Pasak nutriciologės, kiekvieno santykis su alkoholiu skirtingas – vieni pasijunta blogai nuo vienos taurės gėrimo, kiti alkoholiu piktnaudžiauja didesniais kiekiais ir pagiriomis nesiskundžia. M. Pavlovič tvirtina, kad šie veiksniai turi konkretų paaiškinimą – už etanolio metabolizmą organizme atsakingi du fermentai, kurių aktyvumą lemia genai.
„Genai, atsakingi už fermentų ADH ir ALDH gamybą, lemia tai, kaip organizmas metabolizuoja alkoholį. Alkoholdehidrogenazė (ADH) atsakinga už alkoholio molekulės pavertimą toksiška medžiaga, pavojingiausiu kancerogenu ir toksinu – acetaldehidu. Acetaldehido dehidrogenazė (ALDH) oksiduoja ją į saugią acto rūgštį“, – sako ji.
Nutriciologė pateikia 4 kraštutines fermentų sintezės būsenas, padėsiančias suprasti, kodėl žmonės, suvartoję tokį patį alkoholio kiekį, jaučiasi skirtingai.