Finale lietuvės laukė nė vieno raundo nepralaimėjusi japonė B-girl Ami. Misija buvo įmanoma: prieš ją lietuvė šiemet buvo laimėjusi Japonijoje, ją lenkė 2023 m. pasaulio čempionate.

Visgi, įspūdingame finale lietuvė 0-3 (11-16 balais) nusileido japonei B-girl Ami. Pirmame raunde teisėjai 6-3 skyrė pranašumą japonei, antrame ir trečiame varžovės persvara – minimali (5-4).

Istorinis breiko vakaras Paryžiuje baigėsi japonės triumfu, sidabro medalis atiteko Dominikai Banevič – Bgirl Nickai.

Pakeliui finalo link B-girl Nicka ketvirtfinalyje įtikinamai pranoko kinę B-girl Yingzi (3-0, 26-1 balais), pusfinalyje lietuvė 2-1 (balais 17-10) įveikė kinę B-girl 671. Lietuvė pasiekė įspūdingą revanšą už nesėkmes prieš kinę 2023-iaisiais. Po pusfinalio 17-metė lietuvė neslėpė džiaugsmo ir jaudulio, einant nuo scenos ją sveikino mama Alina.

Bronza atiteko šokėjai iš Kinijos B-Girl 671, ši kovoje dėl medalio pranoko Nyderlandų atstovę India.

Į atkrintamąsias – iš pirmos grupės vietos

Bgirl Nicka startavo B grupėje kartu su Okeanijos čempione 36-erių Bgirl Raygun iš Australijos, pasaulio čempionato bronzine prizininke16-mete Bgirl Syssy ir amerikiete 21-erių Bgirl Logistx.

Lietuvė žaidynėse debiutavo akistata su prancūze Bgirl Syssy. Stiprus abiejų šokėjų pasirodymas, išjudinęs sirgalius tribūnose. Po dviejų raundų – 1:1. Po pirmojo raundo buvo pranašesnė prancūzė (5-4), antrąjį laimėjo lietuvė (7-2). Per abu raundus teisėjai daugiau balų skyrė BGirl Nickai (11-7).

Antroje kovoje – pirmoji BGirl Nickos pergalė olimpinėje scenoje. Ji įtikinamai dviejų raundų kovoje 13-5 pranoko amerikietę BGirl Logistx. Lietuvė tapo B grupės lydere.

Lietuvė mėgavosi paskutine grupės kova su australe Bgirl Raygun ir ją užtikrintai pranoko 18-0. Dominika nugalėjo B grupėje ir į atkrintamąsias žengė iš pirmos pozicijos.

Iš B grupės tolyn žengė žaidynių šeimininkė prancūzė Syssy, kuri lemiamoje kovoje 1-1 išsiskyrė su amerikiete Logistx. To pakako, kad prancūzė užsitikrintų 2-ą vietą grupėje.

Dominika dėl vietos pusfinalyje susitiko su kine B-girl Yingzi. Ji varžėsi C grupėje, čia įveikė Maroko atstovę (18-0), italę Anti (16-2), bet neprilygo japonei Ami (1-17).

B-girl Nicka ir Yingzi buvo susitikusios 2023 m. rugpjūčio pradžioje „Outbreak Europe“ turnyro pusfinalyje. Čia triumfavo lietuvė (2-1). Abi šokėjos susidūrė ir šiemet Japonijoje, kovo 18-ąją „Undisputed Tokyo“ varžybose. Čia lietuvės pranašumas nekėlė abejonių – 2-0.

Pirmame etape visos 15 sportininkių buvo suskirstytos į keturias grupes. Po vieno rato varžybų į ketvirtfinalį iš kiekvienos grupės pateks po dvi olimpietes.

Visame pasaulyje ji žinoma kaip Bgirl Nicka, arba, kitaip tariant, breiko mergina Nicka. Nes šioje sporto šakoje net oficialiuose protokoluose rašomi tik sportininkų pasirinkti pseudonimai, o ne vardai ir pavardės.

Pirmą kartą į olimpinių žaidynių programą įtraukto breiko turnyras vyko Santarvės aikštėje esančioje laikinoje arenoje, kurioje dar rugpjūčio 5 d. virė 3x3 krepšinio aistros ir kurioje ant garbės pakylos kopė bronzą iškovojusi Lietuvos rinktinė.

Teisėjai

Paryžiuje teisėjavo 9 arbitrai. Lietuvos sportinių šokių federacijos Breiko lygos vadovo Mindaugo Radvilos – Bboy M teigimu, teisėjai gerai žinomi breiko bendruomenėje, stiprūs savo regionuose, pripažinti ir autoritetingi.

„Galiu drąsiai teigti, kad teisėjai – profesionalai. Jie žvegs giliau ir koncentruosis ties techniniais aspektais. Buvo šiek tiek nerimo, ar bus pakankamai kvaifikuotas sąstatas, bet, pamačius sąrašą, tapo ramiau. Manau, kad bus objektyvus ir geras vertinimas.“

Teisėjaus Kazuhiro – Kazuhiro Arakaki iš Japonijos, Moy – Moises Rivas iš JAV, Virus – Hwang Dae Kyun iš Pietų Korėjos, Jiulong – Lian Jiulong iš Kinijos, Dom:k – Ferdinand Abdoul iš Prancūzijos, Chardison – Chardison Pereira Messias iš Brazilijos, Jess – Jess Heredia Rodriguez iš Ispanijos, Frost – Friederike Frost iš Vokietijos.

Olimpinio breiko vertinimo kriterijai ir elementai

Lietuvoje tarptautinę WDSF breiko teisėjo licenciją yra įgijęs tik vienas specialistas. Žinomas šokio ekspertas Laurynas Žakevičius specialiai rengėsi vertinti šokėjus ir laikė tarptautinius egzaminus.

„Viso teisėjų rengimo proceso metu mums buvo akcentuojama, kad vertinimo sistema yra parengta taip, jog nebūtų įmanoma prasprūsti jokioms asmeninėms išankstinėms teisėjų nuostatoms – visa tai turi būti eliminuojama. Vertinimas vyks pagal penkis kriterijus ir kiekvienas iš jų turės vienodą svorį – lems po 20 procentų galutinio įvertinimo. Vadinasi, kiekvienas šokėjas turi visiems kriterijams skirti dėmesį ir užpildyti tuos 20 proc.“, – kalbėjo L. Žakevičius.

Visgi specialistas pridūrė, jog kaip ir šokėjai, taip ir teisėjai yra žmonės ir kai kurie garsėja, kaip „footworkeriai“, kai kurie – kaip „toprokeriai“, kitiems galbūt itin svarbu muzikalumas, tad jie daugiau atkreips dėmesį į šiuos elementus.

„Tačiau teisėjų skiriama daug – devyni, ir šis, pavadinkime subjektyvumas, dėl teisėjų skaičiaus varžybose yra eliminuojamas – jie atsveria vienas kitą,“ – sakė WDSF teisėjas.

Aukščiau paminėti kai kurie elementai yra vadinami angliškais žodžiais, nes, žinia, breiko šaknys – praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio Niujorke.

„Toprock“ žodžiu apibūdinami judesiai yra atliekami vertikalioje padėtyje, „Footwork“ judesiai atliekami kojomis ant grindų, kai grindys liečiamos ir kojomis, ir rankomis, jėgos judesiai „Power moves“ bene labiausiai mėgstami žiūrovų, nes yra itin efektingi, pavyzdžiui – sukimasis ant galvos, o „Freezes“ – sustingimai arba stilingos pozos – dažnai naudojami muzikos akcentams išryškinti.

Visi šie elementai pasirodymo metu yra jungiami vienas su kitu ir šie sujungimai taip pat turi būti sklandūs, be griuvimų, klaidų.

Nurodyti elementai breiko varžybų metu yra vertinami pagal technikos, judesių arsenalo, originalumo, atlikimo ir muzikalumo kriterijus. Kiekvienas jų dar turi po kelis subkomponentus.

Kokie iššūkiai laukia breikerių kovų metu?

„Kaip minėjau, visi kriterijai turi vienodą svorį, todėl kiekviename raunde breikeris turi nepamiršti nei vieno iš šių kriterijų – visi jie vertinami raundo metu. Visgi bendruomenėje yra labai daug diskusijos apie breiko, vadinkime, sportiškumą ar meniškumą. Man asmeniškai muzikalumas, originalumas, judesių įvairovė turbūt yra svarbesni kriterijai. Nesinori matyti ant breiko scenos sportavimo, norisi matyti organiškumą“, – požiūriu dalinosi Laurynas Žakevičius.

Paklaustas apie stipriąsias Lietuvos atstovės Bgirl Nickos puses, specialistas pabrėžė jos gebėjimą šokti organiškai: „Nicka yra labai natūrali – jai patinka repo muzika, todėl atlikimas yra muzikalus, ne dirbtinis.

Net nežinau, ar to išmokstama – galbūt čia jau įgimti dalykai. Dar viena Nickos stiprybė yra žodyno (kalbu apie judesius – judėjimo žodymą) įvairovė. Taip pat esu tikras, kad ir teisėjai, ir žiūrovai, kurie domisi breiku, kaip kultūra ir istorija, pastebės Nickos tradiciškumą – artumą breiko šaknims, gaivališkumą. Mano akimis, Nicka spinduliuoja tradicinio breiko estetiką.“

L. Žakevičiaus teigimu, D. Banevič pranašumas prieš varžoves ir yra šis tradicijos laikymasis bei gebėjimas vienodai gerai atspindėti visus kriterijus. „Dar yra tokie keli maži dalykai, tarkime – Nicka labai intensyviai keičia judėjimo kryptis, kitos varžovės to neturi,“ – pastebėjo vertintojas.

Dominika Banevič

Vertinimas – slankiklio principu

Techniškai breiko vertinimas atliekamas slankiklio principu.

„Kiekvienas teisėjas gauna kompiuterį, kuriame prieš konkrečią kovą yra pažymėti raudonas ir mėlynas kampai – iš šių kampų aikštelėje startuoja sportininkai. Slankiklio kursorius yra pastatytas per vidurį – preziumuojama, kad abi šokėjai yra vienodai geri.

Kovos metu pagal kiekvieną iš penkių kriterijų teisėjas stumia kursorių į vieno ar kito sportininko pusę, žymėdamas, kiek procentų jis „pranašauja“ prieš varžovą. Po to jau programa matematiškai suskaičiuoja visų teisėjų vertinimus“, – teisėjų darbo užkulisius atskleidė L. Žakevičius.

Jis taip pat išreiškė itin teigiamą požiūrį į tokią sistemą, nes laiko yra nedaug (vienas raundas trunka apie vieną minutę), todėl teisėjai tiesiog neturi galimybės bandyti vertinti strategiškai: „Reikia tik spėti sužiūrėti visus kriterijus ir spėti pažymėti.

Fiziškai nėra jokios galimybės nei pasiduoti emocijoms, nei bandyti kažką strateguoti, suskaičiuoti. Pasibaigus kovai, vertinimai pateikiami ir jų keisti nebegalima.

Anksčiau breike vertinama buvo tiesiog ranka parodant, kuris šokėjas laimėjo kovą, tad toks spontaniškumas dabar visiškai eliminuotas. Svarbu paminėti, kad siekiant pašalinti subjektyvumą, labai išsiskiriantys didžiausi ir mažiausi vertinimai taip pat yra išbraukiami.“

Šypsodamasis L. Žakevičius pridūrė: „Manau, aišku, kad asmeninėms teisėjų simpatijoms olimpinėse žaidynėse pasireikšti nebus nei laiko, nei erdvės.

Nors šokėjų bendravimas vienas su kitu, atsakymas į vienas kito judesius, komunikacija su publika, kaip ir istorijos papasakojimas savo pasirodymu, yra tam tikrų kriterijų subkomponentai ir bus vertinami.“