Vis tik dabar šį mano pamėgtą būdą jau taip pat galima drąsiai vadinti tradiciniu – retas lietuvis nebus apie jį girdėjęs ir išbandęs. Tą parodo ir tai, kad to natūralaus dažiklio – raudongūžio kopūsto! – ne visuomet prieš Velykas bepavyksta rasti. Taigi, jei dar nespėjote jo nusipirkti, metas suskubti.

Kaip sakiau, su kopūstu kiaušinius nudažyti itin paprasta. Efektas matyti net dažant kiaušinius rudu lukštu. Tereikia kopūstą pasmulkinti – supjaustyti ar sutarkuoti (patarčiau tą darant naudoti pirštines), sudėti į puodą (nebijokit – indai nuo jo nenusidažo), šliūkštelėti šiek tiek acto ir sumerkti kiaušinius. Kai kurie merkia jau išvirtus kiaušinius, aš juos išverdu tame pačiame puode. Paverdu maždaug 10–15 min. ir palieku nakčiai, kad spalva būtų intensyvesnė. Tarp kopūstų įmesti kiaušiniai įgaus įvairiausių raštų, bus margi. Jei norisi vienos lygios spalvos, kiaušinius reikia į šį tirpalą dėti prieš tai nukošus susmulkintas daržoves. Paprasta.

Margučių dažymas raudongūžiu kopūstu.

Kaskart įdomu pažiūrėti, koks gi rezultatas išėjo. Nepatingėjus šiek tiek pažaisti – prieš merkiant į tirpalą kiaušinius apdėjus žolelėmis, kruopomis ar kt., visi margučiai gaunasi skirtingi ir vienas už kitą gražesni.

Šį kartą taip pat nutariau paeksperimentuoti ir sujungiau du tradicinius kiaušinių marginimo būdus – dažymą svogūnų lukštais ir raudongūžiu kopūstu. Margučiai pavyko išties įdomūs, spalvos – nuo oranžinės, raudonos iki tamsiai mėlynos – gražiai susiliejo, lyg būtų panaudota batikos technika.

Nuo ko pradėti? Susismulkinkite kopūstą, sudėkite į puodą, įpilkite vandens, kad juos apsemtų. Kiaušinius apdėkite žolelėmis (gal kokį lapelį kitą pavyks surasti iš po sniego), svogūnlaiškiais ir prispauskite atsargiai sudėję į tam reikalui jau pusmetį atidėtą kojinę (nepatikėsiu, jei nė vienų prairusių pėdkelnių nepasiliekate Velykoms…).

Margučių dažymas raudongūžiu kopūstu.
Margučių dažymas raudongūžiu kopūstu.
Margučių dažymas raudongūžiu kopūstu.
Margučių dažymas raudongūžiu kopūstu.

Padarę tokius margučių „karolius“ atsargiai sumerkite į puodą su kopūstais taip, kad šie kiaušinius apgaubtų. Įpilkite šiek tiek acto ir užvirkite. Užvirus, kaitrą primažinkite, kad virdami kiaušiniai liktų sveiki. Pavirkite geras 10 min. ir išjungę palikite puodą ramybėje. Kuo ilgiau palauksite, tuo ryškesni margučiai pavyks. Geriausia, žinoma, palikti pernakt.

Margučių dažymas raudongūžiu kopūstu.

Atėjus laikui patikrinti rezultatą, vėlgi atsargiai ištraukite margučius vieną po kito sukarpę „karolius“. Išėmę kiaušinius sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir leiskite jiems nudžiūti, neplaukite. Kad spalva būtų dar ryškesnė ir margučiai gražiai žvilgėtų, patrinkite juos turimais riebalais – aliejumi suvilgyta servetėle arba lašinio gabaliuku. Štai ir viskas.

Margučių dažymas raudongūžiu kopūstu.

Spalvingų šv. Velykų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)