25-erių metų sportininkė laimėjo ir moterų (iki 66 kg) bokso kovą. Šį kartą afrikietė taškais pranoko vengrę Anną Lucą Hamorį, kuri prieš akistatą žadėjo nugalėti savo oponentę.

„Aš nebijau. Man nerūpi visos šios kalbos. Jei ji ar jis yra vyras, man tai bus dar didesnė pergalė“, – sakė vengrė.

Vis dėlto visus tris raundus ringe dominavo ne ji, o I. Khelif, kurios triuškinama pergalė ketvirtfinalyje buvo paskelbta vienbalsiu teisėjų sprendimu (5-0).

Beje, tribūnos itin audringai palaikė alžyrietę, o ši išeidama iš ringo nesulaikė ašarų.

Į pusfinalį patekusi I. Khelif jau gali būti rami, kad Prancūzijos sostinės be apdovanojimo nepaliks – bokso varžybose medalius pelno keturios geriausios dalyvės. Finalas dėl bronzos nevyksta, trečia vieta atitenka abiem pusfinalio pralaimėtojams.

Dėl vietos finale Imane susikaus su Janjaem Suwannapheng iš Tailando.

Bokso teisėjų rezultatai

Primename, kad pirmame rate Alžyro boksininkė net nesuprakaitavo: jos varžovė italė Angela Carini po 46 sekundžių pasidavė ir su ašaromis veide ringą paliko praktiškai be kovos. Ji pati nutraukė susitikimą šaukdama, kad „tai nėra teisinga“.

Vėliau atslūgus emocijoms italė pareiškė, kad jos reakcija buvo neadekvati ir kad išgyvena dėl to, kad dėl I. Khelif dalyvavimo olimpinėse žaidynėse kilo kontroversija.

Savo pranešimą išplatino Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), pabrėžęs viešojoje erdvėje eskaluojamą „ne visiškai teisingą“ informaciją.

„Kiekvienas asmuo turi teisę sportuoti be diskriminacijos. Visi Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso turnyre dalyvaujantys sportininkai laikosi varžybų tinkamumo ir dalyvavimo taisyklių.

Tarptautinis olimpinis komitetas yra įsipareigojęs saugoti visų olimpinėse žaidynėse dalyvaujančių sportininkų žmogaus teises pagal Olimpinę chartiją, olimpinio komiteto etikos kodeksą ir olimpinio komiteto strateginę žmogaus teisių programą. Liūdna dėl piktnaudžiavimo, kurį šiuo metu patiria dvi sportininkės“, – rašė jis.

O IOC atstovas spaudai Markas Adamsas gynė tiek dėmesio epicentre atsidūrusias boksininkes, tiek komiteto sprendimą.

„Jos varžėsi prieš tai moterų turnyruose. Jos buvo pralaimėjusios ir prieš kitas moteris. Testosterono testas niekada nebus tobulas – daug moterų turi vyro lygio testosterono lygį, jos gali būti moterim ir varžytis kartu su jomis,“ – teigė jis.

I. Khelif bei L. Yu-Ting dalyvavo ir Tokijo olimpiadoje, tačiau kalnų ten nenuvertė – Imane suklupo ketvirtfinalyje ir liko per žingsnį nuo prizininkių pakylos, o Lin krito aštuntfinalyje.