Mandarinai – labai universalūs vaisiai, kuriems ant šventinio stalo tikrai turėtų atsirasti vietos. Tad, kuo jie naudingi kiekvieno žmogaus sveikatai? Kiek per dieną galima suvalgyti mandarinų bei kodėl verčiau jausti saiką, jei nesinori švenčių sutikti lovoje sopant pilvui? Apie tai pasakoja sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Mandarinai – vitamino C šaltinis

Mandarinai – vaisiai, kurie žiemos metu prekybos centrus pasiekia geriausio piko metu. Būtent žiemą galime gardžiuotis pačiais sultingiausiais, skaniausiais ir kvapniausiais mandarinais. Gydytoja dietologė E. Gavelienė nurodo, kad mandarinai yra siejami su geromis emocijomis, kurių natūraliai prisilipdo žmogaus organizmas valgant šiuos vaisius. Jie – neatsiejamas žiemos švenčių „atributas“.

„Citrusiniai vaisiai yra maistingi, mandarinai – ne išimtis. Jie yra turtingi vandenyje tirpiais vitaminais, tarp jų – vitaminu C, folio rūgštimi, B grupės vitaminais. Mandarinuose esančios šios medžiagos yra naudingos organizmo medžiagų apykaitai, baltymų sintezei“, – nurodo pašnekovė.

Anot jos, mandarinuose gausu vitamino C. Jis – pats tikriausias grožio vitaminas, būtinas kolageno gamybai bei imuninei sistemai.

„Mandarinus galime įvardyti kaip naudingų vitaminų šaltinį. Tačiau šie vaisiai turtingi ir kitomis maistinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, skaidulomis, o jos yra būtinos, tinkamam žarnyno funkcionavimui“, – pasakoja gydytoja.

Taip pat, pašnekovė priduria, mandarinuose gausu įvairių eterinių aliejų, kartu ir fitochemikalų, kurie pasižymi antioksidacine veikla, mikroelementų bei mineralinių medžiagų, pavyzdžiui – kalio ir kalcio.

Saikas – tiesiog būtinas

Gydytoja dietologė E. Gavelienė sako, kad žiemos metu neretai žmonės mandarinais lepinasi itin dažnai. Vis dėlto, ji pabrėžia, kad piktnaudžiauti jais – nevalia.

„Svarbu skanauti vaisių tiek, kiek rekomenduojama, kad pasiimtume visą reikalingą jų naudą. Nepriklausomai nuo to, ar šiuo metu mandarinų sezonas, ar ne, patariama suvalgyti maždaug 200–300 gramų vaisių per dieną. Na, o jei kasdien mandarinus valgysite kilogramais – galite susidurti ir su nemaloniais pojūčiais: pykinimu, odos bėrimu, dažnesniu tuštinimusi“, – nurodo gydytoja.

Pašnekovė teigia, kad sveikiausia valgyti neapdorotus mandarinus. Juos termiškai apdorojus vandenyje tirpių vitaminų kiekis mažėja.

„Švieži mandarinai puikiai tiks užkandžiui, tačiau galima jais paskaninti ir salotas, ruošti padažus. O jei norisi pripildyti namus mandarinų kvapo, jais gardinti galima ir įvairius kepinius“, – pasakoja E. Gavelienė.

Vis dėlto, nors tarp suaugusiųjų alergija citrusiniams vaisiams pasitaiko gana retai, ekspertė pataria į mažų vaikų maisto racioną mandarinus įtraukti vėliau ir tai daryti palaipsniui. Mandarinai neturi užgožti dienos raciono įvairovės, tačiau tikrai naudingai jį paįvairins.

Mandarinai – lyg Kalėdų „vizitinė kortelė“

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad populiariausi skirtingų kategorijų produktai šventiniu laikotarpiu metai iš metų išlieka panašūs. Anot jos, žiemą prekybos centrus pasiekia skaniausi ir šviežiausi citrusiniai vaisiai, į Lietuvą atkeliaujantys tiesiai iš saulėtosios Ispanijos, Italijos, Egipto bei Turkijos plantacijų.

„Tad visai natūralu, kad žiemą šviežių vaisių kategorijoje dominuoja citrusiniai vaisiai: skirtingos mandarinų, apelsinų, greipfrutų veislės. Pirkėjai visuomet nekantriai laukia ir gruodį prekybos centrus pasiekiančių klementinų, kurie pasižymi saldesniu skoniu, yra labai sultingi ir kvapnūs“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, kepinių kategorijoje populiariausi ir pirkėjų itin išsiilgti – kūčiukai. Taip pat specialistė pabrėžia, kad pirkėjai pamėgo ir itališkuosius „Panettone“ pyragus, tačiau neatsisako ir klasikinio aguonų pyrago, įsigyja kitų konditerijos bei duonos gaminių.

„Mėsos kategorijoje itin populiari paukštiena: kalakutiena, antiena, viščiukai skirtinguose marinatuose. Dažnai įsigyjama ir kepimui paruoštų marinuotos mėsos gaminių, galvojų liežuvių. Žuvies kategorijoje dominuoja silkė, šviežia žuvis, žuvies filė. O vaišių stalas neįsivaizduojamas ir be pieno produktų. Čia populiariausi: pienas, įvairių sūrių rinkiniai“, – teigia O. Suchočeva.

Kasmet pirkėjai ieško ir įdomesnių, prabangesnių ir dar neragautų skonių. Ekspertė pasakoja, kad vis labiau populiarėja sūriai su trumais, riešutais ar airišku alumi, sūrių užtepėlės su mangais ar figomis, sviestas su česnakais ir trumais.

„Fantazijai ribų nėra, o šiais metais tikrai galime džiaugtis įvairiapusišku asortimentu. Šventinių maisto prekių kainos labai panašios, kaip ir pernai. Tik saldumynai tiek pabrango, jų kainos išaugo apie 10 procentų“, – informuoja ji.

O. Suchočeva teigia, kad kaip ir ankstesniais metais, didžiausio pardavimų piko yra tikimąsi sulaukti nuo gruodžio mėnesio vidurio.

Jei be mandarinų neįsivaizduojate šventinio laikotarpio, siūlome išbandyti šiuos receptus su mandarinais, kurių dėka namai prisipildys išskirtinių aromatų.

Nealkoholinis karštas vynas su mandarinais

Jums reikės:

  • 700 ml nealkoholinio raudono vyno;
  • 6 vnt. mandarinų;
  • 1 vnt. citrinos žievelės;
  • 3 šakelių rozmarino;
  • 50 g medaus;
  • 1 a. š. cinamono;
  • 3 vnt. gvazdikėlių.


Gaminimo eiga:

Penkis mandarinus nulupkite. Žieveles supjaustykite juostelėmis, suberkite į puodą ir sugrūskite medine mentele. Sudėkite mandarinų skilteles ir viską vėl sugrūskite mentele.

Supilkite vyną, sudėkite medų, juostelėmis supjaustytą citrinos žievelę, rozmarino šakelių viršūnėles, gvazdikėlius bei cinamoną.

Kaitinkite ant silpnos ugnies apie 6 minutes. Tada gerai išmaišykite ir supilstykite į stiklines ar puodelius. Gėrimą papuoškite mandarino skiltelėmis ir rozmarino šakelėmis. Skanaus!

Salotos su mandarinais ir ožkos sūriu

Jums reikės:

  • 10 vnt. mandarinų;
  • 4 vnt. persimonų;
  • 200 g ožkos sūrio;
  • 2 v. š. garstyčių;
  • 4 v. š. medaus;
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 v. š. citrinos sulčių.


Gaminimo eiga:

Nulupkite mandarinus ir persimonus. Persimonus supjaustykite gabalėliais. Juos ir mandarinų skilteles sudėkite į dubenį. Ant viršaus sudėkite sūrio gabalėlius.

Salotas apliekite padažu, pagamintu iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, medaus ir garstyčių. Skanaus!

Keptas upėtakis su mandarinais

Jums reikės:

  • 4 vnt. upėtakių;
  • 0,5 a. š. krapų;
  • 0,5 a. š. petražolių;
  • 0,5 a. š. čiobrelių;
  • 2 vnt. mandarinų;
  • 2 vnt. porų;
  • 4 česnako skiltelių;
  • 4 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 50 g sviesto;
  • 0,5 a. š. druskos;
  • 0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų.


Gaminimo eiga:

Išdarinėkite upėtakius, juos kruopščiai nuvalykite. Nuplaukite mandarinus ir supjaustykite nedideliais griežinėliais. Česnakų skilteles nulupkite ir susmulkinkite.

Upėtakius paskaninkite druska bei pipirais. Į kiekvieno jų vidų įdėkite ketvirtadalį prieskoninių žolelių ir po vieną smulkintą česnako skiltelę. Prieskonius įtrinkite.

Atsargiai įpjaukite baltąją porų kotų dalį. Juos minutę apvirkite verdančiame vandenyje.

Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite apvirtus porų stiebus, apšlakstykite tirpintu sviestu. Pagardinkite druska. Ant porų dėkite žuvis, o ant jų – mandarinų griežinėlius. Apšlakstykite upėtakius alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska bei pipirais.

Žuvis kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)