Linksmais plaučiais ir atsipūtimu garsėjantys australai gali panorėti, kad breiko muzika ir šokiai džiugintų jų publiką 2032-aisiais. Tuo labiau, kad Okeanijos atstovai vieni iš nedaugelio šalių ir Paryžiuje turėjo po savo sportininką tiek vyrų, tiek moterų varžybose.

Tiesa, nei vienas (J Attack), nei kita (Raygun) Prancūzijos sostinėje nesužibėjo ir savo pasirodymus užbaigė dar pirmajame – grupių – etape. J Attack dvi kovas pralaimėjo rezultatu 0-2 (1:17), o vieną – visiškai sausai – 0-2 (0:18). Tuo metu Raygun apskritai nesukrapštė nė taško.

Su Dominika Banevič toje pačioje B grupėje startavusi australė neprilygo varžovėms talentu ir visoms joms – lietuvei, prancūzei bei amerikietei – nusileido be variantų 0-3 (0:18, 0:18, 0:18).

36-erių metų universiteto dėstytoja ant scenos šokinėjo kaip kengūra, taip pat darė kitus neaiškius judesius ir ant grindų tiesiog voliojosi, dėl ko vėliau sulaukė daugybės pašaipių atsiliepimų ir komentarų, kad už ją „net kengūra sušoktų geriau“.

Itin keistas Raygun šokis nepaliko abejingų: vieni piktinosi, kad tai vadinama olimpine rungtimi ir ši dalyvė apskritai yra tarp šešiolikos geriausiųjų, o kiti gynė australę už drąsa ir originalumą. Dėl pastarojo porą taškelių, galiausiai vis tiek nevirtusių balais, Raygun kaip tik iš arbitrų ir gavo.

Nepaisant visų įžeidimų ir netgi patyčių, kurių sulaukė internete, Australijos breikerė krimtosi, kad šios sporto šakos olimpinėje programoje nebelieka.

„Labiausiai nuvilia tai, kad buvo iš anksto nuspręsta, jog Los Andžele breiko nebus – dar net prieš jo debiutą, taip jam nesuteikiant jokio šanso. Tai buvo šiek tiek nebrandu. Įdomu, ar jie dabar nesigaili?

Kas yra ta olimpinė sporto šaka? Ką turi bendro jojimas, sinchroninis plaukimas, 100 metrų bėgimas ir penkiakovė? Akivaizdu, kad breikas yra atletiška šaka, kuri įtraukia ir kur reikalingas visiškai kito lygio pasišventimas“, – teigė ji.

Tuo metu visiems, kuriems jos šokiai sukėlė pašaipias reakcijas, Raygun atkirto trumpai ir aiškiai: „Nebijok būti kitoks. Eik ir pristatyk tikrąjį save, niekada nežinosi, kur tai tave nuves“, – pareiškė australė.

Raygun ir Dominika Banevič

Beje, ją užstojo ir vėlų pirmadienio vakarą į Vilnių sidabro medalį parvežusi 17-metė Lietuvos breiko pažiba D. Banevič.

„Aš manau, kad per daug dėmesio suteikiama jos pasirodymui. Mergina iš Australijos padarė viską, ką ji galėjo tuo metu padaryti. Jis tiesiog laimėjo atranką savo kontinente, kur lygis nėra aukštas. Jos kaltinti tikrai nereikia. Tam skiriama per daug dėmesio.

Buvo žymiai daugiau gerų ir vertų paminėjimo dalykų. Pažiūrėkite pusfinalius, finalą. Manau, kad tai buvo aukščiausias breiko lygis, kurį jūs matėte, nežinau, turbūt per visus amžius. Aš džiaugiuosi, kad mes – merginos ir vaikinai – taip pakėlėme lygį labai greitai. Gražu žiūrėti, kaip visi tobulėja“, – tikino Nicka.

Ji labiau džiaugėsi tuo, kad breikui apskritai buvo bent kartą suteikta olimpinė scena, nei liūdėjo dėl to, kad Los Andžele prožektorių šviesos bus nukreiptos kitur.

„Džiaugiuosi, kad breikas buvo įtrauktas į žaidynes, nes joms reikėjo breiko. Manau, kad daug žmonių susižavėjo tuo ir mes, breikeriai, suteikėme daug gražių akimirkų, kurių be mūsų negalėtų būti.

Aš džiaugiuosi, kad visas pasaulis pamatė breiką. Manau, olimpinėms žaidynėms jo reikėjo. Tai buvo kažkas naujo ir šviežio. Jie tikrai nepasigailėjo, kad įtraukė breiką į programą bent vieną kartą“, – tvirtino Dominika.

Primename, kad vyrų varžybose triumfavo kanadietis Philas Wizardas, antras liko prancūzas Dany Dannas, trečias – amerikietis Victoras.

Po Paryžiaus žaidynių breikas trauksis į olimpinį užribį – 2028-aisiais Los Andžele ši sporto šaka programoje nefigūruos.

Į būsimųjų žaidynių programą įtrauktos ne tik įprastos olimpinės sporto šakos, bet ir skvošas, kriketas, beisbolas ir softbolas, bekontaktis amerikietiškas futbolas bei lakrosas.

Raygun