Kaip ir Tokijuje, Paryžiuje startavo 11 lengvaatlečių, sudarę daugiau nei penktadalį visos Lietuvos olimpinės rinktinės (51) šiose vasaros olimpinėse žaidynėse.

N. Medvedeva džiaugėsi ne tik Mykolo Aleknos sidabriniu debiutu, bet ir Andriaus Gudžiaus pasirodymu disko metimo rungties finale bei 24-erių Gabijos Galvydytės asmeniniu rekordu 800 m bėgime (1:59.18 min.). Pastaroji netrukus turės gerų naujienų. Už Atlanto studijas baigusi lengvaatletė yra arti sutarties su sportinės aprangos gigante ir liks sportuoti JAV.

– Olimpinėse žaidynėse – Mykolo Aleknos sidabras, bet dalis pretendentų į finalus liko toli nuo jų. Kokios nuotaikos po Paryžiaus žaidynių?, – „Delfi“ paklausė LLAF generalinės sekretorės N. Medvedevos.

– Pirmas dalykas, turėjome olimpinėse žaidynėse 11 lengvaatlečių, atranka į žaidynes dabar yra žiauri, labai džiaugiamės ir didžiuojamės kiekvienu, kuris pateko į Paryžių.

Dar 5-6 liko arti olimpinių žaidynių. 12 metų neturėjome olimpinio medalio, labai džiaugiamės Mykolo rezultatu ir iškovotu medaliu.

Be abejonės, visi norėjome aukso medalio, bet nesimėto tie auksai, iškovoti tuos apdovanojimus yra be galo sunku.

Didžiausia pagarba šiam jaunam sportininkui. Džiaugiamės Andriaus Gudžiaus apdovanojimu, būti tarp aštuonių stipriausių lengvojoje atletikoje – labai aukštas pasiekimas.

Manau, tie, kurie startavo „Stade de France“ stadione, tikriausiai suprato, kokia konkurencija yra lengvojoje atletikoje, kuomet varžosi pajėgiausi pasaulio lengvaatlečiai iš 200 šalių.

– Kodėl nepavyko Tokijo žaidynių finalininkei Livetai Jasiūnaitei (25 vieta), pasaulio čempionato finalininkui Edžiui Matusevičiui (21 vieta) nepavyko priartėti prie geriausių sezono rezultatų ir patekti į finalus?

– Trys šimtaprocentiniai finalininkai, deja, į finalus nepakliuvo. Pirmiausia, Airinė dėl traumos pasitraukė iš varžybų. Antras dalykas, tikėjomės tiek iš E. Matusevičiaus, tiek iš L. Jasiūnaitės finalo lygio rezultatų.

Keistas jausmas, kai atrankoje jie metė ietis pakankamai toli ir būtų pakakę to finalui, bet nelemti linijų žengimai jiems užkirto kelią tolimesnėms kovoms.

Labai gaila, kad tokie lengvaatlečiai nerealizavo savo potencialo. Sunku pasakyti, kodėl taip įvyko. Kalbėjome, analizavome varžybas, olimpiniame stadione danga superinė ir labai greita.

Galbūt reikėjo prie jos priprasti. Mūsų sportininkai šimtą metų neturi tokių sąlygų, dangų stadionuose ir tokių bazių. Tikriausiai ir neturės.

Tai turėjo įtakos tiems rezultatams. Galbūt abu neprisitaikė prie greitos stadiono dangos.

Kaip sakiau, trys šimtaprocentiniai finalai nuplaukė ir dėl to be galo skaudu.

– Sakote, nėra Lietuvoje tokių sąlygų, bet juk Kaune turime renovuotą Dariaus ir Girėno stadioną su nauja danga.

– Ji katastrofiška. Stadionas gražus, viskas gerai, išskyrus tai, kad danga labai prasta.

Gėda tokiame stadione kloti tokią dangą. Jei statome tokius objektus Lietuvoje, nereikėtų pagailėti pinigų normaliai, kokybiškai bazei.

Dabar praktiškai ja naudotis nelabai yra galimybės.

– Kodėl taip nutiko, ar sporto bazės statytojai įrengiant lengvosios atletikos bėgimo takelius ir sektorius nesikonsultuoja su lengvosios atletikos specialistais, federacija?

– Konsultuojasi, žada, kad padarys gerai. Bet kai ateina statybų pabaiga, paskelbia visokius konkursus ir galiausiai pakloja pačią prasčiausią ir pigiausią dangą.

Labai laukiame Kaune maniežo, gal ten paklos normalią dangą. Tikimės, kad ten žiemą jau bus galima sportuoti.

– Be M. Aleknos šviesulys rinktinėje – Gabija Galvydytė, vienintelė gerino asmeninį rekordą. Kokios jos perspektyvos ir potencialas? Tas rezultatas turbūt dar nėra jos lubos?

– Puikus asmeninis rekordas. Būtų patekusi į pusfinalį, jei atranka vyktų pagal seną sistemą be paguodos varžybų. Bėgant antrąkart jai nepavyko pakartoti vakare pasiekto rezultato ir patekti į pusfinalį.

Bet abiejuose startuose ji rodė aukštus rezultatus. 400 m bėgimo rungtyje konkurencija didžiulė.

Ta galutinė vieta (31 iš 50) eiliniams sporto gerbėjams gal nekelia kažkokių emocijų ir pasididžiavimo, bet mes labai džiaugiamės, žinome, kad Gabija pademonstravo aukščiausio lygio rezultatą.

Jos potencialas – didžiulis, tobulėjanti, auganti sportininkė, iki Los Andželo žaidynių tikrai turėtų tobulėti ir rodyti puikius rezultatus.

– Ji baigė studijas JAV, kur toliau ji sportuos ir tęs karjerą?