Pribloškiantis 3x3 krepšinio turnyro finišas

Vyrų trijulių krepšinis buvo viena daugiausiai lietuvių dėmesio pritraukusi rungtis Paryžiaus olimpiadoje. Dainiaus Novicko vadovaujama Aurelijaus Pukelio, Evaldo Džiaugio, Gintauto Matulio ir Šarūno Vingelio grupė turnyrą pradėjo dviem apmaudžiais pralaimėjimais, tačiau galiausiai iškovojo Lietuvą į euforiją pasiuntusius bronzos medalius.

Tinklelio vos nesuplėšęs Š. Vingelis (9 taškai) buvo pergalės talismanas prieš latvius, kuriuos lietuviai mažajame finale įveikė 21:18.

Nors akimirka mums, lietuviams, buvo neapsakomai ypatinga, finalinė akistata tarp Nyderlandų ir Prancūzijos buvo dar įspūdingesnė. Turnyro šeimininkai netikėtai prasimušė iki kovos dėl aukso medalių ir buvo per plauką nuo jų, tačiau pratęsime jų svajones sudaužė Worthy de Jongas, kuris smeigė šaltakraujišką tolimą metimą ir padovanojo triumfą Nyderlandams.

„Prieš 3x3 krepšinį niekada negalėjome patekti į olimpines žaidynes ar net į pasaulio čempionatą, – po finalo sakė pergalės kalvis. – Todėl tikiuosi, kad būdami čia ir laimėdami auksą parodėme, koks gražus yra šis sportas bei įkvėpėme daugelį žaidėjų ir vaikų leistis į šią kelionę.“

Vėl pasaulį pribloškusi Biles

S. Biles buvo akivaizdi JAV rinktinės vedlė, kuri iškovojo auksą komandinės daugiakovės rungtyje. Po dviejų dienų, legendinė olimpietė parodė klasę ir individualioje daugiakovėje, kur demonstravo net ekspertus pribloškusius, tarsi jai specialiai sukurtus triukus.

Ji taip pat iškovojo aukso medalį moterų atraminių šuolių varžybose, o pasirodymą Paryžiuje užbaigė sidabru laisvosios programos ant žemės rungtyje.

Po to, kai S. Biles pasitraukė iš komandinių varžybų Tokijo žaidynėse, kur nepavyko iškovoti nė vieno aukso medalio, kvapą gniaužiantis pasirodymas Paryžiuje sugrąžino ją į viršūnę. Tai neįtikėtina psichologinio tvirtumo istorija, apie kurią S. Biles atvirai pasakojo Paryžiuje.

S. Biles per 3 olimpines žaidynes yra iškovojusi 7 aukso, 2 sidabro ir 2 bronzos medalius.

22-ejų Marchand – Prancūzijos legenda

Keturi aukso medaliai Paryžiuje 22 metų plaukiką Leoną Marchand per kelias dienas transformavo iš daug žadančios žvaigždės į legendą.

Netoli Prancūzijos sostinės esanti „La Défense“ arena per pirmąją olimpinių žaidynių savaitę virpėjo nuo L. Marchand vardą skanduojančių prancūzų. Šis įrodė esantis naujoji plaukimo sporto žvaigždė.

Šurmulingas namų sirgalių palaikymas padėjo jaunuoliui triumfuoti 200 m krūtine, 200 m peteliške bei 200 ir 400 m kombinuoto plaukimo rungtyse.

Jaunuoliui taip pat pavyko nuvesti Prancūzijos rinktinę iki bronzos 4x100 m estafetės plaukime. Pats L. Marchand’as teigė, kad jį motyvavo šūksniai „Allez!“ ir skanduotė „Lé-on!“, kurie daugelį vakarų aidėjo aplink baseiną.

„Naudoju visą arenos energiją, – sakė jis, – todėl kiekvienoje rungtyje plaukiu kuo greičiau.“

Skandalingas žaidynių atidarymas ir jo „puošmena“