– Papasakokite, kaip patys atradote veganizmą?
– Veganizmas į mūsų šeimą atėjo daugiau nei prieš 2,5 metus. Esame labai laimingi, kad maitinamės būtent tokiu būdu. Tapome augalinės mitybos atstovais dėl vieno iš vaikų sveikatos. Vidurinis sūnus turėjo veido odos problemų, nors tuo metu valgė tik mano pienuką. Supratau, kad problema buvo mano mityboje. Negalėjau žiūrėti į tokį savo vaiką, todėl drastiškai pakeičiau mitybą. Jau kitą dieną šaldytuvas prisipildė vien augaliniu maistu. Pasirodo, padariau labai gerą sprendimą, sūnui, vyrui ir man pagerėjo sveikata, nebeliko jokių negalavimų.
– Ko veganai nevalgo ir kuo jie skiriasi nuo vegetarų?
– Veganiška mityba yra tokia, kurioje nevalgoma pieno ir jų produktų, paukštienos, įvairios mėsos ir jos gaminių, žuvies, želatinos, kiaušinių, medaus. Mes valgome daržoves, vaisius, ankštinę kultūrą, sėklas, riešutus. Mūsų mityba skiriasi tuo, kad vieni vegetarai valgo žuvį, kiti – kiaušinius, o dar kiti – pieną ir jų produktus. Mes šių produktų nevartojame.
– Ar buvo kokių nors dvejonių, abejonių, kaip maitinti vaikus – veganiškai ar įprastai? Kas lėmė jūsų pasirinkimą?
– Visiškai nebuvo abejonių, kaip maitinti. Valgome visa šeima tą patį maistą. Šiuo metu 2 mėnesių sūnus maitinamas mano pienu. Vėliau, kai parodys norą valgyti, gaus tą patį augalinį maistą. Net minties nėra, kad maitinčiau vaikus kitaip, mūsų maistas spalvingas, skanus ir maistingas. Ko nepasakyčiau apie įprastus visavalgius ir jų vaikus.
– Koks vaikučių valgiaraštis? Kokiais produktais papildote jų vitaminų atsargas?
– Vaikai valgo visiškai tą patį ką ir mes, gauna visas tas pačias reikiamas medžiagas. Šiuo metu tik aš viena iš šeimos naudoju vitaminus – folinę geležį, kalcį, magnį, vitaminą D (augalinius). Taip pat mažiausias gauna D vitaminą. Kiti vitaminus gauna nebent C, jei užpuola sloga ar kosulys. Kartą per metus pasidarome kraujo tyrimus. Kraujas geras, tai nėra ko ir vartoti. Gauname viską iš augalinės mitybos.
– Ar kada buvo kokių nors sveikatos sutrikimų dėl veganiškos mitybos?
– Dėl veganiškos mitybos sutrikimų nebuvo mums. Nemanau, kad ir bus, kai valgome įvairius patiekalus.
– O gal atvirkščiai – ar veganiška mityba atsispindi teigiamai vaikų sveikatos istorijoje?
– Kai valgiau viską, turėjau veido odos problemų, dažnai sirgau, mokyklos laikais per metus sirgdavau kokius 10 kartų (po 2–3 savaites), gydydavausi antibiotikais. Vyrui, pakeitus mitybą, susitvarkė kalio problemos. O vyresniam sūnui susitvarkė veidas, tapo gražus. Nustojus vartoti baltą cukrų dideliais kiekiais, dukra nebeserga. Visi esame sveiki, gripo epidemijos mus apeina aplink. O jei užpuola sloga ar kosulys, išgydome inhaliatoriumi ir aviečių arbata (avietės šaldytos be cukraus su vandeniu).
– Negaliu nepaklausti apie kitų nuomonę, su kuria neišvengiamai susiduriate poliklinikose, ugdymo įstaigose ir pan. Ką atsakote skeptikams?
– Vaikai neina į darželį. O poliklinikoje mūsų daktarė nieko nesako dėl mūsų pasirinkimo. Skeptikai pradžioje buvo, manė mus perkalbės, tačiau dabar jų aplink nebėra, nes dauguma žino mano tinklaraštį ir ką valgome. Net tie, kurie nemėgsta vienų ar kitų produktų, mielai skanauja pas mus atvykę į namus.
– Kaip manote, ar Lietuvoje visuomenė jau subrendo tokiam mitybos principui? Ar vis dėl to dar susiduriate su „patarimais“, kaip reikia daryti iš tikrųjų?
– Visokių žmonių yra, visokių ir reikia. Vieni supranta mitybą, o kiti – ne. Tikrai nėra ko pykti, anksčiau ar vėliau supras, kad ši mityba yra ypač gera mūsų sveikatai palaikyti. Tikimės, kad tokia diena ateis greičiau.
– O kaip patys vaikai – ar jie neišreiškia noro paragauti mėsos, kiaušinių ir pan.?
– Vaikai visada klausia ar tai veganiška, pasakius, kad ne, jie neprieštarauja ir tiesiog neima. Pamačius ko nevalgome, visada sako, kad nevalgo, nesvarbu ar tai parduotuvėje ar svečiuose.
Toma pasidalino receptais, kurie, anot jos, sužavės net ir visavalgius vaikučius:
Burokėlių burgeris:
Kepsneliams (šiems kepsneliams nenaudojau jokių papildomų prieskonių):
250 g avinžirnių
250 g burokėlių (jau išvirtų)
4 v.š krapų (naudojau šaldytus)
5 cm poro (baltosios dalies)
Kepimui – rapsų aliejaus
Burgeriui:
Duonos
Saulėgrąžų grietinės
Druskos „Kala namak" (priduoda kiaušinio skonį)
Salotų
Vakuotų agurkėlių
Burokinio kepsnelio
Pomidoro
Rukolos
Gaminimas:
1. Avinžirnius užmerkti vandenyje 24–36val. Kartais perplaunant.
2. Išmirkytus perplauti, nusausinti.
3. Į S formos smulkintuvą dėti avinžirnius, burokėlius ir susmulkinti iki vientisos masės.
4. Į gautą masę įmaišyti krapus ir smulkintą porą.
5. Įkaitinti keptuvę su riebalais.
6. Dėkite kepsnelių masę su ledų šaukštu (ar paprastu šaukštu), spustelėkite – bus plokšti.
7. Kepti ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių.
8. Iškeptus palikti ant rankšluostinio popieriaus, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Atvėsinti!
Kakaviniai lietiniai su bananais ir riešutų sviestu
Lietiniams:
3 puod. spelta baltų miltų
1 puod. kokoso drožlių
4 v.š eko natūralios kakavos (be cukraus)
4 v.š kokoso žiedų cukraus
žiupsnelio druskos
1 puod. avinžirnių nuoviro (likutis nuo virtų avinžirnių)
1 a.š soda
2,5 puod. filtruoto vandens
0,5 citrinos
6 v.š eko tirpinto kokoso aliejaus
Patiekimui:
Naminio riešutų sviesto
Bananų
Cinamono (šviežiai malto)
Gaminimas:
1. Į daugiafunkcinį mikserį berti sijotus miltus, kokoso drožles, kakavą, cukrų, druską ir gerai išmaišyti.
2. Kitame inde sumaišyti avinžirnių nuovirą, sodą, vandenį, citrinos sultys, kokoso aliejų.
3. Į miltų mišinį pilti skystąją dalį ir gerai išmaišyti iki vientisos masės. Tešla nebus labai skysta!
4. Įkaitinti keptuvę, ištepti riebalais. Vėliau tepti nebereikia.
5. Į keptuvę pilti tešlą. Versti tik tada, kai jau viršuje nebesimatys "žalios" tešlos.
6. Kepti iš abiejų pusių.
7. Iškepti visus lietinius.
8. Imti vieną lietinį ištepti riešutų sviestu, ant viršaus dėti per pusę perpjautą bananą, gražiai susukti.
9. Supjaustyti norimo dydžio griežinėliais.
10. Ant viršaus berti cinamono.
Morkainis
8 dešrainiams:
8 morkos
8 mini prancūziški batonai
1 puod. pomidorų padažo (naudojau be priedų)
2 jaunos cukinijos
1–2 avokadai
pundelio svogūno laiškų
kelių šaukštų majonezo
Gaminimas:
1. Morkas gerai nuplauti po vandeniu.
2. Į keptuvę pilkite kelis šaukštus vandens, dėkite morkas ir uždenkite dangčiu.
3. Virkite apie 10min vidutinėje ugnyje. Stebėkite kad nesudegtų!
4. Bandelę įpjaukite išilgai.
5. Vidų patepkite pomidorų padažu.
6. Iš cukinijos pasigaminkite makaronus. Jums padės pjaustiklis šiaudeliais
7. Į pateptą bandelė dėkite cukinijų makaronų, iškeptą morką.
8. Ant viršaus smulkintus svogūno laiškus, avokadą ir nepamirškite užpilti majonezo.
Žirnių/avinžirnių gaivios salotos
Receptas:
3 puod. jau išvirtų žirnių (neskaldytų) arba avinžirnių
250 g pievagrybių
3 nedidelių agurkų
pundelio ridikėlių
pundelio svogūno laiškų
saujos kepintų saulėgrąžų
druskos „Alpen bergkern"
Gaminimas:
1. Pievagrybius pakepinti su lašeliu riebalų. Palaukti kol atvės.
2. Agurkus ir ridikėlius supjaustyti norimo dydžio.
3. Į dubenį pilti žirnius, pievagrybius, ridikėlius, smulkintus svogūno laiškus bei druską ir gerai išmaišyti.
4. Ant viršaus berti saulėgrąžų.
Lęšių rutuliukai (kukuliukai)
Rutuliukams:
250 g žalių lęšių
180 g brokolio
0,5 a.š druskos „Alpen Bergkern”
2–3 v.š duonos trupinių (džiūvesėlių)
Kepimui:
Rapsų aliejaus
Papildomai:
500 ml pomidorų tyrės
Gaminimas:
1. Lęšius nuplauti ir užmerkti vandenyje apie 1–2 val.
2. Į puodą su vandeniu pilti lęšius, apvirti, kol jie suminkštėja, bet nelieka ištežę.
3. Atvėsintus lęšius padalinti į dvi lygias dalis.
4. Vieną dalį susmulkinti S formos smulkintuvu. Taip pat susmulkinti ir brokolį.
5. Į kitą lęšių dalį pilti smulkintus lęšius, brokolį, duonos trupinių, druską ir viską išmaišyti.
6. Palikti pastovėti kelias minutes.
7. Įkaitinti keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus.
8. Į keptuvę dėti rankomis padarytus rutuliukus, kepti iš visų pusių ant nedidelės ugnies.
9. Kai visi iškepts, į keptuvę supilti pomidorų tyrę, dėti kukulaičius, uždengti ir šildyti apie 10–15 min (ant mažos ugnies).
Patiekimui naudokite daržoves, makaronus ar kitus norimus produktus!