Ingredientai
Šimtalapis – desertas išskirtinėms progoms. Gamybos procesas užtrunka, reikia pasistengti, bet tikrai verta. Gaminant šimtalapį vienas iš esminių sėkmės garantų – tešlos ištampymas.
Gaminimo eiga
* Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite pusvalandžiui, kad išmirktų. Nusunkite ir padalinkite į tris dalis.
* Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir palikite pusvalandžiui, kad išmirktų. Nusunkite, sumaišykite su cukraus pudra, grietinėle, varške ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
* Į šiltą pieną suberkite vanilinį cukrų, cukrų ir mieles. Išmaišykite ir palikite stovėti, kol ims putoti.
* Į miltus supilkite pieną, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite.
Tešlą minkykite, kol ims žvilgėti. Aptepkite aliejumi ir palikite porai valandų, kol pakils.
* Tešlą vėl gerai išminkykite, padalinkite į 5 dalis, aptepkite aliejumi ir palikite dar valandai, kad pakiltų.
* Vieną dalį trumpai paminkykite ir plonai iškočiokite. Patariama tešlą dar ir „ištampyti“: vieną tešlos galą uždėkite ant dilbio, kitą nuleiskite nuo stalo, kad tešla temptųsi nuo savo svorio. Viską reikia daryti labai atsargiai, kad nesuplyštų.
* „Ištampytos“ tešlos lakštą klokite ant stalo ir aptepkite penktadaliu minkšto sviesto. Pabarstykite šaukštu cukraus.
* Antrą tešlos gabalą paruoškite kaip pirmąjį ir užklokite ant pirmo.
Aptepkite sviestu, pabarstykite cukrumi ir išmirkytomis razinomis.
* Trečią ir ketvirtą tešlos gabalą paruoškite kaip antrą, aptepkite sviestu ir apibarstykite cukrumi, razinomis.
* Penktą tešlos gabalą „ištampykite“, užklokite ant ketvirto, aptepkite sviestu ir varškės mase (vieną kraštą, kuris susukus į ritinį bus kraštinis aguonų mase netepkite, palikite 3-4 cm tarpą).
* Visus penkis lakštus susukite į ritinį. Ritinio galus užspauskite, sujungimo juostą užlyginkite ir susukite į apskritimą. Aptepkite viršų ir šonus išlydytu sviestu. Apiberkite aguonomis.
* Dėkite į kepimo popieriumi ištiestą gilesnę kepimo skardą. 10 minučių kepkite iki 230 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite dar 60-65 minutes (porą kartų pyragą ištraukite ir apliekite išbėgusiu sviestu).
* Iškepusį pyragą palikite atvėsti skardoje.