Kalbėdamas apie Lietuvos ir viso NATO rytinio flango laukiančias grėsmes, atsargos generolas R. Andrzejczakas siūlo vertinti ne tik konkrečiai Rusijos keliamą pavojų, bet ir bendrą geopolitinį kontekstą: NATO stiprybė priklauso nuo JAV, o JAV dabar susiduria ne tik su Rusijos, bet ir Kinijos bei Irano grėsmėmis.

„Mums reikia strategijos, nieko daugiau. Ar išvis ją turime? Pažiūrėkime į Ukrainą, Rusiją. Rusijai tai lengva – jos tikslas yra dominavimas. Tai karas ne dėl teritorijos, tai žymiai sudėtingiau. Galime pamatyti, kaip Rusija jau pirmąją dieną veržėsi į Kyjivą. Strategijoje turime turėti tikslą ir priemones. Kokias priemones pasitelkė Rusija? Karą.

Jie naudoja kariuomenę, jei kariuomenė nenaudinga, naudoja kitokias priemones – propagandą, energetiką. O Ukrainai svarbiausia išlaikyti suverenitetą. Jei jie praras suverenitetą, Rusija laimės“, – antradienį vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Defending Baltics“ kalbėjo R. Andrzejczakas.

Lenkijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas Rajmundas Andrzejczakas

Buvęs Lenkijos kariuomenės Generalinio štabo viršininkas tiesiai sako, kad Rusija, naudodama savo strategiją, šiuo metu laimi karą Ukrainoje.

„Kokią turime strategiją, kad padėtume Ukrainai ir išvengtume Rusijos? Esu labai skeptiškas, ar tikrai turime gerą strategiją, kuri leistų Ukrainai laimėti. Jei prarasime Ukrainą, reiškia, kad prarasime viską – NATO, JAV, Europos Sąjungos ir Vakarų patikimumą.

Ukraina neteko 8 mln. žmonių – net jei rytoj bus kokios nors derybos, Ukrainoje nebeliko žmonių, kurie galėtų atstatyti šalį. Rusija laimi. Rusija laimi“, – toliau kalbėjo R. Andrzejczakas.

Atsargos generolas sako, kad skeptiškai vertina Europos Sąjungos saugumą ir jam skiriamus pinigus. Pirmiausiai R. Andrzejczakas Bendriją vadina ekonominio veikimo sąjunga, kurios pagrindinis tikslas turėtų būti tvirtų ekonominių sankcijų Rusijai taikymas.

O štai kalbėdamas apie NATO saugumą, R. Andrzejczakas piktinasi, kodėl Aljanso šalys nesugeba vieningai laikytis sutarimo savo gynybai skirti po bent 2 proc. BVP.

„2 proc. yra 2 proc. Turime būti labai griežti šiuo klausimu. Turime būti sąžiningi ir dalintis savo resursais, viena šalis neturėtų saugumui išleisti žymiai daugiau nei kita“, – pažymėjo atsargos generolas.

Ragina nubrėžti raudonas linijas Rusijai

Galiausiai, jis Lietuvą paragino nesitaikyti su Rusijos keliamu pavojumi ir griežtai nubrėžti raudoną liniją dėl savo saugumo.

„Pasikalbėkime apie raudonas linijas ir pasakykime rusams, kad, jei jie palies bent vieną Lietuvos centimetrą, reaguosime ne per dieną, o tą pačią minutę, smogsime tiesiai Sankt Peterburgui. Pasakykime jiems, kad mes jau pavargome, kad išleidome labai daug pinigų ir nebijosime reaguoti. Tegul jie nervinasi, nusiųskime jiems žinutę apie savo aktyvią gynybą. Turime pakeisti savo naratyvus, antraip toliau bijosime ir lauksime Rusijos iniciatyvos“, – sakė R. Andrzejczakas.

Inovacijų agentūra bendradarbiauja su Lietuvos kariuomene ir Lenkija

Atsargos generolui antrino ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas Raimundas Vaikšnoras. Jis pažymėjo, kad nepaisant aplink tvyrančio nuovargio, Lietuva turi tvirtai palaikyti Ukrainą, turėdama omenyje, kad Ukrainai pralaimėjus Lietuva gali būti kitas Rusijos taikinys.

„Girdime signalus apie nuovargį, nerimą dėl rinkimų kai kuriose šalyse. Tai mums turėtų suteikti dar daugiau budrumo, susitelkimo NATO. Turime daryti viską, kad atgrasymas būtų sėkmingas, antraip mūsų laukia krizės Lietuvoje, Baltijos šalyse. Taigi atgrasymas yra mūsų pagrindinis fokusas.

Turime būti pasiruošę ir nelaukti, kol kas nors įžengs į mūsų žemę. Turime nelaukti 5-ojo straipsnio aktyvavimo. Turime galėti apsiginti patys, smogti atgal Maskvai. Turime galėti parodyti – kad ir ką padarytų priešas, mes būsime pajėgūs smogti atgal“, – akcentavo Lietuvos kariuomenės vadas.