Praėjusį pirmadienį rinktinės kandidatai rinkosi Kaune, nuo antradienio darbai pratęsti Druskininkuose.

Kol kas neaišku, ar rinktinė Prancūzijos sostinėje pasirodys tokios pačios sudėties kaip Debrecene, kuriame iškovotas bilietas į Paryžių.

Dabar komandos kandidatų gretose – 6 krepšininkai: Aurelijus Pukelis, Marijus Užupis, Šarūnas Vingelis, Gintautas Matulis, Darius Tarvydas ir Evaldas Džiaugys. Iš jų į Paryžių keliaus 4. Galutinis kvartetas paaiškės po kontrolinių testų ir treniruočių stovyklos.

Apie pasirengimą olimpiniam krikštui, lietuvių galimybes, galutinio kvarteto sudėtį, favoritus ir autsaiderius Paryžiuje mintimis pasidalino komandos strategas Dainius Novickas.

– Kaip atrodys paskutinės kelios savaitės iki kelionės į Paryžių ir olimpinių žaidynių starto?, – laidoje Delfi diena“ buvo paklaustas D. Novickas.

– Kai kurie žaidėjai grįžo antradienį ryte iš Kanados, nes dalyvavo „Challenger“ turnyro etape. Dabar jau visi šešiese esame kartu, tik dar išleisime Darių (Tarvydą) į Freiburgą dėl klubinio krepšinio, o likusieji sportuosime toliau.

Bandysime kaip įmanoma geriau pasiruošti fiziškai. Aišku, vyrai per sezoną netinginiavo ir sportavo daug, tad gali būti ir kažkiek pavargę. Bandysime juos prikelti, dėlioti detales. Jau po truputį pradedame varžovus nagrinėti.

Darbo tikrai yra – dvi treniruotės per dieną: savaitę ruošimės Druskininkuose, tada dar grįšime į Kauną, o liepos 14-15 d. skrisime į Kazachstaną, paskutinis turnyras prieš olimpines žaidynes. Po jo mėginsime išsirinkti galutinį ketvertą.

– Į Paryžių keliauti turės 4 žaidėjai. Ar apsispręsti planuojate po paskutinės repeticijos Kazachstane?

– Manau, kad truputėlį vėliau. Mes turime tokią nerašytą taisyklę, kurią jau visiems esu pasakęs per savo penkerių metų darbą trijulių rinktinėje. Ketvertą visada nusprendžiame pagal tai, kas būtent tuo momentu geriausiai atrodo, tiek fiziškai, tiek techniškai. Tai dažniausiai įvyksta priešpaskutinę dieną. Dabar net nežinau tikslios datos, kada bus paskutinis vakaras, bet žaidėjams tai ne naujiena jau nuo pat pasiruošimo pradžios.

Į Paryžių važiuos nebūtinai tie, kurie iškovojo kelialapį į olimpiadą, nes mes visi 6 kartu dirbti pradėjome jau nuo vasario 1 d. Manau, kad mūsų dar laukia didelis ir geras darbas, o ta konkurencija visiems padės. Galutinį ketvertą sužinosime likus 3-4 dienoms iki žaidynių.

– Gal asmeniškai jau turite nuojautą dėl galutinio ketverto, keliausiančio į Paryžių?

– Žinokite, aš nesuku galvos dėl tokių dalykų iki pat paskutinių dienų. Aišku, tada būna dvi bemiegės naktys, bet neslėpsiu, kad tie, kurie iškovojo tą kelialapį, turi geriausius šansus būti ketverte.

Tiesa, pasiruošimo liko dar daug – beveik 4 savaitės. Per tą laiką dalykus pakeisti gali traumos, dar bus turnyrų ir kontrolinių varžybų. Lenkijos atstovai atvažiuos pasivaržyti draugiškai, jaunių rinktinės atvažiuos.

Bus dar daug neoficialių rungtynių, tad visko gali būti. Per visą tą laiką nuo vasario 1 d., buvome kartu – visi vienoje sistemoje, viename kumštyje, o tai numalšina stresą dėl mikrotraumelių ir kitokių nepasisekusių aplinkybių, kurių vengiame.

– Bus žiauriai sunkus sprendimas kažkam ištarti „ačiū už darbą“.

– Tuos sunkius sprendimus priimu penkerius metus paeiliui. Tais pirmaisiais metais buvo sunkiausia. Daug streso, nemigo naktų, jaudulio. Dabar užaugo ta skūra, nebėra gražių žodžių, būna trumpai aiškiai, ir žaidėjai puikiai supranta, dėl ko susirinko.

Greitai išsiaiškiname, esame viena, didelė šeima.

Nors taip, bus to stresiuko, juk tai olimpinė komanda, ketverių metų ciklas, daug gražių pergalių pasiekta, bet vietų tik keturios, niekaip negalime praplėsti (žaidėjų skaičiaus).

– Tas olimpinio turnyro formatas suteikia galimybę jėgas išmėginti su visomis rinktinėmis, tai – privalumas stipresnėms komandoms?

– Turėsime nesuvestų sąskaitų su serbais, kurių negalime nugalėti jau ketverius metus, tie patys latviai, kurie mums užkirto kelią į Tokijo žaidynes.

Vyrams dar pernai sakiau po skaudaus pralaimėjimo Europos čempionate, kad serbams atsirevanšuosime olimpinėse žaidynėse, bus pats smagiausias dalykas.

Taip, susitiksime su visomis rinktinėmis, tada dvi silpniausios komandos baigia pasirodymą, dvi stipriausios žengia į pusfinalį, o 3-6 vietas užėmusios komandos žaidžia papildomas rungtynes dėl vietos pusfinalyje.

Labai sunku patekti į olimpines žaidynes, tik 8 komandos. Trys pagal reitingą, vadinasi, lieka 5 vietos pasauliui. Sakau, tai bus proga suvesti senas sąskaitas.

– Kokie rezultatai tenkintų žaidynių debiutantus?

– Debiutantai – skambus žodis (šypsosi). Važiuojame tik dėl medalių! Būkime atviri, sunkiau patekti, nei iškovoti medalį. Mano vertinimu, atmetus dvi silpniausias komandas 6 rinktinės pretenduoja į olimpinius medalius. Pats turnyro tvarkaraštis nebus suspaustas, mačiau, pirmą dieną žaisime tik vieną mačą, antrą – vėl viena akistata, trečią dieną laukia du mačai.

Prieš ketvirtfinalį – laisva diena, bus to laiko pasiruošti. Manau, tikrai važiuojame dėl medalių. Dabar komandoje, visame štabe, matau, nėra euforijos dėl to, kad patekome į Paryžių.

Būtume euforijoje, jei į Paryžių keliautume kaip turistai, bet mūsų tikslai kiti ir žinome, dėl ko keliaujame – tik dėl medalių.

– FIBA 3x3 rinktinių reitinge aukščiau Lietuvos – tik JAV ir Serbija, ar tai ir atspindi realų komandų pajėgumą?

– Tikrai taip. Už to trejeto lieka olandai, latviai, kurie taip pat pajėgūs kovoti dėl aukščiausių pozicijų. Čia jau priklauso nuo pasirengimo, trupučio sėkmės, kas, kokią vietą užims.

Sakau, kokios 6 rinktinės pretenduoja į medalių dalybas, mano manymu, Lenkija ir Kinija bus silpnesnės komandos olimpiniame turnyre.

Dainius Novickas

Olimpinės žaidynės, kurių programoje trijulių krepšinis pasirodys antrą kartą, Paryžiuje laukia liepos 26 – rugpjūčio 11 d.

Olimpinėse žaidynėse varžysis 8-ios rinktinės: be šeimininkų prancūzų ir lietuvių olimpinių medalių sieks lenkai, serbai, amerikiečiai, latviai, kinai bei olandai.

Siųsk palinkėjimą mūsų olimpiečiams ir laimėk dviratį! Parašyk palinkėjimą mūsų 3x3 rinktinei ar kitiems Lietuvos olimpiečiams, o keturi linkėjimų autoriai bus apdovanoti UAB „Dviračių arena“ įsteigtais prizais – dviračiais „SCOTT“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją