Jie pralenkė tik šį savaitgalį namo parskrendančią irkluotoją Viktoriją Senkutę, kuri pirmoji iš mūsiškių pasidabino bronza.

„Nieko, naktis buvo visiškai rami. Visos procedūros, konferencijos, dopingo kontrolės po rungtynių. Tai viskas praėjo ramiai. Gražu būtų Lietuvoje susibėgti“, – Vilniaus oro uoste šypsojosi ąžuolo vainiko nusipelnęs Aurelijus Pukelis.

„Buvome atsiriboję nuo socialinių tinklų, tai tk vakar vakare susigrąžinome tas visas paskyras. Žinučių daug, sveikinimų daug. Dar neatsakėme tikrai. Malonu, kad žmonės palaiko. Dabar lėktuve sėdėdami vis tiek apgalvojome viską. Sunku suvokti, ką padarėme, bet manau, kad laikui bėgant tai ateis. Kieno sveikinimas įstrigo labiausiai? Turbūt prezidento“, – pripažino jis.

Paklaustas, kas leido komandai nesubyrėti po beviltiškai pralaimėto pusfinalio, aukštaūgis akcentavo mentalitetą.

„Po pusfinalio lėmė gal charakterio savybės. Esame lietuviai ir visada kovojame iki galo. Nesinorėjo tikrai paleisti tokio šanso laimėti medalį. Išėjome ir kovojome dėl kiekvieno kamuolio. O latviams po tokios fantastiškos turnyro pradžios nebekrito tie metimai ir atsirado neužtikrintumas. Mes tuo ir pasinaudojome“, – pasakojo lietuvių bokštas.

Pats A. Pukelis buvo aiškus mūsiškių lyderis pagal suverstus taškus (63), o ir apskritai visame turnyre į priekį praleido tik du žaidėjus – latvį Karlį Lasmanį (67 tšk.) ir olandą Worthy de Jongą (65 tšk.).. Vis dėlto sau daugiau laurų nei kiti jis prisiimti nesutiko.

„Oi ne, žinokit. Čia yra mūsų Lietuvos krepšinio išskirtinumas, kad neturime vieno lyderio komandoje. Tikrai neprisiimsiu to vaidmens. Kiekvienas iš mūsų dėjome tą didelį žingsnį link tos bronzos. Čia yra kiekvieno žaidėjo indėlis. Vieną dieną vienam geriau sekėsi, kitą – kitam geriau. Nieko asmeniško“, – pabrėžė Aurelijus.

Jo teigimu, bronzinį apdovanojimą dar labiau pasaldino tai, kad ji buvo iškovota prieš Latvijos vyrus.

„Mes su latviais buvome susitikę jau kvalifikacijoje į Tokijo žaidynes. tada teko pripažinti jų pranašumą, o tuomet jie tapo ir olimpiniais čempionais. Tai smagu tikrai laimėti, nemeluosiu. Vis tiek yra tas, kad išeini į aikštelę ir joje jokių broliukų nėra“, – šypsojosi A. Pukelis.

„Tyliai visada tikėjome, kad galime parvežti medalį, bet nieko neprisižadėjome. Varžovų komandos ir žaidėjai mums buvo žinomi, tiesiog turnyras ilgas ir iškart sakiau, kad medalius iškovos tie, kas gale turės geriausią fizinę formą. Mes po pirmųjų pralaimėjimų tikrai nesugriuvome, išsikalbėjome ir išsiaiškinome, ką galime ir turime daryti kitaip. Ir šiai dienai turime bronzos medalius“, – konstatavo jis.

Dar vieną medalį A. Pukelis galimai nusikalė atsakydamas, ko labiausiai pasiilgo Paryžiuje.

„Žmonos. Nežinau, turbūt tos normalios žmogiškos rutinos – paprastumo, maisto, namų, šeimos“, – vardijo jis.

Tuo metu mažajame finale šėlęs Šarūnas Vingelis tvirtino tikintis, kad Lietuva trijulių krepšinyje išliks aukštumoje ir iki pat kitos olimpiados, kurią 2028-aisiais priims Los Andželas.

„Manau, Lietuva tokia šalis, kuri išsilaikys. Trys prieš tris krepšinyje mes ne vieną kartą įrodėme tai. Europos čempionatuose kiek dalyvavome, dar nesame grįžę be medalių. Esame užsispyrusi tauta, kuri tikrai žino ir siekia savo tikslo bei nori jį pasiekti.

O latviai, žinote, mes tarpusavyje ir kalbėjome, kad 7-0 nėra lengva išsilaikyti toje viršūnėje. Pusfinalyje jau jaučiasi ir spaudimas. Vienos rungtynes ir negali žinoti, seksis jose taip pat ar ne. Turbūt tos pergalės jiems šiek tiek ir pakišo koją“, – svarstė jis.

„Tikiu, kad impulsas bus didelis. Patys matote, kas vyksta penki prieš penki krepšinyje. Tai trys prieš tris krepšinyje dabar yra atspirtis ir proga parodyti, kad mes esame ta krepšinio šalis, kuri tikrai myli jį ir moka jį žaisti. Tiesiog gal reikia laiko šiek tiek, palaukti ir tada skinti medalius“, – apie laukiamą šios sporto šakos bumą užsiminė snaiperis.

Jis pritarė komandos draugui, kad trankiai atšvęsti istorinį laimėjimą galima bus ir vėliau.

„Šiek tiek ir nuovargis jau pradėjo jaustis, nes vakar užtrukome, kol grįžome. Galima sakyti, neturėjome laiko nei paminėti, nei pašvęsti. Tiesiog įsėdome į lėktuvą ir atsidūrėme čia. O emocijos tai... Laimėjome olimpinę bronzą – tai turbūt yra nuostabiausias jausmas gyvenime.

O tas šventimas gal šiek tiek vėliau bus. Pasiilgome šeimos ir savų. Norisi su jais pabūti ir vėl patirti tą šilumą bei meilę. Dabar norisi tik namų ir šeimos“, – kalbėjo Šarūnas.

„Čia turbūt tik laikas padės suvirškinti viską, nes dabar vien žiūrint nuotraukas galvoji „vau“. Suvirškinti tikrai nėra taip paprasta ir lengva. Net nežinome, kas čia iš tikrųjų dėjosi Lietuvoje. Kiek iš aplinkinių žinome, čia tikrai buvo susidomėjimas, bet būdami ten nieko negirdėjome“, – atsiribojimo nuo socialinių tinkų ypatybes nusakė jis.

Treneris Dainius Novickas juokavo, kad Š. Vingelį į rinktinę ištraukė iš pensijos.

„Ten taip išėjo. Buvau jau susiradęs puikų darbą, bet taip sukrito kortos, kad teko prisijungti prie komandos ir puikiai pasisekė. Tada Europos čempionate laimėjome sidabrą. Tai kodėl neiti toliau, kai sekasi? Pamačiau, kad tai dar nėra galutinis taškas mano karjeroje, nes artėjo olimpinis ciklas. Tas krepšinis skiriasi tuo, kad keturiese gyvename kaip šeima. Tai dar tikrai norėtųsi patirti tokias pat emocijas, kokias pavyko dabar patirti“, – atskleidė taikliarankis.

Kitas šio ketverto duetas – Evaldas Džiaugys ir Gintautas Matulis – dar pasiliko Paryžiuje pasimėgauti olimpine dvasia.

Primename, kad tiek pirmame etape – grupės varžybose strigę, tiek ir pusfinalyje jokių vilčių prieš Nyderlandus neturėję lietuviai parodė, ką iš tiesų sugeba, mažajame finale, kuriame 21:18 nugalėjo olimpinių čempionų titulą gynusius latvius. Jiems, beje, pirmąją varžybų dieną buvo pralaimėta skaudžiai – 14:21.

Įdomu, kad ir prasidėjus paskutinei mažojo finalo minutei latviai dar pirmavo 17:16, tačiau porą kartą prasižengė, nors jau buvo viršiję limitą, o tiksint paskutinėms sekundėms ir atsilikdami dviem taškais nusprendė veržtis po krepšiu, taip patys pasirašydami sau nuosprendį.

Rungtynes stebėjo tokios krepšinio įžymybės kaip Pau Gasolis, Dirkas Nowitzkis, Carmelo Anthony.

Lietuviams bronzą pirmadienio vakarą nukalė Šarūnas Vingelis su 9, Evaldas Džiaugys su 6, Aurelijus Pukelis su 5 ir Gintautas Matulis su 1 tašku.

Kiekvienam iš šios ketveriukės atiteks po solidžią valstybės premiją – 62,92 tūkst. Eur, o treneriui Dainiui Novickui – pusė tiek: 31,46 tūkst. Eur. Iš viso rinktinė gaus 283,14 tūkst. eurų.

„Apie šituos piniginius dalykus kol kas mažiausiai galvojome. Net nieko neskaičiavome. Čia nėra pats svarbiausias dalykas“, – tikino A. Pukelis.

„Niekada prieš turnyrą negali pradėti kalbėti apie finansus. Tai nėra mūsų tikslas. Faktas, kad siekėme medalių, o apie visa kita, ką ten vėliau gausime, tikrai dar nebuvo svarstyta“, – sutiko ir Š. Vingelis.

Olimpiniame trijulių krepšinio finale triumfavo Nyderlandai, kurie tik per pratęsimą sulig fantastišku Worthy de Jongo tolimu šūviu 18:17 palaužė šeimininkę Prancūziją.

Tiek pasaulio reitinge lyderiaujanti Serbija (FIBA-1), tiek jai iš paskos žengianti JAV ekipa (FIBA-2) prie Eifelio bokšto nieko nepešė.

Visas lietuvių kelias Paryžiuje link olimpinių medalių:

Lietuva – Latvija 14:21

Lietuva – Prancūzija 20:21

Lietuva – Lenkija 21:12

Lietuva – JAV 20:18

Lietuva – Kinija 21:16

Lietuva – Nyderlandai 18:19

Lietuva – Serbija 20:18

ketvirtfinalis

Lietuva – Lenkija 21:15

pusfinalis

Lietuva – Nyderlandai 9:20

mažasis finalas

Lietuva – Latvija 21:18