Po 46 sekundžių kovos pasidavusi ir su ašaromis veide ringą palikusi A. Carini atslūgus emocijoms pareiškė, kad jos reakcija buvo neadekvati. Apie karjeros pabaigą jau pranešusi italė sako, jog ją liūdina dėl I. Khelif dalyvavimo olimpinėse žaidynėse kilusi kontroversija.

„Visos šios kalbos apie Imane mane liūdna. Aš labai jos atsiprašau ir man labai gaila dėl to, ką ji dabar patiria. Jei Tarptautinis olimpinis komitetas sako, kad ji gali kovoti, aš gerbiu tokį sprendimą“, – teigė A. Carini.

Italijos boksininkė apgailestauja dėl to, kad po kovos ji nepaspaudė I. Khelif rankos.

„Tai buvo neapgalvota. Aš emocingai palikau ringą ne todėl, kad pykau ant jos, o todėl, kad pykau ant savęs. Todėl, kad mano olimpinė svajonė sudužo“, – sakė A. Carini, iškart po kovos teigusi, kad alžyrietės suduoti smūgiai buvo stipriausi, kokius jai yra tekę patirti.

Kilus skandalui dėl I. Khelif ir taivanietės Lin Yu-Ting dalyvavimo olimpiniame bokso turnyre, pranešimą išplatino Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), pabrėžęs viešojoje erdvėje eskaluojamą „ne visiškai teisingą“ informaciją.

„Kiekvienas asmuo turi teisę sportuoti be diskriminacijos. Visi Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso turnyre dalyvaujantys sportininkai laikosi varžybų tinkamumo ir dalyvavimo taisyklių.

Tarptautinis olimpinis komitetas yra įsipareigojęs saugoti visų olimpinėse žaidynėse dalyvaujančių sportininkų žmogaus teises pagal Olimpinę chartiją, olimpinio komiteto etikos kodeksą ir olimpinio komiteto strateginę žmogaus teisių programą. Liūdna dėl piktnaudžiavimo, kurį šiuo metu patiria dvi sportininkės“, – rašoma IOC pranešime.

Kitame bokso varžybų etape I. Khelif susitiks su Vengrijos sportininke Anna Luca Hamori, kuri prieš laukiančią kovą pasižymėjo skandalingu pasisakymu.

„Aš nebijau. Man nerūpi visos šios kalbos. Jei ji ar jis yra vyras, man tai bus dar didesnė pergalė“, – pareiškė vengrė.

Negana to, savo socialinio tinklalapio „Instagram“ paskyroje Vengrijos boksininkė pasidalino iliustracija, kurioje vaizduojama moters kova su demoniškos išvaizdos velniu-buliumi.

Sulaukusi gausios kritikos, A. L. Hamori šį įrašą ištrynė.

IBA kritika ir kilęs ažiotažas

Po skandalo Paryžiuje savo poziciją išdėstė ir Tarptautinė bokso federacija (IBA), kuri kritikavo olimpinių žaidynių organizatorius.

„Mes nesuprantame {situacijos), kuomet bet kuri organizacija priverčia boksininką rizikuoti savo gyvybe. [...] Tarptautinė bokso asociacija niekada nepalaikys bokso kovų tarp skirtingų lyčių atstovų; organizacijos prioritetas yra atletų sveikata ir saugumas,“ – rašoma IBA pranešime spaudai.

Verta pabrėžti, jog 2023 metais Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) suspendavo ruso Umaro Kremliovo valdomą IBA dėl finansinių sąsajų su rusų dujų kompanija „Gazprom“. Bokso turnyrą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse organizuoja specialiai sukurtas Paryžiaus bokso padalinys (PBU).

Precedentas Indijoje netrukdė PBU liberaliau pažiūrėti į situaciją ir leisti sportininkėms kovoti dėl medalių Prancūzijos sostinėje.

IOC savo pranešime spaudai tikina, jog „visi Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso turnyre dalyvaujantys sportininkai laikosi varžybų tinkamumo ir dalyvavimo taisyklių [...], kurias nustatė PBU. Kaip ir ankstesnėse olimpinėse bokso varžybose, sportininkų lytis ir amžius nustatomi pagal jų pasus.“

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje IOC atstovas spaudai Markas Adamsas apgynė tiek dėmesio epicentre atsidūrusias boksininkes, tiek komiteto sprendimą.

„Jos varžėsi prieš tai moterų turnyruose. Jos buvo pralaimėjusios ir prieš kitas moteris. Testosterono testas niekada nebus tobulas – daug moterų turi vyro lygio testosterono lygį, jos gali būti moterim ir varžytis kartu su jomis,“ – teigė jis.

Kova, o dar tiksliau – jos rezultatas, sukėlė milžinišką ažiotažą visame pasaulyje.

Imane Khelif vardas buvo ieškomiausias Jungtinėse Amerikos Valstijose per pastarąsias 24 valandas, o grotažymė #IStandWithAngelaCarini socialiniame tinkle X, skirta palaikyti Angelą Carini, buvo panaudota kiek daugiau nei 300 tūkstančių kartų.

Daugelis baiminosi ir dėl moterų bokso ateities.

Londone auksą laimėjusi dabartinė neginčijama pasaulio bokso čempionė amerikietė Claressa Shields tikina, kad „moterys turėtų kautis prieš moteris.“

Dukart olimpinė čempionė Nicola Adams apibūdino kovą kaip „pavojingą ir nesąžiningą“, apgailestaudama, kad dar viena boksininkė buvo priversta paleisti savo olimpinę svajonę.“ „Žmonės, kurie gimė ne kaip biologinės moterys, [...] neturėtų varžytis moterų sporte,“ – socialiniame tinkle X teigė Adams, pridedant, jog tai, ką ji mano, „neturi nieko bendro su translyčiais atletais sporte“.

Žinomas britų žurnalistas Piersas Morganas, ne kartą kalbėjęs apie translyčių atletų dalyvavimą sporte, savo straipsnyje dienraščiui The Sun rašė, jog I. Khelif nėra biologinė moteris, ir kad kova buvo „šlykštus ir širdį veriantis vaizdas.“

„Kas nutiko tame ringe, negali nutikti dar kartą,“ – manė jis.