Reikės:
500 gramų nuluptų bulvių
500 gramų vištienos šlaunelių mėsos
1 morkos
1 puodelio šaldytų žirnelių
400 mililitrų pieno
200 gramų tarkuoto mėgstamo sūrio (aš naudojau mocarelos)
pusės šaukšto sviesto
saujos krapų
prieskoniams – 1 kubelio vištienos sultinio, 1 šaukštelio „sviestelio“ su puse šaukštelio druskos, pusės šaukštelio maltų pipirų, 1 šaukštelio raudonėlio, pusės šaukštelio čiobrelio, 2 šaukštelių džiovinto česnako
Eiga:
1. Bulves, morkas susipjaustome plonais griežinėliais, krapus susismulkiname, vištieną supjaustome kubeliais.
2. Visus ingredientus beriame į gilią keptuvę ar puodą išskyrus sūrį ir gerai išmaišome.
3. Kepame 20 minučių su uždarytų dangčiu vis pamaišydami ant vidutinės kaitros. Tada pusę keptuvės turinio pilame į kepimo indą, viršų apibarstome puse kiekio tarkuoto sūrio, tada supilame likusį keptuvės turinį, apibarstome likusiu sūriu ir kepame įkaitintoje 180oC laipsniu orkaitėje 25 minučių.
Reikės:
česnakinio skonio krekerių
mėgstamos dešrytės (naudojau Saliamio)
kietojo sūrio
pomidorų padažo
Eiga:
1. Tepame plonai pomidorų padažo ant krekerio.
2. Supjaustome smulkiai kubeliais dešrytę ir dedame ant viršaus.
3. Barstome tarkuotą sūrį.
4. Kepame 190oC įkaitintoje orkaitėje 10 minučių su vėjeliu.
Reikės:
100 gramų šaltai rūkytos lašišos filė
1 mango
1 avokado
50 gramų sultenės salotų
fetos pagal poreikį
saujelės graikinių riešutų
Užpilui:
pusės šaukšto tirpinto medaus
1 šaukšto sojos
1 šaukšto citrinų sulčių
1 šaukšto majonezo
1,5 šaukšto natūralaus jogurto
Eiga:
Viską sumaišyti ir mėgautis!
Reikės:
900 gramų mėgstamos žuvies (lydeka, karpis ar menkė tinka puikiai kotletukams)
100 gramų cukinijos
1 morkos
1 bulvės
3 skiltelės česnako
2 kiaušinių baltymų
džiūvėsėlių 2-3 šaukštų
2 šaukštai majonezo
apie 1 šaukštas žuvies prieskonių ( nepagailėkite, nes žuvis ne mėsa, tad skonis gali būti prėskas)
Viduržemio jūros prieskoniai 1 šaukštelis
1,5 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
Druskos/pipirų
Padažui:
1 svogūno
3-4 skiltelių česnako
šiek tiek petražolių
2 šaukštai grietinės
0,5 šaukšto garstyčių
200 mililitrų grietinėlės
1 šaukštas miltų
pusė stiklinės vandens
pagal skonį druskos ir pipirų
Eiga:
1. Per mėsmalę sumalame žuvį, cukiniją, morką, bulvę ir česnaką. Sudedame visus ingredientus ir gerai išminkome. Palaikome šaltai apie 20 min.
2. Formuodami kotletukus nuo kiekvieno nuspaudžiame rankomis truputi skysčio ir dedame kepti į keptuvę. Kepame ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių.
3. Ruošiame padažą. Susmulkiname svogūną ir apkepiname ant trupučio sviesto. Įtraiškome česnaką ir dar minutę apkepiname, tada suberiame druską, pipirus. Sudedame miltus ir maišome apie 15–20 sekundžių. Dedame grietinę, garstyčias ir išmaišome. Supilame grietinėlę, vandenį ir sudedame smulkintas petražoles. Maišome, kol užverda ir padažas pradeda tirštėti.
4. Imame puodą, skirtą naudoti orkaitėje, arba galite ant viryklės troškinti paprastame puode. Sudedame kotletus ir užpilame padažą. Įkaitintoje orkaitėje 170oC patroškiname 15–20 minučių.
Autorės pastabos. Garnyrui labai tinka tarkuotų burokėlių mišrainė (virti burokėliai, mėlynasis svogūnas, grietinė, druska ir actas pagal skonį) arba virti ryžiai, sumaišyti su ciberžole.
Reikės:
500 gramų gnocchi
200 gramų kiaulienos šoninės
1 valgomojo šaukšto sviesto
1 svogūno
2 skiltelių česnako
250 gramų grybų
120 mililitrų sauso baltojo vyno
1 arbatinio šaukštelio garstyčių
200 mililitrų grietinėlės 30 proc.
100 gramų šviežių špinatų
pusės arbatinio šaukštelio džiovinto raudonėlio
1 šaukštelio saldžiosios paprikos
druskos ir pipirų
40 gramų tarkuoto sūrio
petražolės
Eiga:
1. Sukepinkime šoninę, kad būtų traški. Nupilkite riebalus nuo šoninės per sietelį.
2. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite ant sviesto. Tada sudėkite smulkintą česnaką ir trumpai pakepinkite.
3. Tada sudėkite griežinėliais pjaustytus grybus ir kepkite 3 minutes uždengus dangtį, o po to atidengiame ir dar kepame apie 5 minutes.
4. Į keptuvę supilkite baltąjį vyną, įdėkite garstyčių ir šiek tiek pakepinkite.
5. Viską užpilti grietinėle, suberti raudonėlį, saldžiąją papriką, druską ir pipirų ir šviežių špinatų, šoninę, sūrio ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės.
6. Gnocchi išvirkite pasūdytame vandenyje. Apie 2 minutes po užvirimo, nukoškite vandenį ir supilkite į padažą, viską išmaišykite.
7. Apibarstykite sūriu ir kapotomis petražolėmis.