Dvi atžalas auginanti dirbanti mama dalijasi savo keturių savaičių valgiaraščiu, kuris jai padėjo ne tik nuo pečių nusimesti didžiąją dalį gaminimo naštos, bet ir sutaupyti nemažai pinigų, rašo „The Sun“.

Caroline Campbell, prisipažinusi, kad „negali pakęsti maisto planavimo rutinos ir apsipirkinėjimo“, sako, jog, galutinai pervargusi nuo kasdieninių ruošos iššūkių, ryžtingai nusprendė tokią situaciją keisti.

Dvi jaunesnes nei penkerių atžalas auginanti ir visą darbo dieną dirbanti moteris visada manė, kad kiekvieną vakarą stovėti prie viryklės – „vargas, kuriam ji paprasčiausiai neturi laiko“.

Kiek pasukusi galvą, ji rado sprendimą – sudarė keturių savaičių besimainantį valgiaraštį, kuriame vos keli paprasti ir greitai pagaminami patiekalai, skirti pamaitinti keturių asmenų šeimą.

Idėja labai paprasta: pasiruošti tam tikrą rinkinį savaitei ir rotacijos principu visą mėnesį jį kaitalioti. Tai reiškia kad Caroline jau niekada nebereikia gaišti laiko planuojant, ką šeima valgys kitą kartą.

Labai svarbu tai, kad visų patiekalų ingredientai panašūs, o tai leidžia du vaikus auginančiai mamai sutaupyti nemažai pinigų ir išmesti mažiau maisto.

Pavyzdžiui, vienas iš patiekalų – pupelių ir kumpio sriuba, kuriai puikiausiai sunaudosite vakarykščius kepto kumpio likučius, bei pasitelksite ingredientus, kurių kiekviena šeimininkė ras savo atsargų spintelėje ir šaldiklyje.

Tokiu būdu Caroline tiesiog keturias savaites žongliruoja tais pačiais produktais, o juos užsisako į namus, taip taupydama laiką, kurį skirtų maklinėjimui po parduotuves.

Moters teigimu, šis mitybos planas jai ir jos šeimai kainuoja nuo 40 iki 46 skaičiuojant svarais, o į šią sumą įeina ir tokie papildomi pirkiniai kaip „vaisiai, tualetinis popierius, įvairios daržovės ir kačių ėdalas“.

Detaliame mitybos plane – pietūs ir vakarienės septynioms dienoms. Caroline netgi sugalvojo sau simbolius, nurodančius, kuris patiekalas yra iš vakarykščių likučių, kuris iš vadinamojo lėtapuodžio, o kuris – iš greitpuodžio, ką reikia užšaldyti, o ką užšaldyti.

Dalindamasi savo šeimos mitybos planu, Caroline teigia: „Negaliu pakęsti nei malimosi po parduotuves, nei valgiaraščio planavimo. Dirbant pilną darbo dieną ir auginant du vaikus iki penkerių metų tai tiesiog darbai, kuriems man paprasčiausiai nelieka laiko.

Taigi, sudariau keturių savaičių planą, kurio elementai rotuojasi tarpusavyje, prireikus šį tą pakeičiu. Norėdama išleisti ir išmesti mažiau, stengiuosi maksimaliai išnaudoti ingredientus.

Sudariau pirkinių sąrašus, per keturias savaites pagal juos užsisakau produktų į namus. Žinau, kad tai galbūt ir ne pigiausias variantas, bet padeda sutaupyti laiko, o tai žymiai svarbiau.

Per tas keturias savaites, kai sugrįžtų į pirmąją savaitę, man tereikia iš naujo užsisakyti maisto pagal ruošinį ir peržiūrėti pirkinių krepšelį. Pamaniau, kad galbūt kam nors mano strategija pravers, tad nusprendžiau pasidalinti.“

Tikriausiai net nereikia sakyti, kad planas sulaukė didžiulio kitų sutaupyti laiko ir pinigų norinčių mamų susidomėjimo.

„O Dieve, pasidariau šito gėrio momentinę nuotrauką, tikrai skolinsiuosi idėjų. Turiu mažą vaiką, laukiuosi antro, tad tokios naudingos idėjos ir patarimai tikrai ne pro šalį“, – pakomentavo viena skaitytoja.

Tokių įkvėptų ir savo gyvenime Caroline patarimais pasinaudojusių moterų tikrai ne viena.

Taigi, štai kaip atrodo Caroline propaguojamas keturių savaičių mitybos planas.

I savaitė

Pirmadienis: pietūs – tuno ir makaronų apkepas (likučiai), vakarienė – pyrago likučiai, košė, daržovės, padažas (atšildyti);

Antradienis: pietūs – tuno ir makaronų apkeptas (likučiai), vakarienė – Šepardo pyragas;

Trečiadienis: pietūs – Šepardo pyragas (likučiai), vakarienė – spagečiai su Bolonijos padažu (lėtapuodis), salotos, česnakinė duona;

Ketvirtadienis: pietūs – bulvės marškinėliuose su Bolonijos padažu (likučiai), vakarienė – vištienos troškinys (lėtapuodis);

Penktadienis: pietūs – bulvės marškinėliuose su Bolonijos padažu (likučiai), vakarienė – čili troškinys, tortilijos, sūris;

Šeštadienis: pusryčiai – plakta kiaušinienė ir skrebutis, vakarienė – Kijevo kotletai, keptos bulvės, daržovės;

Sekmadienis: pusryčiai – kepta avižų košė, pietūs – kepta višta;

II savaitė

Pirmadienis: pietūs – vištienos ir ryžių sriuba (likučiai), vakarienė – dešrelės, bulvių košė, žirneliai, padažas;

Antradienis: pietūs – vištienos ir ryžių sriuba (likučiai), vakarienė – enčilados;

Trečiadienis: pietūs – enčilados (likučiai), vakarienė – jautienos troškinys (greitpuodis);

Ketvirtadienis: pietūs – bulvės marškinėliuose su pupelėmis sūrio padaže, vakarienė – jautienos troškinys (likučiai);

Penktadienis: pietūs – bulvės marškinėliuose su tunu, vakarienė – kiniški makaronai su vištiena;

Šeštadienis: pusryčiai – lietiniai blyneliai su vaisiais, vakarienė – makaronų apkepas su paprikomis, šonine ir vištiena;

Sekmadienis: pusryčiai – sumuštiniai su dešrelėmis, vakarienė – pyragas su jautiena, keptos bulvės, daržovės.

III savaitė

Pirmadienis: pietūs – makaronų apkepas su paprikomis, šonine ir vištiena (likučiai), vakarienė – jautienos pyragas, salotos (likučiai);

Antradienis: pietūs – makaronų apkepas su paprikomis, šonine ir vištiena (likučiai), vakarienė – lazanija, česnakinė duona;

Trečiadienis: pietūs – lazanija (likučiai), vakarienė – čili troškinys, ryžiai, gvakamolė;

Ketvirtadienis: pietūs – bulvės marškinėliuose su čili troškiniu (likučiai), vakarienė – ispaniška vištiena (greitpuodis);

Penktadienis: pietūs – bulvės marškinėliuose su čili troškiniu (likučiai), vakarienė – indiškas vištienos troškinys su ryžiais;

Šeštadienis: pusryčiai – skrebučiai su pupelėmis, vakarienė – fachitos;

Sekmadienis: pusryčiai – pusryčių sluoksniuotis iš granolos, vaisių, jogurto, vakarienė – keptas kumpis;

IV savaitė

Pirmadienis: pietūs – žirnelių ir kumpio sriuba, vakarienė – žuvies ir bulvių apkepas;

Antradienis: pietūs – žirnelių ir kumpio sriuba (likučiai), vakarienei – makaronai su daržovėmis ir sūriu;

Trečiadienis: pietūs – makaronai su daržovėmis ir sūriu (likučiai), vakarienė – sviestinės pupelės ir saldžiųjų bulvių tikka masala;

Ketvirtadienis: pietūs – bulvės marškinėliuose su tikka masala (likučiai), vakarienė – jautienos troškinys (greitpuodis);

Penktadienis: pietūs – bulvės marškinėliuose su tikka masala (likučiai), vakarienė – jautienos troškinys (likučiai);

Šeštadienis: pusryčiai – vafliai su vaisiais, vakarienė – makaronų ir tuno apkepas;

Sekmadienis: pusryčiai – sumuštiniai su kumpiu, vakarienei – vištienos ir lęšių pyragas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)