„Lietuvoje „grilinimo“ kultūra gaji – vos pradėjus šilti orams, stebime kas savaitę ženkliai augančią paklausą tiek grilio prekių, tiek kepimui paruoštų šašlykų. Jų, turbūt, daugelis jau spėjo paragauti ir dabar pasiryžę įvairesniems grilio eksperimentams. Vaisiai tam net labai tinka – pavyzdžiui, perkamiausias visų laikų vaisius bananas ar neseniai asortimentą papildę šviežio derliaus persikai, nektarinai bei abrikosai“, – pranešime spaudai sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.
Ant grilio galima kepti daugybę vaisių, bet, norint pasimėgauti rezultatu, svarbu žinoti keletą taisyklių. Pirmoji – ji svarbi kepant bet kokį maistą – pasirūpinti grilio švara.
Maisto ekspertė atkreipia dėmesį į svarbią detalę, kurią puikiai žino grilio ekspertai – norint, kad maistas nepridegtų, prieš kiekvieną kepimą įkaitusias groteles patariama patepti aliejumi.
Pasak B. Baratinskaitės kepsninėje geriausiai kepti tankios tekstūros vaisius, tik svarbu žinoti, jog kuo tankesnės tekstūros, mažiau vandeningas vaisius, tuo daugiau laiko užtruks, kol jis peršils. Pavyzdžiui, kriaušė – itin tinkama „grilinimui“ – keps ilgiau nei persikas arba citrusinis vaisius.
„Svarbi taisyklė – rinktis nepernokusius, tvirtus vaisius. Pjaustyti juos reikia gana stambiai, geriausiai nelupti ir nederėtų kepti ant atviros liepsnos. Kaitra turėtų būti vidutinė. Nebent turite sumanymą ne iškepti, bet greitai apkepti vaisių iš išorės – tuomet pravers didelė kaitra. Daugeliui vaisių karamelizuoti užtenka vos 5–7 minučių. Tačiau yra įvairių receptų, o skirtinga kaitra ir kepimo laikas padeda išgauti kitokį skonio bei tekstūros efektą. Patarčiau nebijoti eksperimentuoti, ragauti ir atrasti mylimiausius skonius“, – kalba B. Baratinskaitė ir dalijasi receptais, kurie pamalonins ir vaikus, ir gurmanus.
Vasariškos salotos su „grilintais“ persikais ir klevų sirupu
Reikės: 5 puodelių lapinių salotų, 4 persikų perpjautų per pusę, 1 puodelio aviečių, ketvirčio puodelio raudonųjų svogūnų, 1 šaukšto garstyčių, 2 šaukštų klevų sirupo, šiek tiek juodųjų pipirų, žiupsnelio druskos, alyvuogių aliejaus, saujos pekano (karijų) riešutų, 85 g ožkos sūrio.
Paruoškite padažą: į dubenėlį supilkite alyvuogių aliejų, klevų sirupą, garstyčias, berkite truputį druskos, pipirų ir viską sumaišykite. Mažais griežinėliai supjaustykite raudonąjį svogūną, nuplauname avietes.
Supjaustykite persikus per pusę, išimkite kaulus, patepkite alyvuogių aliejumi ir užberkite truputį druskos – persikai paruošti kepimui grilyje. Dėkite juos ant grotelių perpjauta puse į apačią ir kepkite ant vidutinės kaitros apie 5 –7 minutes.
Į didelį dubenį berkite supjaustytus salotų lapus, iškeptus persikus, avietes, ant viršaus dėkite ožkos sūrio gabalėlius. Salotas pagardinkite padažu, o ant viršaus berkite saujelę riešutų.
Kepti mango vaisiai su vaniliniais ledais
Reikės: Mango, vanilinių ledų, saujelės pistacijų riešutų
Nulupkite mango, stambiai supjaustykite ir kiekvieną gabalėlį įvyniokite į aliuminio foliją. Kepkite apie 6 minutes – vaisiai turi suminkštėti ir karamelizuotis.
Iškeptus mango patiekite su vaniliniais ledais, desertą apibarstykite pistacijų riešutais.
Kepti bananai su šokolado gabaliukais ir uogomis
Reikės: 4 bananų, saujelės mėlynių arba šilauogių, saujelės aviečių, 1 puodelio smulkinto baltojo šokolado gabalėlių.
Nenuluptus bananus dėkite ant grilio ir ant intensyvios kaitros ir nuolat vartydami kepkite maždaug 8-12 minučių. Bananai bus iškepę, kai žievė pajuoduos.
Vos iškepus bananams, prapjaukite žievę išilgai ir dėkite smulkinto baltojo šokolado gabaliukus. Kai šokoladas išsilydys, ant viršaus dėkite uogas. Ragaukite atsargiai – desertas turi šiek tiek atvėsti.
„Grilintų“ nektarinų, buratos ir Prosciutto salotos
Reikės: 8 gabalėlių Prosciutto kumpio, pusės puodelio salotų mišinio, pusės puodelio vyšnių be kauliukų, 100 g vyšninių pomidoriukų, 2 susmulkintų pomidorų. Padažui reikės valgomojo šaukšto citrinų žievelių, valgomojo šaukšto citrininio čiobrelio, valgomojo šaukšto šviežios mėtos lapelių, 4 prinokusių ir puselėmis supjaustytų nektarinų be kauliukų, 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių, trupučio druskos ir pipirų, pusės puodelio alyvuogių aliejaus, 1 valgomojo šaukšto baltojo vyno acto, 200 g buratos sūrio, vienos bagetės.
Įkaitinkite grilių iki vidutinės kaitros. Supjaustytus nektarinus šiek tiek pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grilio maždaug 2-3 minutes. Apverskite nektarinus ir iš kitos pusės kepkite dar 2-3 minutes. Leiskite atvėsti.
Nedideliame indelyje sumaišykite padažui skirtus ingredientus. Dideliame salotų dubenyje sumaišykite žalumynus, pomidorus, vyšnias ir padažą. Ant viršaus dėkite burata sūrį ir prosciutto kumpį bei abrikosus. Salotas apibarstykite likusiomis šviežiomis žolelėmis, juodaisiais pipirais ir druska. Patiekite su skrudintais bagetės gabalėliais.