vieną šaltos sriubų receptą. Į tokį sąrašą maisto tinklaraščio „Gamink su Audrone“ kūrėja Audronė Zemenskienė rekomenduoja įtraukti dar vieną – šal...
Kai sinoptikai džiugina vasariškų orų prognozėmis, neretas planuoja gaminti šaltibarščius. Tradicinė sriuba – labai skani, niekas nesiginčija, tačiau yra tiek šios sriubos atmainų, kad gaila būtų neišmėginti naujų skonių. Tekste – šie receptai: šaltibarščiai su jogurtu ir raugintais agurkėliais, šal...
Pikantiška ir labai gardi tom yum sriuba. Kas bandė, tikrai norės kartoti. Dar puikiau, kad pagal šį receptą galima bet kada namuose pasigaminti tom yum sriubos.
Smidrų sriuba – pavasariškas patiekalas. Nuostabi spalva, kreminė tekstūra ir gardžios emapanados – šio patiekalo tikrai norėsite paragauti. Smidrų sriubą patiekite, kol karšta.
Lenkai šią sriubą verda Velykoms, o lietuviai ją vertina dėl gardžios rūgštelės ir pigių produktų (2)
Nors lenkiška sriuba „Žurek“ yra karštas patiekalas, tačiau dėl jos populiarumo ir su niekuo nesupainiojamo skonio lietuviai prilygina šaltibarščiams. Ir tikrai – kas paragauja, sriubos receptą įtraukia į šeimos mėgiamiausiųjų sąrašą. Lenkai šią sriubą verda Šv. Velykoms, tačiau jos galima rasti kon...
Pievagrybių sriuba – neabejotinai viena aromatingausių. O jei dar pagardinta pelėsiniu sūriu – visa skonių puokštė garantuota! Papuoškite pievagrybių sriubą svieste apkeptomis pievagrybių riekelėmis ir šalavijo šakele.
Yra receptai ir yra receptai „Iš aukso fondo“. Delfi Maistas jau keleri metai renka išskirtinius receptus, kurie į mūsų virtuves atėjo iš tėvų, senelių, giminaičių. Tai tokie receptai, kurie gyvuoja keliasdešimt ar net per šimtą metų, tačiau iki šiol pagal juos tebėra gaminami patiekalai – gardūs, k...
Kreminė daržovių sriuba paskleis virtuvėje tokius kvapus, kad artimieji susirinks prie stalo ir nekviesti. O kur dar empanadų – pyragėlių su daržovėmis – gardumas. Patikiname – kreminę morkų ir lešių sriubą su empanadomis gaminsite dar ne kartą.
Lešių sriuba yra tas patiekalas, kurį turėtumėte gaminti kuo dažniau. Lasteliena, vitaminais B, C, E, mineralinėmis medžiagomis turtingos kruopos stiprins imunitetą, nervų sistemą, reguliuos virškinimo sisitemos darbą ir kt. O be to, lęšių sriuba yra itin gardi!
Keliaudamas lietuvis atrado unikalią verslo idėją: šis saldumynas populiarus užsienyje, bet pas mus jo dar nėra (4)
Atrodo kaip saldi pieniška sriuba, bet daug geresnis vaizdas ir įdomesnis skonis. Taip DELFI Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas apibūdina savo atradimą keliaujant po Vietnamą. Šioje šalyje žmonės kaip pamišę užsisakinėja desertą pavadinimu „Che“, kurį prieš valgydami fotografuoja bei įkelia į so...
Šventėms pasibaigus, kai norisi pailsinti skrandį, bet valgyti sveikai ir skaniai, dietistė, sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė ragina paįvairinti maisto racioną sriubomis. „Sriuba – lengvas ir skanus patiekalas, nuo seno gaminamas ir populiarus, ypač šaltuoju periodu. Ji sušildo, pasotina b...
Po švenčių dažnuose namuose šaldytuve liko nesunaudotų ir jau vysti bepradedančių daržovių, atidarytas majonezo indelis. O juk ne ant visų produktų etikečių nurodoma, per kiek laiko reikėtų sunaudoti atidarytą pakuotę, tad lieka neaišku, kiek laiko produktas dar yra geras vartoti.