Pirmame ture triumfavo Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), antri liko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), o trečia – „Nemuno Aušra“. LSDP surinko 19,36 proc. balsų, TS-LKD – 17,96 proc., „Nemuno Aušra“ – 14,99 proc.

Kartu su laimėjusia LSDP į Seimą pateko ir penkiakovininkė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, šiemet Paryžiuje dalyvavusi jau penktose savo olimpinėse žaidynėse. Garsi olimpietė Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše po reitingavimo pakilo į aštuntą vietą.

Prie dviejų olimpinių apdovanojimų (aukso ir sidabro) ji yra pridėjusi ir visą šūsnį pasaulio bei Europos čempionato medalių, tarp kurių – daugiausiai auksinių: du kartus triumfavo planetos ir net aštuonis sykius Senojo žemyno pirmenybėse. Be to, Laura net keturis kartus (2011, 2015, 2019 ir 2021 m.) pripažinta geriausia Lietuvos metų sportininke. Nuo 2003-iųjų ji yra Lietuvos krašto apsaugos savanorė.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Andrejus Zadneprovskis

Parlamente 40-metė atletė nebus vienintelė olimpinė čempionė. Savo mandatą išsaugojo ir tituluotasis disko metikas Virgilijus Alekna. Dviejų olimpinių aukso ir vieno bronzos medalių savininkas bei buvęs pasaulio rekordininkas Liberalų sąjūdžio sąraše užėmė trečią poziciją ir darbuosis antrą kadenciją.

Virgilijus Alekna

Užtikrintai savo partiją pirmajame ture laimėjo šachmatininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Dabartinė Seimo pirmininkė ir Liberalų sąjūdžio lyderė Senamiesčio-Žvėryno apygardoje surinko net 44,90 proc. balsų.

Didmeistrė 2000 ir 2004 pasaulio šachmatų olimpiadų čempione, o 2011-aisiais – Europos čempione.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Iš parlamentarų gretų traukiasi rinkimuose nebedalyvavęs Sergejus Jovaiša. Gudriojo Lapino pravardę turintis politikas, būdamas krepšininku iškovojo dvi olimpines bronzas (1980 ir 1992 m.), o Seime praleido tris kadencijas – nuo 2012-ųjų.

Kovą dėl vietos parlamente pratęs buvęs Lietuvos rinktinės treneris, Europos čempionas Antanas Sireika, kuris kaip Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas su 19,90 proc. balsų pateko į antrąjį turą vienmandatėje Saulės apygardoje.

Šansų sulaukti malonės dar turi ir kitas LVŽS delegatas, buvęs galiūnas Žydrūnas Savickas, kuris po reitingavimo yra aštuntas, o valstiečiai kol kas yra užsitikrinę šešis mandatus. Tiesa, situacija dar gali pasikeisti po antrojo turo.

Po dviejų savaičių paaiškės ir Liberalų sąjūdžio nario Jevgenijaus Šuklino likimas. Buvęs kanojininkas, iš kurio dėl dopingo vartojimo buvo atimtas olimpinis sidabro medalis, antrajame ture varžysis Nalšios šiaurinėje apygardoje (pirmajame surinko 20,34 proc.).

Nesėkmę su Laisvės partija patyrė olimpinės bronzos laimėtojas Aurimas Lankas. Buvęs baidarininkas buvo tik 38-as partijos, kuri nė neįveikė 5 proc. kartelės, sąraše.