Naujausios tendencijos ilgaamžiškumo srityje

Aistė Pranukevičienė pažymi, kad mokslininkai ir ilgaamžiškumo specialistai dabar sugeba ne tik sustabdyti, bet ir atsukti biologinį amžių. Ši koncepcija, pasak jos, buvo viena svarbiausių konferencijoje. Timo Gray, vieno garsiausių Jungtinės Karalystės biohakerių, teigimu, sveika mityba, fizinė veikla, kokybiškas miegas, pakankamas vandens vartojimas, saulės šviesa, socialiniai ryšiai, detoksikacija ir emocinė pusiausvyra yra esminiai veiksniai, lemiantys mūsų biologinį amžių.

„Mokslininkai ir ilgaamžiškumo entuziastai jau gali ne tik sustabdyti savo biologinį (ne chronologinį) amžių, bet ir jį atsukti. Ir tai jau nebe fantastika – tik klausimas, kada mes visi pradėsime tai taikyti savo gyvenime“, – teigia Aistė Pranukevičienė.

Minčių galia

Žinomas pranešėjas Jim Kwik konferencijoje dalijosi mintimis apie tai, kaip mūsų minčių galia gali pagerinti fizines galimybes. Jis pristatė pratimą, kurio metu, naudojantis vien mintimis, galima labiau pasukti ranką atgal. Šis pavyzdys pabrėžia, kokią didelę įtaką mūsų mintys gali turėti fizinei sveikatai.

„Mintimis galime gydyti save ir gerokai pagerinti fizines galimybes“, – teigė Jim Kwik, akcentuodamas, kad svarbu mokėti valdyti savo mintis ir jausmus.

Fizinio aktyvumo reikšmė

Biologas ir funkcinės medicinos ekspertas Mike Mutzel pabrėžė judėjimo svarbą ilgaamžiškumui. Anot jo, nors daug dėmesio skiriama riebalinei masei, būtina užtikrinti pakankamą raumenų masę ir jėgą. Jis rekomenduoja kasmet stebėti savo fizinius rodiklius, tokius kaip atsispaudimų ir prisitraukimų skaičius, bei atlikti kompleksinius pratimus, kurie įtraukia daugiau sąnarių ir raumenų grupių.

Sportuojantys Vilniečiai

„Norint turėti jėgų funkcionuoti garbiame amžiuje, svarbu užtikrinti pakankamą raumenų masę ir jėgą“, – sakė Mutzel. Anot jo, tarp 5 000 ir 8 000 žingsnių per dieną yra esminis skirtumas – didesnis žingsnių skaičius labai sumažina mirtingumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Jei nėra laiko ilgoms treniruotėms, kelios minutės intensyvių pratimų kas kelias valandas gali labai pagerinti širdies sveikatą.

Taisyklinga mityba ir detoksikacija

Konferencijoje buvo daug kalbama apie mitybos svarbą ir detoksikacijos procesus. A. Pranukevičienė akcentavo, kad giliau buvo analizuojama ląstelės veikla, jos atsinaujinimo procesai bei uždegiminių rodiklių ir gliukozės lygio kraujyje stebėjimas. Saunos ir infraraudonųjų spindulių pirties nauda detoksikacijos procesuose buvo taip pat akcentuojama.

„Uždegimo atsiradimo organizme priežasčių gali būti daug – glikacija, oksidacija, sunkieji metalai, teršalai, detoksikacijos proceso sutrikimai ir kt., kai kūnas pradeda senti greičiau (angl. inflamm-aging). Reguliaraus lankymosi saunoje ar infraraudonųjų spindulių pirtyje nauda jau įrodyta moksliškai“, – teigė A. Pranukevičienė.

Johannes Weiss pabrėžė mitochondrijų atsinaujinimą, kurį skatina magnio papildai. Gliukozės lygio kraujyje stebėjimas tampa vis svarbesnis, nes tai padeda suvokti, kaip skirtingi produktai veikia individualius gliukozės šuolius.

„Gliukozės lygis ir individualūs jos koncentracijos matavimai kraujyje yra vis plačiau nagrinėjama tema“, – teigė A. Pranukevičienė. Dr. James McCarter savo pranešime atskleidė, kad tie patys maisto produktai skirtingiems žmonėms gali sukelti skirtingus gliukozės šuolius, priklausomai nuo jų vartojimo laiko.

Genetiniai tyrimai ir ateities medicinos perspektyvos

Gary Brecka, ilgametis biohakingo ir funkcinės medicinos ekspertas, kalbėjo apie tyrimų svarbą bei medžiagų trūkumo organizme poveikį ligų atsiradimui. Jis mato mediciną ateityje plačiai taikančią genetinius tyrimus, kurie padėtų užkirsti kelią lėtinių ligų atsiradimui. Genetiniai tyrimai leistų tiksliai nustatyti, kokių medžiagų žmogaus organizmui trūksta, ir papildyti jas bioaktyviomis formomis.

Vitaminai

„Norint gyventi ilgai ir sveikai, reikia įdėti nemažai pastangų ir sąmoningai prisiimti atsakomybę už savo sveikatą. Tvarkingas miego ritmas, meditacija, saulės pasitikimas ryte – tai nemokamos ir nedaug pastangų reikalaujančios veiklos, kurias gali atlikti kiekvienas“, – teigia A. Pranukevičienė. Pasak jos, svarbiausia yra kasdieniai maži žingsniai, disciplina, sveiki socialiniai ryšiai ir pozityvus nusiteikimas.