Sosnovskio barštis pavadintas dar 1936 m. jį atradusio botaniko Dimitrijaus Sosnovskio garbei. Sosnovskio barščiai paplitę Eurazijoje, gausiausiai jų auga Baltijos valstybėse, Baltarusijoje, Rusijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje.

Sosnovskio barščio išplitimą Rytų Europos regione lėmė Stalino sprendimas šį augalą naudoti pašaro (siloso) gamybai. Šiam pradėjus nevaldomai daugintis, Sovietų Sąjungos gyventojai Sosnovskio barščius praminė „Stalino kerštu“.

2016 metais Europos Sąjunga paskelbė, kad Sosnovskio barščiai yra rūpestį kelianti invazinė rūšis, kurią draudžiama kultivuoti.

Sosnovskio barštis

Liepos mėnesį Sosnovskio barščiai yra pavojingiausi. Šiuo metu jie žydi, o stiebai yra ypač aukšti. Visose Sosnovskio barščio dalių – stiebų, lapų, vaisių – sultyse yra toksiškų cheminių junginių, vadinamų furanokumarinais. Šie, reaguodami su ultravioletiniais saulės spinduliais, sukelia fitofototoksinį dermatitą ir I ar II laipsnio odos nudegimą.

Simptomai vyrauja nuo lengvo odos paraudimo ar sudirginimo iki masyvių pūslių ir vėliau randų bei odos pigmentacijos.

Kitas furanokumarinams jautrus organas yra akys. Jų pažeidimas pasireiškia padidėjusiu akių jautrumu, sudirginimu, ragenos nudegimu ir laikinu ar visam gyvenimui liekančiu regos praradimu. Su pažeidimo sunkumu didėja ir antrinės infekcijos žaizdoje rizika.

Fototoksinės reakcijos prasideda per 24–48 valandas po sąlyčio su Sosnovskio barščiu, o didžiausia žala pasireiškia per 3 dienas nuo kontakto.

Rankų plovimas

Dažniausiai lengvi nudegimai sugyja per savaitę, tačiau sunkiais atvejais odos ar akių pažeidimas gali tęstis kelias savaites ar net mėnesius. Sugijus, oda išlieka jautri šviesai kelis mėnesius, o odos hiperpigmentacija gali matytis dar kelerius metus.

Pirmoji pagalba prisilietus prie Sosnovskio barščio:

  1. skubiai nuvalyti sultis nuo odos, netrinti.

  2. Nuplauti su vandeniu ir muilu.

  3. Nusirengti rūbus ir juos išskalbti.

  4. Bent 48 valandas saugotis nuo saulės spindulių ar kitų UV šaltinių.

  5. Naudoti kremą nuo saulės (SPF ne mažiau 30).

  6. Jeigu pastebite nudegimo požymių (paraudimų, pūslių) – skubiai kreiptis į medikus.

Pirmoji pagalba akims:

  1. skalauti akis švariu vandeniu bent 10 minučių.

  2. Užsidėti akinius nuo saulės su tamsiais stiklais.

  3. Kaip įmanoma greičiau kreiptis į medikus.

Dėl nuodingos Sosnovskio barščių ir saulės spindulių sąveikos būtina vengti bet kokio kontakto su šiuo augalu. Taigi pamatę Sosnovskio barščius nesumanykite jo paliesti ar pabandyti patys išrauti!

Sosnovskio barštis

Įdėmiau susipažinti su šiuo pavojingu augalu galite į paiešką įvedę šiuos raktinius žodžius: Sosnovskio barštis, Sosnowsky’s hogweed arba Heracleum sosnowskyi.

Atpažinti šį augalą svarbu visiems!