Kazio Maksvyčio auklėtiniai Puerto Riko sostinėje startuosiantį atrankos turnyrą atidarys akistata su Meksikos atstovais, kuriuos dar pernai Filipinuose vykusiame pasaulio čempionate sutriuškino net 96:66.

Nors tuomet mūsų šalies nacionalinės komandos sudėtyje buvo tik pusė, t. y. šeši žaidėjai iš dabartinio dvyliktuko, o tarp rezultatyviausių buvę Jonas Valančiūnas ir Ignas Brazdeikis į San Chuaną neatskrido, meksikiečių stovykloje nuostoliai – ne mažesni. Gal net didesni, jei įvertinsime tai, kokį ribotą pasirinkimą turi šios treneris Omaras Quintero.

Meksikos vyrams nepadės nei bene labiausiai patyręs jų narys, buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Francisco Cruzas, nei neabejotinai ryškiausia jų krepšinio žvaigždė Jaime’as Jaquezas iš Majamio „Heat“ klubo, NBA atkrintamosiose prieš būsimuosius čempionus pasirodęs starto penkete visuose keturiuose žaistuose mačuose ir per 31 minutę rinkęs po beveik 13 taškų.

„Mes prieš turnyrą susidūrėme su daug traumų – iškrito Gaelis Bonilla, Pako Cruzas, susižeidęs pėdą ir paskutinius tris mėnesius Turkijoje kentęs skausmą. Bet mes turime daug jaunų žaidėjų, vyksta kartų kaita.

Kalbėjomės su Jaime ir žinojome, kad ši vasara jam bus užimta, nes jis dalyvaus rezervinės JAV rinktinės stovykloje. Aš leidau jam ten vykti, nes ne daug žaidėjų gauna tokią galimybę treniruotis ir žaisti su geriausiais. Bet jis yra meksikietis ir ateityje tikrai žais už Meksiką. Su amerikiečiais jis tik treniruosis“, – po auklėtinių treniruotės sakė O. Quintero.

Jis pripažino, kad tvirti artėjančios dvikovos favoritai yra lietuviai.

„Pirmas rungtynes žaidžiame su favorite Lietuva, kuri turi daug puikių žaidėjų. Kaip sakiau saviškiams, mes turime žaisti tobulai, jei norime turėti šansą nugalėti juos. Bet žinote, kiekvienos rungtynės yra naujos 40 minučių.

Taip, žinote, normalu, kad yra sunku žaisti su favoritais, kai visi varžovai žaidėjai yra Eurolygos ar net NBA lygio. Bet mes kausimės. Vaikinai kovos kietai. Tai mums gera proga, neturime ko prarasti“, – neskubėjo sudėti ginklų jis.

Jei lietuviai (FIBA-10), kurie po septynių iš eilės pasirodymų olimpinėse žaidynėse 2021-aisiais praleido turnyrą Tokijuje, siekia sugrįžti į elitą Paryžiuje, tai meksikiečiai olimpinio krepšinio savo akimis nematė jau kone pusę šimtmečio – 48 metus.

Tam jiems reikės Puerto Riko sostinėje San Chuane palikti sau už nugaros penkis konkurentus – Meksiką (FIBA-25), Dramblio Kaulo Krantą (FIBA-31), Italiją (FIBA-13), šeimininką Puerto Riką (FIBA-16) ir Bahreiną (FIBA-67).

„Mūsų olimpinė sausra tęsiasi nuo 1976-ųjų Monrealyje. Išgyvename dėl to, bet stengsimės sugrįžti ten su nauja karta. Šiemet tai padaryti bus sunku, bet šansas visada yra. O 2028-aisiais mes iš tikro pabandysime, dėl to dabar ir vykdome permainas“, – pabrėžė O. Quintero.

Meksikos oranžinio kamuolio meistrai prieš olimpinį atrankos turnyrą tris kartus pasitikrino savo jėgas su iš jaunų talentų sudaryta Argentinos rinktine ir du sykius ją nugalėjo (81:77 ir 78:71) bei sykį nusileido (86:91).

A grupėje, be lietuvių ir meksikiečių, dar grumsis ir Dramblio Kaulo Krantas.

Į pusfinalį prasibraus po dvi geriausias A ir B grupių rinktines, o bilietai į Prancūzijos sostinę atiteks tik viso turnyro nugalėtojams.

Sėkmės atrankoje atveju, lietuviai Paryžiaus žaidynėse grumtųsi C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu.

Karibų jūros regiono šalims priskiriamame Puerto Rike laikas nuo Lietuvos skiriasi net 7 valandomis, todėl krepšinio gerbėjams mūsų šalyje teks nusiteikti neramioms naktims – visos rungtynės, išskyrus nebent tik pusfinalio, prasidės po vidurnakčio.

Olimpinio atrankos turnyro tvarkaraštis (data, mačo pradžia Lietuvos laiku ir dalyviai):

Trečiadienis, liepos 3 d., 03:30 val. Meksika – Lietuva

Ketvirtadienis, liepos 4 d., 00:30 val. Lietuva – Dramblio Kaulo Krantas

Penktadienis, liepos 5 d., 00:30 val. Dramblio Kaulo Krantas – Meksika

Šeštadienis, liepos 6 d., 23:00 val. pirmasis pusfinalis

Sekmadienis, liepos 7 d., 02:00 val. antrasis pusfinalis

Pirmadienis, liepos 8 d., 01:00 val. finalas

Lietuvos rinktinės dvyliktukas: Rokas Jokubaitis, Lukas Lekavičius, Deividas Sirvydis, Tomas Dimša, Marius Grigonis, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičius, Tadas Sedekerskis, Mindaugas Kuzminskas, Ąžuolas Tubelis, Donatas Motiejūnas ir Domantas Sabonis.

Meksikos rinktinės dvyliktukas: Gabrielis Gironas, Paulas Stollas, Fabianas Jaimesas, Israelis Gutierrezas, Moisesas Andriassi, Karimas Rodriguezas, Isaelis Silva, Irwinas Avalos, Adrienas Porras, Ivanas Montano, Karimas Lopezas, Joshua Ibarra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją