Šeštadienį 25-erių metų sportininkė laimėjo ketvirtfinalio (iki 66 kg) bokso kovą. Šį kartą afrikietė taškais pranoko vengrę Anną Lucą Hamorį.

Visus tris raundus ringe dominavo I. Khelif, kurios triuškinama pergalė ketvirtfinalyje buvo paskelbta vienbalsiu teisėjų sprendimu (5-0). Beje, tribūnos itin audringai palaikė alžyrietę, o ši išeidama iš ringo nesulaikė ašarų.

Vėliau asmeninėje „X“ paskyroje boksininkė žadėjo kovoti prieš tuos, kurie ją šmeižia ir kritikuoja.

„Gimiau konservatyviame Alžyro kaime. Esu kilusi iš kuklios šeimos, turėjau vaikystę ir kaip jauna, sunkiai kovojanti moteris, siekiau įgyvendinti savo norus.

Jūsų purvina kampanija man nepakenks.

Paduosiu į teismą tuos, kurie vadovauja šiai kampanijai. Niekas nepraslys pro šalį“, – svo „X“ paskyroje rašė boksininkė. Tiesa, jos paskyra šiuo metu suspenduota, anot „X“, dėl pažeistų socialinio tinklo taisyklių.

Į pusfinalį patekusi I. Khelif jau gali būti rami, kad Prancūzijos sostinės be apdovanojimo nepaliks – bokso varžybose medalius pelno keturios geriausios dalyvės. Finalas dėl bronzos nevyksta, trečia vieta atitenka abiem pusfinalio pralaimėtojams.

Dėl vietos finale Imane susikaus su Janjaem Suwannapheng iš Tailando.

Kritikos ir šmeižto banga

Imane Khelif vardą linksniuoja radikaliosios dešinės komentatoriai, politikai, įtakingi prieš transasmenis nusiteikę veikėjai, sportininkė sulaukia daug kritikos ir patyčių internete: norinčiųjų pasinaudoti susiklosčiusia situacija ir taip pakurstyti didesnio masto kultūrinį karą dėl lyties tapatybės netrūksta, rašo CNN.

Buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas, vėl siekiantis šio posto Donaldas Trumpas, verslininkas Elonas Muskas, rašytoja JK Rowling ir nuomonės formuotojas, imtynininkas Loganas Paulas – tik keli garsūs žmonės, nepraleidę progos pasisakyti.

„Pasižiūrėkite tai, o tada paaiškinkite, kodėl jums atrodo normalu, jog kitų pramogai vyras viešai smurtauja prieš moterį“, - socialiniame tinkle X parašė JK Rowling, taip dar paskatindama su I. Khelif lytimi susijusią dezinformaciją.

Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni, ketvirtadienį lankiusi šalies sportininkus olimpiniame kaimelyje, sakė, jog akistata su Angela Carini „nebuvo lygi kova“.

Radikaliosios dešinės premjerė akcentavo nuo 2021 metų prieštaraujanti leidimui sportininkams, išsiskiriantiems „genetiškai nulemtomis vyriškomis savybėmis“, sporte varžytis su moterimis.

Tačiau nemažai sportininkų stojo į alžyrietės pusę. Paramą I. Khelif išreiškė Airijos boksininkė Amy Broadhurst, su ja kovojusi 2022 m. ir įveikusi ją pasaulio čempionate. A. Broadhusrt socialiniame tinkle X pasidalino bendra prieš 2022 metų kovą daryta nuotrauka su prierašu: „Prašyčiau, ta visa neapykanta tiesiog absurdiška“.

Kilęs skandalas ne tik aptemdė I. Khelif pergalę ringe, bet ir sukėlė realų pavojų jos saugumui bei privatumui. Pavyzdžiui, jos gimtajame Alžyre saviraiškos laisvės griežtai ribojamos – homoseksualumą ir translytiškumą draudžia įstatymai.

Nepaisant to, Alžyro olimpinis komitetas stojo ginti šalies sportininkę ir išplatino pareiškimą, kuriame teigia: „Toks jos asmenybės ir orumo puolimas yra nesąžiningas, neteisingas ir nepateisinimas. Ypač tuo metu, kai sportininkė ruošiasi savo svarbiausioms karjeros kovoms olimpinėse žaidynėse. Alžyro olimpinis komitetas imsis visų reikiamų priemonių apsaugoti mūsų čempionę“.

Imane Khelif nėra interlytė