Dar po 15-o kilometro jis laikėsi lyderių grupėje ir buvo fiksuotas 7-oje vietoje. Tačiau po pusmaratonio jis nuo lyderio atsiliko 1:16 min. ir užėmė 58-ą vietą, galiausiai, visiškai sulėtino tempą, leido jį aplenkti visiems maratono bėgikams ir 31-ame kilometre traukėsi iš trasos.

39-erių Kenijos stajeris vėliau paaiškino, jog Paryžiaus trasoje nugaros skausmai privertė jį pirmą kartą trauktis iš maratono.

Triumfavo Etiopijos bėgikas Tamiratas Tola, kuris į olimpines žaidynes pateko po to, kai jose negalėjo dalyvauti tautietis, Bostono (2024) ir Londono (2021) maratonų nugalėtojas Sisay Lema.

Ir jo dubleris T. Tola nenuvylė: sudėtingoje Paryžiaus trasoje gerino olimpinį rekordą – 2 val. 06:26 min. Antras finišavo Belgijos atstovas Bashiras Abdi – 2:06.47 val., trečias – Kenijos stajeris Bensonas Kipruto (2:07.00 val.).

„Maždaug nuo 20 km man skaudėjo nugarą ir nusprendžiau nebaigti (maratono) bei trauktis. [...] Skausmas privertė mane sustoti.

Kiti bėgikai mane ragino tęsti varžybas toliau, bet aš jiems atsakiau – ne, negaliu, man skauda. Jaučiau jų meilę ir pagarbą“, – kalbėjo savo penktosiose olimpinėse žaidynėse startavęs E. Kipchoge.

Legendinis stajeris varžybų žiniasklaidos zoną pasiekė basas ir vilkėjo tik bėgimo šortus.

„Ėjau 2 km ir mane sekė apie 300 žmonių iš abiejų pusių. Štai kodėl aš neturiu savo marškinėlių, kojinių, batų, lenktynių numerio“, – teigė bėgimo legenda turėdamas omeny tai, kad savo aprangą ir daiktus išdalino savo sirgaliams.

Jis pripažino, kad „DNF“ yra maratono dalis ir „tai yra gyvenimas“.

„Šiandien man buvo sunki diena. Treniruotis galima labai ilgai, bet vieną dieną tai gali atsitikti.

Tai tarsi boksas. Galite treniruočių stovykloje penkis mėnesius lieti prakaitą ir per dvi sekundes prasileisti smūgį ir baigti pasirodymą nokautu.

Tai mano blogiausias maratonas. Niekada neturėjau DNF. Tai gyvenimas. Mane, tarsi boksininką, nokautavo. Karjeroje ne kartą laimėjau, užėmiau antrąsias vietas, buvau aštuntas, 10-as, penktas, bet dabar nefinišavau. Toks gyvenimas“, – kalbėjo E. Kipchoge.

Kol kas maratonų legenda neturi atsakymų dėl ateities ir iš pradžių yra linkęs pailsėti prieš priimdamas karjeros sprendimus.

„Nenoriu komentuoti, kas bus rytoj. Noriu pabandyti tobulėti, jei negaliu tobulėti, darysiu kitus dalykus“, – teigė jis.

„Nežinau, kokia manęs laukia ateitis. Apie tai pagalvosiu per ateinančius tris mėnesius. Vis dar noriu pabandyti bėgti maratonus.

Įspūdingame finiše – Sifan Hassan triumfas

Moterų maratone sekmadienį triumfavo Nyderlandų stajerė Sifan Hassan, pasiekusi olimpinį rekordą – 2 val. 22:55 min. Ji pergalę išplėšė paskutiniame kilometre viename iš paskutinių posūkių aplenkusi etiopę Tigst Assefa ir išsaugojusi trapią persvarą iki finišo.

Jos sąskaitoje – tai jau trečias Paryžiaus žaidynių medalis. Ji rugpjūčio 5-ąją iškovojo bronzą 5000 m distancijoje (14:30 min.), rugpjūčio 9-ąją 10 000 m bėgime taip pat nuskynė bronzos medalį (30:44 min.).

Antra liko planetos rekordininkė T. Assefa (2 val. 22:58 min.), trečia – Kenijos stajerė Hellen Obiri (2:23.10 val.).