Pasirinko Lietuvą

Artem nuo vaikystės mėgo naudotis kompiuteriu, žaisti žaidimus ar tiesiog naršyti. Kažkuriuo metu turėjo pasirinkti būsimą karjerą arba ką studijuoti, todėl nusprendė rinktis IT, kad galėtų gauti atlyginimą už tai, ką išmano ir gerai moka.

Ukrainietis Artem: Lietuvoje jaučiuosi kaip namie

„Viename iš Ukrainos universitetų pirmoji mano išmokta programavimo kalba buvo C++, vėliau sekė Java. Tačiau, deja, netikėtai – 2022 m. vasario 24 d. prasidėjo karas Ukrainoje, iškart po mano 18-ojo gimtadienio, vasario 21-ąją. Netrukus tapo aišku, kad situacija greitai neišsispręs, todėl pradėjau teikti paraiškas įvairiems universitetams užsienyje, kad rasčiau galimybę tęsti studijas. Pateikiau paraiškas į kelis universitetus Slovakijoje, Lietuvoje ir Vokietijoje, ir visur buvau priimtas, taigi turėjau keletą variantų, iš kurių galėjau rinktis. Nusprendžiau rinktis Lietuvą, nes kai kurie mano pažįstami žmonės persikėlė ten nuo karo pradžios, o ir pati kultūra pasirodė artima – jaučiuosi kaip namie“, – dalijasi pašnekovas.

Ukrainietis Artem: Lietuvoje jaučiuosi kaip namie

Lietuvoje jis jau gyveną beveik dvejus su puse metų ir jaučiasi dėkingas šaliai.

„Galimybę persikelti čia gavau ne tik aš, bet ir mano mama su seserimi, kurios dirba ir mokosi čia, Kaune. Deja, ne visi artimieji gali atvykti į Lietuvą, kaip, pavyzdžiui, mano tėtis, todėl šiek tiek sunku nematyti mylimo žmogaus šalia savęs, kaip buvo visus mano 18 metų. Bet taip, visi artimieji džiaugiasi, kad galiu gyventi ir kurti savo karjerą Lietuvoje, ir labai mane visur palaiko“, – kalba jaunuolis.

Kultūrinių skirtumų nejaučia

Artem neslepia, kad labai pasiilgo gimtojo miesto Charkivo.

„Myliu savo gimtąją šalį ir ukrainiečius, manau, kad jie yra didvyriai, nes gyvena nuolatinėje grėsmėje. Mano gimtasis miestas Charkivas yra labai gražus studentų miestas. Jame yra daug gražių vietų. Labai pasiilgau savo šeimos ir draugų, kurių dabar negaliu matyti. Mano tėtis, seneliai ir kiti giminaičiai liko Ukrainoje. Gera žinia ta, kad jie gyvi. Lietuvoje jaučiuosi saugesnis, ramesnis. Tačiau vis dar nejaukiai pasijuntu girdėdamas garsius garsus, pavyzdžiui, fejerverkus ar lėktuvų ūžesį, nes tai man primena karo pradžią. Bet man patinka Kaunas, čia pradėjau studijas nuo 2 kurso, nes mano studijų programa Ukrainoje buvo panaši į Vytauto Didžiojo universiteto (VDU). Gyvenant Lietuvoje didelių kultūrinių skirtumų nepajutau, tik vis dar bandau perprasti kalbą“, – sako jis.

Jaunesnysis programuotojas teigia, kad žvelgiant atgal visiškai nieko nekeistų, – viskas įvyko savo laiku.

„Vienintelis noras maksimaliai išnaudoti galimybes, kurias gavau iš universiteto, draugų, tėvų ir „Cognizant“, kur baigiau „Sourcery“ akademiją ir įgijau Full-Stack specializaciją ir po praktikos gavau darbo pasiūlymą. Darysiu viską, kad toliau auginčiau tai, ką čia susikūriau“, – sako jis.

Nuo nuovargio labiausiai padeda knygos

„Šiuo metu esu jaunesnysis programinės įrangos kūrėjas, dirbantis su Java + React. Dabar – mano pirmosios savaitės darbe, tad bandau susikurti naują rutiną, bet jau aiškiai žinau, ką darysiu, taigi trumpai tariant – kasdien su komanda atliksiu užduotis, susijusias su konkrečiu projektu. Kiek žinau, projektas labai naudingas klientui, nes dirbame su klientų statistinės informacijos atvaizdavimu. Kalbant apie mano karjerą, sakyčiau, kad esu gana optimistiškai nusiteikęs, ir jei pakankamai greitai įsiliesiu į procesą, kas žino, gal po metų ar pusantrų galėsiu būti viduriniosios grandies programinės įrangos kūrėju. Tikiu savo ateitimi šioje organizacijoje. Galimybių yra tiek, kiek jų pats susikuri. Žinoma, mane labai palaiko ir padeda mano naujoji komanda, su kuria dabar dirbu. Ir dar yra vienas konkretus dalykas, kuris man labai padeda mokantis ar kuriantis darbo rutiną – lo-fi muzika, kuri ne tik padeda susikaupti, bet ir atsikratyti streso, įeiti į srauto būseną ir tuomet tiesiog prarandi laiko pojūtį“, – dalijasi pašnekovas.

Iš naujo susikurti visą aplinką ir atsiriboti nuo visų minčių, jaunajam programuotojui, padeda ir dar vienas jo pomėgis – knygų skaitymas. Kaip jis juokauja, per pastaruosius metus tapo tikru „knygų kirminu“ ir perskaitė apie 20 knygų.

Norintys dalyvauti nemokamoje programuotojų akademijoje, kuri vyks Vilniuje ir Kaune, kviečiami registruotis iki 2024 m. rugsėjo 25 d. (įskaitytinai). Daugiau informacijos apie „Sourcery Academy for Fullstack“ akademiją rasite čia: Sourcery Academy for Full-Stack