Kiek gali trukti bandomasis laikotarpis, kokios yra darbdavio ir darbuotojo teisės, kada galima nutraukti darbo sutartį, kur kreiptis darbuotojui, jei nesutinka su darbdavio sprendimu jo nepasirinkti, ką daryti, jei įtariama, jog darbdavys naudojasi bandomuoju laikotarpiu ir po jo žmonių atsisako, pasikalbėjome su Valstybinės darbo inspekcijos Darbo teisės skyriaus vedėja-vyriausiąja darbo inspektore Ieva Piličiauskaite-Dulke.

Kas yra bandomasis laikotarpis, kiek laiko jis gali trukti, ar galima tą laikotarpį pratęsti ir kodėl?

– Darbo kodekso (DK) 36 straipsnio 1 dalyje numatyta, kad siekiant patikrinti, ar darbuotojas tinka sulygtam darbui, taip pat, ar sulygtas darbas tinka darbuotojui, sudarydamos darbo sutartį darbo sutarties šalys gali sulygti dėl išbandymo. Taigi darbo sutarties šalys, sulygdamos dėl išbandymo, įgyja galimybę įsitikinti, ar darbuotojui sulygtas darbas yra tinkamas, taip pat darbdaviui pasitikrinti, ar darbuotojas yra tinkamas darbui, ar darbo funkcijos, kurias ėmėsi vykdyti darbuotojas, ateityje bus vykdomos tinkamai ir gali būti dirbama toliau.

Darbdavio ir darbuotojo pokalbis

Išbandymo terminas negali būti ilgesnis negu trys mėnesiai, neskaitant laiko, kurį darbuotojas nebuvo darbe dėl laikinojo nedarbingumo, atostogų ar kitų svarbių priežasčių. Tokiu atveju išbandymo terminas pratęsiamas, nes darbdavys realiai neturėjo galimybės įvertinti darbuotojo atitikties darbui ir, esant reikalui, pasinaudoti jam suteikta teise nutraukti darbo sutartį DK 36 strp. nustatyta tvarka.

Kitais atvejais pratęsti išbandymo laikotarpį darbo sutarties šalių susitarimu draudžiama. Jei terminuota darbo sutartis sudaroma trumpesniam negu šešių mėnesių laikotarpiui, išbandymo terminas turi būti proporcingas šios sutarties terminui (atitinkamai trumpesnis negu trys mėnesiai).

Kokias teises per bandomąjį laikotarpį turi darbdavys ir kokias darbuotojas?

– Išbandymo laikotarpiu šalis sieja darbo teisiniai santykiai, darbuotojui ir darbdaviui taikomi visi darbo įstatymai. Tačiau konstatavus, kad išbandymo rezultatai yra nepatenkinami arba darbuotojui nusprendus, kad jam darbas netinka, darbo sutartis gali būti nutraukta supaprastinta tvarka, įspėjus prieš tris darbo dienas.

Taigi ir darbuotojas gali nutraukti darbo sutartį išbandymo laikotarpiui dar nepasibaigus?

– Taip, darbuotojas gali per išbandymo terminą nutraukti darbo sutartį, apie tai raštu įspėjęs darbdavį prieš tris darbo dienas. Darbuotojo įspėjimas pabaigia darbo sutartį ir darbdavys ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną privalo įforminti darbo sutarties pasibaigimą.

Darbuotojas

Pasibaigus bandomajam laikotarpiui darbdavys asmens dirbti nepasilieka. Ar turi argumentuoti, kodėl žmogaus nepasirinko, ar gali tiesiog atsisveikinti?

– Darbdavys nustatęs, kad darbuotojo bandomojo laikotarpio rezultatai yra nepatenkinami, kartu su įspėjimu dėl darbo sutarties nutraukimo turi surašyti priežastis, lėmusias tai, kad bandomasis laikotarpis yra neišlaikytas, t. y., kad darbuotojas dėl savo dalykinių ar asmeninių savybių nesugeba ar negali dirbti darbo, dėl kurio atlikimo buvo sulygta sudarant sutartį.

Pavyzdžiui, darbuotojas tinkamai neatliko savo darbo funkcijos, neklausė darbdavio nurodymų, pažeidinėjo darbo teisės normose ar sutartyje numatytas pareigas, elgėsi neprofesionaliai, nekorektiškai ir pan. Darbo sutarties nutraukimo priežastys turi būti realios ir objektyviai turinčios įtakos faktui, kad darbo santykiai negali klostytis toliau.

Ar čia galioja kokios nors teisinės taisyklės darbuotojo atžvilgiu, jeigu jo nepasirenka? Ar žmogus gali reikšti pretenziją, kur nors dėl to kreiptis?

– Darbuotojas, nesutikdamas su darbdavio sprendimu atleisti jį iš darbo dėl nepatenkinamų išbandymo rezultatų, gali kreiptis į Darbo ginčų komisiją dėl atleidimo iš darbo pripažinimo neteisėtu per vieną mėnesį nuo tada, kai sužinojo ar turėjo sužinoti apie jo teisių pažeidimą.

Ką daryti, jei įtariama, kad darbdavys naudojasi bandomuoju laikotarpiu ir po jo žmonių atsisako?

– Kaip jau minėta, jeigu darbuotojas įsitikinęs, kad dirbo gerai, laikėsi darbo tvarkos taisyklių, vykdė teisėtus darbdavio nurodymus, elgėsi profesionaliai ir korektiškai, bet darbdavys vis tiek nutraukė darbo sutartį dėl neišlaikyto išbandymo, darbuotojas turi teisę kreiptis į Darbo ginčų komisiją.