Delfi primena, kad tebevykstanti staigi Ukrainos ataka sukėlė sumaištį Maskvoje – Vladimiras Putinas niršta, Kyjivui užėmus dešimtis gyvenviečių bei didelius teritorijos plotus Kursko ir Belgorodo srityse pietinėje Rusijoje.

„Rusija perdislokavo kai kuriuos dalinius iš Zaporižios ir Chersono sričių, esančių Ukrainos pietuose“, – „Politico“ sakė Ukrainos kariuomenės atstovas spaudai Dmytro Lychovas.

Kremlius atakavo Zaporižios ir Chersono sritis pirmosiomis plataus masto invazijos dienomis 2022 m pradžioje. „Politico“ nepavyko nepriklausomai patvirtinti, kiek Rusijos karių perdislokuota į Kursko sritį. Tiesa, anot D. Lychovo, jų skaičius yra „palyginti nedidelis“. Kad Rusija, reaguodama į Ukrainos karių puolimą Kursko srityje, išveda dalį karių iš Ukrainos, rašo ir leidinys „The Wall Street Journal“, remdamasis šaltiniais tarp JAV pareigūnų.

Leidinio pašnekovai pažymėjo, kad JAV vis dar bando nustatyti šio Rusijos žingsnio reikšmę, ir nepatikslino, kiek karių Rusija perkelia iš Ukrainos į Kursko sritį. Norėdami kompensuoti Ukrainos laimėjimus Rusijos teritorijoje, rusai tęsia puolimą Pokrovsko ir kitomis kryptimis Donecko srityje, teigia Ukrainos kariuomenės generalinis štabas. Donecko sritis yra vienas karščiausių fronto taškų, kur Rusija stumiasi pirmyn. Visgi D. Lychovas Ukrainos televizijos eteryje pridūrė, kad Rusija perdislokuoja karius „kitomis kryptimis, įskaitant Kursko“. Lietuvos gynybos ministras Laurynas Kasčiūnas sakė, kad pastebėta ir iš Kaliningrado išvykstančių Rusijos kareivių, kaip užfiksuota vaizdo įraše, paskelbtame Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio feisbuko paskyroje.

„Mes plečiame mūsų aktyvių operacijų zoną. Vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas pranešė, kad mūsų pajėgos kontroliuoja 74 gyvenvietes Kursko regione. Dėkoju kiekvienam kariui, kiekvienam vadui, padėjusiam tą pasiekti. Dar kartą ačiū visiems mūsų vaikinams, papildantiems „mainų fondą“ – mūsų valstybei tai labai svarbu. Šimtai rusų kariškių jau pasidavė į nelaisvę, su jais elgiamasi humaniškai – tokio elgesio jie nepatyrė net tarnaudami pačios Rusijos armijoje“, – kalbėjo V. Zelenskis.