Tokį sprendimą priėmė Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), nors tiek 25-erių metų Imane Khelif iš Alžyro, tiek ir 28-erių metų Lin Yu-Ting iš Taivano buvo pašalintos iš pernai Indijoje vykusio pasaulio bokso čempionato.

Iš Taivano atletės po tai, kai atėjo nukrypimą nuo normos parodę atlikto lyties testo rezultatai, netgi buvo atimtas svorio kategorijoje iki 57 kg iškovotas bronzos medalis.

Tas pirmenybes organizavusios Tarptautinei bokso asociacijos (IBA) vadovas rusas Umaras Kremliovas tuomet pareiškė, kad buvo atskleisti du asmenis, kurie mėgino apgauti kitus ir apsimetė moterimis.

Tačiau šis aspektas neužkliuvo daug liberaliau į situaciją pažiūrėjusiam TOK, kuris leido abiem sportininkėms Paryžiuje kovoti dėl medalių.

Tai papiktino ne tik bokso, bet ir apskritai sporto pasaulio atstovus.

Štai olimpinė čempionė, buvusi plaukikė Nancy Hogshead, 1984-ųjų žaidynėse Los Andžele laimėjusi net keturis medalius – tris aukso ir vieną sidabro, pareiškė, kad toks TOK sprendimas gali pražudyti moteris, nes minėtoms boksininkėms nustatytos lytinių chromosomų anomalijos, vyriškasis fenotipas.

„Leiskite priminsiu visiems, kad vyrai, nesvarbu, kaip jie patys save identifikuoja, kumščiu gali smūgiuoti net 162 procentų stipriau nei moterys. Tai didžiulis skirtumas. Tokia lyčių ideologija pražudys moteris“, – įspėjo ji.

Savo ruožtu vienas internautas sarkastiškai pastebėjo, kad „vyrų muštynės su moterimis nuo šiol oficialiai yra olimpinė sporto šaka“.

I. Khelif bei L. Yu-Ting dalyvavo ir Tokijo olimpiadoje, tačiau kalnų ten nenuvertė – Imane suklupo ketvirtfinalyje ir liko per žingsnį nuo prizininkių pakylos, o Lin krito aštuntfinalyje.