Kaip gaminti žuvis, kad net ir išrankiausias valgytojas pamėgtų šiuos patiekalus, atsiųstame pranešime pataria sveiko maisto technologė, portalo sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.

Kaip skaniai gaminti žuvį?

Daugelis ikimokyklinio amžiaus vaikų jau turi savo mėgstamiausius patiekalus, kuriuos mielai renkasi patys. Tai gali būti maltinukai, troškiniai, keksiukai ar sriubos – belieka tik tokius patiekalus šiek tiek pakoreguoti ir sėkmingai integruosite šviežią, sveiką žuvį į mažųjų mitybą nors du–tris kartus per savaitę.

„Nėra naujiena, kad sveikiausias maisto ruošimo būdas – žuvies virimas garuose. Kuo trumpesnis virimo laikas, tuo geriau, tokiu būdu žuvis išlaikys sultingumą, savo struktūrą, skonį ir kvapą bei, žinoma, išliks daugiau vitaminų. Pavyzdžiui, galite žuvies filė ruošti garuose su daržovėmis. Bet jei visgi vientisas žuvies gabalėlis jūsų mažiesiems nėra priimtina ar norint išvengti ašakų, tada geriausia iš šviežios žuvies daryti maltinukus, kotletukus ar keksiukus.

Patroškinkite daug svogūnų arba porų, česnakų ir morkų svieste su ciberžole ir druska – taip praturtinsime patiekalą ir skoniu, ir kvapu, tačiau nepadauginkime aštrių prieskonių – žuvies patiekalai priklauso švelnaus skonio patiekalams ir visai nebūtina jo sunaikinti aštriais prieskoniais“ – pataria R. Bogušienė.

Šviežias žuvis geriausia virti daržovių sultinyje, troškinti garuose, kepti orkaitėje, virti žuvienes ar žuvies sriubas. Čia nereikės sudėtingų receptų, užteks geros, kokybiškos žuvies, daržovių ir žiupsnelio druskos bei pipirų.

Vaikų mėgstami patiekalai kitaip

Jeigu nepavyksta vaikų sudominti nei virta, nei troškinta žuvimi, o pietūs su žuvimi prasideda ir baigiasi suraukta nosyte, būkime išradingesni, pasitelkime fantaziją. Vaikams labai svarbu ne tik skonis, bet ir patiekalo spalvos, formos ir patiekalo patiekimas lėkštėje – išnaudokime tai.

Suformuokime kotletukus žuvytės formos, „įspauskime“ į kotletukus ar žuvies blynelius iš morkos, cukinijos ar pomidoro linksmą šypseną, akis – rezultatas nustebins. Taip pat galima gaminti gardžias žuvienes, žuvies troškinius ar net žuvies pyragus, tik prieš patiekdami ant stalo gražiai, spalvingai papuoškime žalumynais.

Nesiūlykite vaikui iš karto valgyti didelio žuvies gabalo. Darykite tai žaidimo – degustacijos forma, kai pats vaikas gali pasiimti vieną ar kelis mažus gabaliukus pirma paragauti, pasirinkti savo mėgiamų daržovių ar garnyro – įtraukime jį į procesą, o ne tik padėkime maisto lėkštę priešais.

Malta žuvies filė, praturtinta daržovėmis ir mėgstamais prieskoniais, vaikams bus lengvai įsisavinama ir virškinama. Receptas paprastas, teigia R. Bogušienė: „Žuvis ir grietinėlė ar tiesiog pienas – puikus derinys. Todėl galite drąsiai į žuvies pyragus, troškinius pilti grietinėlės ar pieno, gardinti šviežiais krapais, petražole.“

Bent 2–3 kartus per savaitę būtina įtraukti į šeimos meniu skanią žuvį. Vieno valgymo metu lėkštėje turėtų atsidurti bent 150–200 gramų žuvies. Nors Lietuvoje vartotojai dažniau renkasi liesas žuvis, tačiau specialistai ragina dažniau atkreipti dėmesį ir į pusiau riebias bei riebias žuvis, tokias kaip karpiai, eršketai, amūrai, plačiakakčiai, europiniai šamai, upėtakiai, unguriai ir kt. Vaikams, kaip ir suaugusiems, derėtų rinktis ne rūkytas, o tausojančiu būdu pagamintas žuvis: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, keptas orkaitėje.

Specialistė siūlo išbandyti skanų ir mažiesiems itin patinkantį žuvies receptą.

Žuvies keksiukai su morkomis

Jums reikės:

  • 400 g žuvies filė;
  • 80 g sviesto;
  • 40 g kukurūzų kruopų (polentos);
  • 2 vnt. česnakų skiltelių;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 2 vnt. morkų;
  • 1 vnt. svogūno;
  • žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų;
  • ciberžolės;
  • šviežių daržovių pateikimui.

Gaminimo eiga:
1. Įkaitintoje keptuvėje su sviestu ir prieskoniais pakepiname smulkiai sutarkuotas daržoves (svogūnus, česnakus, morkas) ir atvėsiname.
2. Atvėsus sumaišome su malta žuvimi, kiaušiniais. Dedame kukurūzų kruopas. Paruoštą masę išmaišome.
3. Kepame silikoninėse formelėse 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20–30 min.
4. Tiekiame su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)