Analizuos investavimo sritį

Portale Delfi startavo naujas investavimo projektas „Kai nemiega pinigai“, kurio tikslas didinti šalies gyventojų finansinį raštingumą ir padėti atrasti paprastą investavimą, galintį pagelbėti sukaupti kapitalą ir turtą.

„Viso projekto metu mes mokinsimės investuoti ir tą darys trys skirtingi dalyviai: Rimvydas, Viktorija ir mūsų investicijų robotas – skaitmeninis sprendimas“, – su laidos idėja supažindino SEB banko asmeninių finansų ekspertė Sigita Stockytė-Varnė.

Taigi savo jėgas investavimo srityje išbandys profesionalus ir daug žinių neturintis investuotojas: Įmonės „Eika Asset Management“ generalinė direktorė, valdybos narė Viktorija Orkinė ir keliautojas verslininkas Rimvydas Širvinskas-Makalius. Anot S. Stockytės-Varnės, pasirinkus skirtingas patirtis turinčius dalyvius siekiama atskleisti, kad investuoti iš tiesų gali kiekvienas.

„Svarbu labai teisingai pasirinkti ir įsivertinti, kaip žmogui tinka investuoti, kaip jis norėtų tai daryti. O mes norite parodyti, kad pats geriausias sprendimas investuoti yra tada, kai nuosekliai, periodiškai tai yra daroma“, – kalbėjo ekspertė.

Viena iš laidos „Kai nemiega pinigai“ dalyvių, profesionali investuoja V. Orkinė sakė jaučianti didelę atsakomybę ir nerimą, tačiau nekantriai laukianti projekto pradžios, kur galės save išbandyti.

Investavimo naujokas R. Širvinskas prisipažino, kad jo draugų tarpe yra investuotojų, todėl ir pokalbių apie tai susitikus neišvengiama.

Projekto dalyviai Viktorija, Rimvydas ir investicijų robotas kiekvieną mėnesį turės po šimtą eurų ir priims sprendimus, kur ir kaip juos investuoti. Robotas tą darys vieną kartą per mėnesį, iš karto investuodamas visą turimą sumą, o kiti dalyviai individualiai galės pasirinkti, kaip tą darys.

Mitai ir baimės gali būti išsklaidyti

S. Stockytė-Varnė detaliau papasakojo, kaip veikia SEB investicijų robotas ir ar juo gali naudotis visi banko klientai.

Sigita Strockytė-Varnė, Viktorija Orkinė, Rimvydas Širvinskas–Makalius

„Jo sukūrimo tikslas ir buvo atliepti pagrindines baimes ir mitus, dėl kurių žmonės net nepradeda investuoti. Jį kurdami būtent apie tai ir galvojome. Vienas iš tokių mitų, kad žmonės neturi pakankamai pinigų pradėti investuoti. Robotas tai leidžia daryti nuo vieno euro, jeigu renkamės investicinių fondų portfelį, ir nuo 50 eurų – jeigu pasirenkamas ETF porftelis“, – sakė ji.

Anot ekspertės, vienas iš pasiteisinimų, kodėl žmonės nepradeda investuoti – tai laiko stoka. Tačiau su investavimo robotu tai užtrunka vos 15 minučių. Žmogus turi atsakyti į tam tikrus klausimus, kad robotas išsiaiškintų toleranciją rizikai, kokiu periodiškumu ir kiek laiko planuojama tai daryti ir galų gale koks yra pagrindinis investavimo tikslas.

S. Stockytės-Varnės tikinimu, gyventojai taip pat turi įvairių baimių dėl finansinių rinkų stebėjimo, tačiau ir čia gali pagelbėti investicijų robotas.

„Tai yra roboto užduotis, todėl patiems nereikia stebėti finansinių rinkų. Būtent jis ir turi stebėti jūsų investicinį portfelį“, – pabrėžė pašnekovė.

Rizika visada egzistuoja

Neretai lietuviai kaip investiciją renkasi nekilnojamąjį turtą, kuris taip pat generuoja tam tikrą finansinę grąža. Profesionali investuotoja V. Orkinė sako, kad galima tautiečius galima suskirstyti į kelias kategorijas: tuos, kurie iš nežinojimo arba blogos patirties turi daug nepagrįstų baimių ir mitų, ir smulkius investuotojus, norinčius „įdarbinti“ nedideles pinigų sumas. Trečioji grupė – turtingos šeimos, kurios turi pakankamai platų investavimo pasirinkimų ratą.

Sigita Strockytė-Varnė, Viktorija Orkinė, Rimvydas Širvinskas–Makalius

S. Stockytė-Varnė paklausta, ar nėra rizikos, kad žmogus atidavęs pinigus į investicijų roboto rankas, juos praras, priminė, kad bet koks investavimas yra susijęs su rizika.

„Gali būti visokių laikotarpių, nebūtinai robotui gali sektis tik gerai. Rinkos svyravimai yra natūralus dalykas. Be abejo, investicijų robotas yra atsakingas už tai, kad jūsų portfelį kažkas valdo, o valdytojų tikslas ir užduotis yra atliepti žmogaus toleranciją rizikai taip, kaip jis buvo nusprendęs investuoti, ir pagal tai priimi skirtingi sprendimai. Pačiam žmogui jų atlikti nereikia, tačiau jis gali nuspręsti, kada tai sustabdyti ar pabaigti“, – sakė ekspertė.

Ji pabrėžė, kad būtent nuoseklus ir ilgalaikis investavimas duoda rezultatų. Pasak S. Stockytė-Varnės, jeigu žmogus nori suvaldyti riziką, tai jis turi savo nustatytą tikslą, kad investuos ilgesnį laiką, išlaikyti.

„Svarbu, kad emocijos nepavirstų klaidingais sprendimais ir kad žmogus neparduotų savo investicinių vienetų pačiu netinkamiausiu metu, vos pamačius, jog investicijų vertė krenta“, – patikino laidos pašnekovė.

Projektas „Kai nemiega pinigai“ truks visus metus, todėl kas antrą savaitę transliuojamos laidos žiūrovai turės progą sužinoti, kaip sekasi Viktorijai, Rimvydui ir investicijų robotui investuoti. Dalyviai tikino, dar nežinantys kokios konkrečios strategijos laikysis, tačiau svarstymų jie išsakė įvairių, o robotas niekada nekeis savo sprendimo ir laikysis to, kurį priims startavus projektui.

Kai nemiega pinigai

S. Stockytė-Varnė sakė, kad projektu, kur dalyviai kas mėnesį galės investuoti po šimtą eurų, taip pat siekiama parodyti, jog norint investuoti nebūtina kaupti didžiulių sumų. Be to, tai gali sumažinti žmonių baimę investuoti, nes nesėkmės atveju nėra patiriami dideli nuostoliai.

Laidą „Kai nemiega pinigai“ kviečiame žiūrėti kas antrą savaitę Delfi portale ir kartu su projekto dalyviais sekti, kaip jiems sekasi priėmus šį iššūkį.

Delfi įspėja, kad investavimas yra susijęs su rizikomis, todėl kiekvienas investuojantis turi pats įsivertinti savo finansines galimybes ir toleruojamą riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją