Lietuva lapkritį tęs kovas 2025 m. Europos čempionato atrankoje, D grupėje mūsų šalies rinktinė varžosi su Estija, Šiaurės Makedonija ir Lenkija.

Atrankos starte lietuviai 83:64 pranoko lenkus, bet vasarį svečiuose 59:64 nusileido Estijai.

Dabar lapkritį Lietuva svečiuose (11 21 d.) ir namuose (11 24 d.) susitiks su Šiaurės Makedonija, o 2025 m. vasarį atranką užbaigs akistatomis su Lenkija svečiuose (02 21 d.) ir Estija namuose (02 24 d.).

Likęs Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Europos čempionato atrankoje:

  • 2024 m. lapkričio 21 d. Šiaurės Makedonija – Lietuva

  • 2024 m. lapkričio 24. Lietuva – Šiaurės Makedonija

  • 2025 m. vasario 21 d. Lenkija – Lietuva

  • 2025 m. vasario 24 d. Lietuva – Estija

Atrankoje į kitų metų Europos čempionatą iš viso dalyvauja 32 komandos, kurios burtų keliu buvo suskirstytos po keturias į aštuonias grupes.

Iš kiekvienos atrankos grupės, išskyrus tas, kuriose varžosi ir būsimi pirmenybių šeimininkai, į čempionatą pateks po tris geriausias komandas.

2025 m. Europos čempionatas vyks Kipre, Suomijoje, Lenkijoje ir Latvijoje kitų metų rugpjūčio 27-rugsėjo 14 dienomis.

Rinktinės vyr. trenerį rinks Lietuvos krepšinio federacijos vykdomasis komitetas po rugsėjo 17 d. vyksiančių LKF prezidento rinkimų. Anot LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, strategas turėtų paaiškėti iki spalio 1 d.

„Pirmiausia bus renkamas naujas prezidentas (rugsėjo 17 d.), o po to jau treneris. Paaiškės, su kokia programa ateina naujas federacijos vadovas ir ką ji byloja apie trenerį. Aš manau, iki spalio 1 d. rinktinė turės naują strategą.

Pirmiausia sužinosime, kas turės įgaliojimus rinkti trenerį, kas bus atsakingas už federacijos veiklą, o tik vėliau – naujo stratego rinkimai“, – Delfi teigė LKF vadovas Mindaugas Balčiūnas.

LKF prezidentas Vydas Gedvilas liepos pradžioje teigė regintis tris potencialius kandidatus vadovauti nacionalinei komandai.

„Jeigu mes pasirinktume užsienietį strategą, tuomet mes žengtume didelį žingsnį atgal. Mes tikrai ieškosime trenerio savų gretose. Bandysime kalbėtis su Šarūnu Jasikevičiumi – dabar jis yra numeris vienas kandidatų sąraše. Su juo dar nekalbėjau, bet jei jis sutiktų – būtų labai gerai.

Yra ir daugiau kandidatų – tas pats Giedrius Žibėnas, Rimas Kurtinaitis. [...] Tikrai yra žmonių, kurie galėtų vadovauti rinktinei“, – teigė V. Gedvilas, kuris rugpjūčio 14 d. informavo, jog nedalyvaus LKF prezidento rinkimuose ir nesieks antros kadencijos šioje pozicijoje.

„Labai greitai prabėgo trejų metų kadencija, artėja nauji rinkimai, ateis nauji vadovai. Aš turiu priėmęs sprendimą, nedalyvauti šiuose rinkimuose ir turės puikią galimybę kiti kandidatai atstovauti krepšinio federacijai, – kalbėjo LKF prezidentas Vydas Gedvilas. – Labai noriu padėkoti visai krepšinio bendruomenei, lygų vadovams, klubų vadovams, sporto centrų vadovams, visiems treneriams už tą didžiulį indėlį į Lietuvos krepšinį.“