Sprendimai, kuriuos reikia priimti atsakingai

Artimojo netektis gali taip išmušti iš vėžių ir atimti pagrindą iš po kojų, kad tampa nebeaišku, ko griebtis pirmiausia organizuojant laidotuves, kokie sprendimai turi būti priimti nedelsiant, o ties kuo galima neskubėti.

Pasak atsisveikinimo namų „Rekviem“ administracijos vadovės Karolinos Jancevičiūtės, visų pirma artimiesiems reikėtų pasirūpinti medicininiu mirties liudijimu. Jį išrašo šeimos gydytojas, gydantis ligoninės gydytojas arba teismo medicinos ekspertas, jei buvo atliekamas tyrimas. Visi tolesni žingsniai, tokie kaip atsisveikinimo namų pasirinkimas, laidojimo būdas ir ceremonijos formatas, anot pašnekovės, turėtų būti apgalvoti be skubos. Tai itin svarbūs sprendimai, kuriuos reikia priimti atsakingai.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

„Nors dažnai manoma, kad po artimojo mirties viską reikia atlikti kuo greičiau, kartais net tą pačią dieną, toks sprendimas tinka tik tada, kai šeima jau yra tvirtai nusprendusi ir be abejonių atsakiusi į pagrindinius su laidotuvėmis susijusius klausimus. Kitu atveju svarbu skirti laiko apmąstymams ir pasirinkti tai, kas geriausiai atitiks velionio bei artimųjų norus. Drąsiai galima pasikalbėti ir su keliomis laidojimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis, paklausti pažįstamų rekomendacijų. Pabendravus su laidojimo namų darbuotojais, bus lengviau išsirinkti įmonę, kurios paslaugos, kainos ir vertybės labiausiai atitinka jūsų lūkesčius“, – pataria atsisveikinimo namų atstovė.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

Svarbu žinoti, kad renkantis laidojimo paslaugų įmonę, nėra jokio skirtumo, kur velionis buvo registruotas, kokia jo gyvenamoji vieta. Kitaip tariant, neturite rinktis arčiausiai gyvenamosios vietos esančių laidojimo namų ar tos laidojimo įmonės, kuri atvyko pasirūpinti tik velionio pervežimu. Svarbu pasirinkti tą vietą, kuri emociškai ir kitais aspektais pati priimtiniausia, net jei tai būtų kitame rajone ar mieste.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

Lankstus požiūris į kainą ir paslaugas

Nors manoma, kad laidotuvės – itin brangi ceremonija, viskas priklauso nuo jūsų pačių pasirinkimų. „Rekviem“ atsisveikinimo namuose ši paslauga, išskaičiavus vienkartinę laidojimo pašalpą, gali siekti vos 400 Eur. Į šią kainą įeina velionio kūno paėmimas Kaune, ekologiškas kremavimo karstas, transportavimas, kremacija Lietuvos krematoriume, kremuotų palaikų parvežimas, minimalistinė urna, atsisveikinimo salė su vaizdu į Neries upę parai, dokumentų tvarkymas, šilko gėlių kompozicijos nuoma, žvakių komplektas ir organizavimo mokestis.

Aiški ir skaidri kainodara bei galimybė pasiūlyti paslaugas, atitinkančias kliento pageidavimus ir biudžetą – vieni svarbiausių „Rekviem“ išskirtinumų. Tuo tikslu įmonė neseniai įdiegė ir naujovę: atsisveikinimo namų internetinėje svetainėje pasinaudoję kainų skaičiuokle, išsirinksite jums aktualias paslaugas ir galėsite preliminariai įsivertinti būsimas išlaidas.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

K. Jancevičiūtė pastebi – net jei išsirinkote konkrečius atsisveikinimo namus, tai dar nereiškia, kad tik juose esate įpareigoti įsigyti visas jums aktualias paslaugas: velionio drabužius, urną ar kitas prekes. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad, pavyzdžiui, renkantis savo gėles, gali būti taikomas papildomas mokestis už atsisveikinimo namų inventoriaus naudojimą, reikia įsiskaičiuoti kaštus tvarkymui ir pan.

„Jei pas mus klientas nori nuomotis tik salę atsisveikinimui su kremuotais velionio palaikais, kuriuos jau turi – taikome minimalaus kliento krepšelio kainodarą“, – pasakoja pašnekovė.

Pasak atsisveikinimo namų atstovės, didesnė dalis jų klientų visas paslaugas vis tik užsisako vienoje vietoje – tai padeda užtikrinti sklandesnį, o neretai ir pigesnį procesą.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

„Mes puikiai pažįstame savo tiekėjus, žinome ceremonijos eigą ir galime atsakyti už kokybę kiekviename žingsnyje. Be to, paslaugų paketai dažniausiai būna pigesni nei perkant kiekvieną paslaugą atskirai“, – sako K. Jancevičiūtė.

Svarbi ne tik salė, bet ir ją supanti aplinka

Atsisveikinimo namų atstovė pastebi, kad renkantis šarvojimo salę, klientams ypatingai svarbus emocinis momentas – jie atkreipia dėmesį ne tik į praktinius aspektus, tokius kaip salės dydis, bet ir vertina atsisveikinimo namų kuriamą atmosferą. Tokiomis jautriomis akimirkomis ypatingai svarbu, kad aplinka būtų jauki ir raminanti.

Kuriant „Rekviem“ atsisveikinimo namus, tam buvo skiriamas ypatingas dėmesys – čia modernumas dera su natūraliomis medžiagomis, o iš atsisveikinimo salių atsiveria vaizdas į gamtą. Kiekviena atsisveikinimo namų salė turi atskirą išėjimą tiesiai į paupį, kai prireikia gryno oro, ramybės ir prisilietimo prie gamtos. „Rekviem“ – bene vieninteliai atsisveikinimo namai visoje šalyje, kur išpuoselėtas natūralus ryšys su gamta.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

Siūlo įgyvendinti net labai netradicinius norus

Atsisveikinimas su mirusiuoju absoliučiai daugumai žmonių yra sunkus išgyvenimas. Netekties akivaizdoje dažnas pasimeta, nežino kaip elgtis, tad atsisveikinimo namų darbuotojams tenka išgirsti daugybę klausimų, jų prašoma patarimų.

Anot atsisveikinimo namų „Rekviem“ administracijos vadovės, renkantis laidojimo paslaugų teikėją, žmonėms ypač svarbi atsisveikinimo namų reputacija ir pažįstamų žmonių atsiliepimai, taip pat profesionalus personalas, kuris savo darbą atlieka atsakingai, pagarbiai bei su empatija, užtikrindamas jautrų požiūrį į klientus.

„Pagrindinės mūsų vertybės – pagarba, empatija ir profesionalumas. Nors dauguma laidojimo paslaugų teikėjų siūlo platų paslaugų spektrą, tačiau pastebime, kad žmonėms vis svarbesnis tampa lankstus požiūris ir galimybė individualizuoti ceremoniją. Ne visos įmonės yra pasiruošusios įgyvendinti netradicinius ar sentimentalią reikšmę turinčius klientų prašymus, todėl tai tampa vienu iš svarbiausių skirtumų renkantis paslaugų teikėją.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

Mūsų požiūriu, kiekvienas atsisveikinimas yra unikalus, nes kiekvienas žmogus, su kuriuo atsisveikiname, yra nepakartojamas. Todėl stengiamės palikti erdvės ceremonijos suasmeninimui – nuo individualios puošybos ir dekoracijų iki ypatingų elementų ceremonijos eigoje. Pavyzdžiui, galime įgyvendinti specifinius pageidavimus, susijusius su muzika, aplinkos dekoravimu ar net vietos parinkimu, jei atsisveikinimas vyksta netradicinėje erdvėje, tarkime, gamtoje. Tokios asmeniškos detalės padeda sukurti šiltesnį, artimesnį ir prasmingesnį atsisveikinimą, kuris geriausiai atspindi velionio gyvenimą ir artimųjų norus“, – įsitikinusi „Rekviem“ atstovė.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

Platus paslaugų paketas ir ramybė jau po pirmojo pokalbio

„Rekviem“ atsisveikinimo namai siūlo ne vien atsisveikinimo salių nuomos paslaugas. Paslaugų spektras – kur kas platesnis ir apima viską nuo atsisveikinimo ceremonijos organizavimo, pasirūpinimo kūno paėmimu visą parą, kremavimu, maistu ceremonijos metu, transportu artimiesiems ir t.t., iki reikiamų dokumentų sutvarkymo, kūno pargabenimo iš užsienio, net atrinktų psichologinės pagalbos kontaktų suteikimu, esant tokiam poreikiui.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

„Žmonės, atėję pas mus netekties akimirką, dažnai būna pasimetę ir patiria didelį stresą. Vieni turi daugybę klausimų, kiti jau iš anksto susidarę savo planą ir nori kuo greičiau jį įgyvendinti. Bendras bruožas – pasimetimas ir emocinė įtampa, todėl pirmiausia mūsų užduotis yra nuimti šią naštą nuo klientų pečių. Svarbiausia atsakyti į jų klausimus, aiškiai sudėlioti laidotuvių eigą ir supažindinti su tolesniais žingsniais.

Po pirmojo apsilankymo klientai dažniausiai nurimsta, nes žino, ko tikėtis ir kokie sprendimai jų laukia. Tik tuomet, kai jau yra aiškūs būtini techniniai aspektai, galime ramiai kalbėti apie kliento pageidavimus ir velionio valią. Turbūt svarbiausia daugumai žmonių yra jaustis išgirstiems, suprastiems ir kad jų norai būtų įgyvendinti. Mūsų tikslas – užtikrinti, kad atsisveikinimo ceremonija būtų organizuota taip, kaip jie įsivaizdavo, ir atspindėtų tai, kas svarbu tiek artimiesiems, tiek velioniui“, – tikina atsisveikinimo namų atstovė.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

Kviečia naudotis progomis, kol jas dar turime

„Rekviem“ neseniai startavo su nauja reklamine kampanija. Ja laidojimo įmonė sako siunčianti dvi pagrindines žinutes: „Pirmoji skatina vertinti tai, ką turime šiandien – aplankyti, išklausyti ir apkabinti savo artimuosius, kol dar nevėlu. Nors esame atsisveikinimo ceremonijų organizatoriai, puikiai suprantame, kad svarbiausia yra branginti laiką su tais, kurie yra šalia. Antroji žinutė skirta tiems, kurie jau susidūrė su netektimi ir ieško patikimų laidojimo paslaugų. 1 iš 5 kauniečių renkasi „Rekviem“, ir tai yra puikus mūsų patikimumo bei kokybiškų paslaugų rodiklis. Esame pasirengę padėti oriai ir jautriai atsisveikinti su mylimais žmonėmis, suprasdami, kokia svarbi yra kiekviena detalė šiame procese“, – užtikrina K. Jancevičiūtė.

Kaune įsikūrę atsisveikinimo namai „Rekviem“

Pašnekovė neslepia, kad darbinėje kasdienybėje sutinkamų žmonių patirtys – pačios įvairiausios: vieni gailisi, kad kažko nespėjo padaryti ar pasakyti, kiti – kad kažką padarė ir dėl to jaučiasi kalti. Yra ir tokių atvejų, kai artimieji organizuodami laidotuves suvokia, kad nežino esminių dalykų apie velionio norus, pavyzdžiui, ar jis norėtų būti palaidotas tradiciškai, ar kremuotas.

„Tokiais momentais matome baimę ir nerimą jų veiduose, nes kyla jausmas, kad daug kas liko nepaklausta, nepasakyta. Tad kol mūsų artimieji yra šalia – svarbu skirti laiko pokalbiams, išklausyti, būti atviriems. Tai ne tik padeda sukurti stipresnį ryšį, bet ir gali suteikti ramybės, kad kai ateis laikas atsisveikinti, žinosite, jog svarbiausi dalykai buvo aptarti ir išgyventi kartu“, – sako atsisveikinimo namų „Rekviem“ atstovė.