– Kas yra tas melatoninas?

– Tai yra hormonas, kuris yra labai svarbus miego kiekybei ir kokybei. Svarbu ne tik, kiek jūs miegate, bet ir kaip jūs miegate. Kitas dalykas – jis yra labai stiprus antioksidantas, kuris kovoja su laisvaisiais radikalais. Melatoninas išsiskiria vakare, kai temsta, apie 21-22 val. vakaro, bet bėda ta, kad jis turi du priešus. Vienas jų – šviesa. Kitas – stresas, tai yra kortizolis. Darytas tyrimas parodė, kad jei skaitai knygą vakare, gauni šviesos, tarkime valandą prieš miegą, tai tą valandą melatonino gaminasi apie 25 proc. mažiau. Tai reikšmingas kiekis. Dėl to ir kalbama, kad prieš miegą reikia vengti šviesos, nes ji stabdo melatonino gamybą.

– Ar gali žmogus savarankiškai nuspręsti, kad jam trūksta melatonino ir pradėti jį vartoti?

– Yra tyrimai, kurie tarsi ir parodo, ar tavo kraujyje yra pakankamai melatonino, bet čia kaip ir su kortizoliu. Šie hormonai nėra pastovūs. Tarkime, kortizolio bus daug daugiau ryte ir mažiau vakare, todėl ir tyrimo rezultatai priklausys nuo to, kada jį atlieki. Kaip galima suprasti, kad tau trūksta melatonino, vienas iš rodiklių – suprastėjusi miego kokybė ir sutrumpėjęs miego laikas. Jei miegi po 4-5 valandas, ilgai negali užmigti ir pan. Tada galima įtarti, kad kažkas negerai su melatoninu. Antras signalas – kai amžėji. Bėgant metams jo natūraliai mažėja, bet tai nereiškia, kad turi pulti vartoti papildus. Trečias signalas – jei dirbi naktimis. Tokių darbuotojų daug, be jų mes negalime gyventi, bet daugelis specialistų naktinį darbą prilygina vėžio ligoms. Melatoninas yra stiprus antioksidantas, kurio jie netenka, todėl reiktų vartoti papildomai.

Televizijos žiūrėjimas

– Papasakokite apie melatonino papildus, kas tai yra?

– Tai yra sintetinis hormonas, kuris būna tablečių, purškalų ar skysčių pavidalu. Jį galima nusipirkti vaistinėje be jokio recepto. Bet jei neturi jokių bėdų su miegu, nepatariu jo vartoti, nes tai vis tiek yra hormonas. Jei tu vartoji hormoną, kurio vienoje tabletėje yra daug daugiau, nei pagamintų tavo organizmas, kūnas, gaudamas tokį išorinį dirgiklį, nuspręs pats jo ir nebegaminti. Taip nutinka su visais hormonais: testosteronu, estrogenu ir kt. Todėl jei viskas gerai, nėra rimtų bėdų su miegu, tikrai nerekomenduoju. Kada aš pats vartoju ir kitiems rekomenduoju, kai, pavyzdžiui, nuskrendi į JAV, ir tau yra tas vadinamasis „jetlag’as“, sutrinka cirkadinis ritmas. Tokiu atveju yra daug įrodymų, kad galima vartoti melatoniną, nes jis padės sugrąžinti tą cirkadinį ritmą į vietą. Kai grįžtate į ritmą, vartojimą nutraukite. Jeigu vis tik dėl kažkokių priežasčių nori vartoti melatoniną, yra tam tikros rūgštys kurios pavirsta organizme į melatoniną. Pavyzdžiui, amino rūgštis triptofanas virsta serotoninu, o šis naktį virsta melatoninu. Tai jau geriau rinktis kompleksines amino rūgštis, nes jos nepasiųs žinutės organizmui, kad šis nebegamintų melatonino pats. Bet vėlgi jei neturi problemų, tai tikrai nėra reikalo.

– O kokie maisto produktai paskatintų melatonino gamybą?

– Sudėtingas klausimas, nes, pavyzdžiui, pistacijose yra kažkiek melatonino. Bet esu skaičiavęs, kad reiktų suvartoti keturis šimtus gramų pistacijų vakare, kad sugeneruotum ketvirtadalį melatonino kiekio, kurį gali kūnas pagaminti organiškai. Bet jei tu dvi valandas prieš miegą apribosi šviesą, tai bus didesnė įtaka nei 400 gramų pistacijų. Tai pistacijos, vištiena, kalakutiena – yra tas maistas, bet tu jo turėtum suvalgyti kilogramais. Tai kartais geriau tiesiog apriboti šviesą.

Miegas

– Teko girdėti, kad melatoninas siejamas ir su ilgaamžiškumu, ar tai tiesa?

– Taip, kadangi jis yra stiprus antioksidantas, tai be abejo, kad jis yra svarbus, bet kad jis yra super papildas, tikrai ne. Jei tu turėsi antsvorio, rūkysi, gersi alkoholį, darysi viską prieš ilgaamžiškumą, išgėręs melatonino, sveikesnis nebūsi. Nes yra bazė, kuri susideda iš fundamentalių dalykų – fizinė veikla, mityba ir miegas. Jokie papildai nepadarys jokio stebuklo.