Iš septynių plaukikų Paryžiuje tik 21-erių Tomas Navikonis gerino asmeninį rezultatą plaukdamas 4 x 200 m laisvu stiliumi estafetėje, Londono olimpinei čempionei Rūtai Meilutytei nepavyko trečiose žaidynėse pasiekti finalo, o Danas Rapšys ir Kotryna Teterevkova savo stipriausiose rungtyse iškovojo penktąsias vietas.

Kaip rinktinės rezultatus vertina šalies plaukimo federacijos vadovas Saulius Binevičius? Kokie sprendimai leistų Los Andžele turėti bent jau ne kuklesnes plaukikų gretas?

– Prieš žaidynes kalbėjome apie tikslus, minėjote, jog plaukikams užduotis — asmeniniai rekordai. Rinktinėje tik T. Navikonis gerino savo asmeninį geriausią rezultatą. Kaip vertinate mūsų šalies pasirodymą olimpiniame Paryžiaus baseine?, – Delfi paklausė S. Binevičiaus.

– Tikrai, tikslas buvo gerinti asmeninius rekordus. Visi suprantame, kad į olimpines žaidynes atvyksta patys geriausi ir geresnių plaukikų šiuo metu neturime. Didžiuojamės jais, jog įvykdė olimpinius normatyvus.

Bet pirmą dieną pamačius plaukikų rezultatus supratome, kad tas olimpinis baseinas nėra pats greičiausias būtent šiose varžybose. Tikrai daugelis plaukikų pripažino, kad baseinas lėtas dėl savo gylio, dėl kitų tam tikrų jo pastatymo aplinkybių.

Ir pasaulio lyderiai, ir mūsų rinktinės elitas susidūrė su stresu, kurį kėlė prastesni rezultatai nei tikėtasi. Dėl asmeninių rekordų klydau, nes nežinojau, koks baseinas laukia plaukikų Paryžiuje.

Bene pirmos olimpinės žaidynės, kuriose turime, jei neklystu, tik 2 pasaulio ir kelis olimpinius rekordus.

Daug ką pasako faktas, kad 100 m plaukimo krūtine čempionas taip lėtai neplaukė nuo 2008-ųjų (Nicolo Martinenghi – 59,03 sek.).

Kitaip sakant, plaukikai varžėsi dėl vietų, o ne dėl rezultatų. Taip, čia toks pasiteisinimas, nes mes tikėjomės medalių, bet maksimalių tikslų nepasiekėme.

Žaidynės baigėsi ir pradedame planuoti kitą olimpiadą.

Esame be medalio, su dviem 5-omis vietomis, tuo labai džiaugiamės, bet tikrai norėjome olimpinio apdovanojimo.

Džiaugiuosi jaunais sportininkais, pavyzdžiui, T. Navikonis pagerino savo asmeninį rekordą (1:47.08 min., buvo – 1:47.42), suvaldė stresą.

Bet kalbant apie mūsų tris lyderius – Daną, Rūtą, Kotryną, taip, jie nepasiekė tikslų.

Su Andriumi taip pat kalbėjau, visi suprantame, norėjo pasirodyti kuo geriau, bet į žaidynes pateko paskutiniu traukiniu (OŽ normatyvą įvykdė birželį EČ metu).

Trenerių nepriversi sudaryti programos taip, jog plaukikas kas dvi savaites plauktų savo asmeninių rekordų tempu.

Džiaugiamės, kad jis dalyvavo olimpinėse, bandė treneriai padaryti, kad jis plauktų kuo greičiau.

Tas balas, matyt, septyni su pliusu. Žaidynėse finalai ir vietos aštuntuke irgi yra prizinės vietos. Vadinasi, turime dvi prizines vietas. Bet lūkesčiai buvo didesni.

– Paryžiuje turėjome 7-is plaukikus, teoriškai galėjo būti ir 8. Ar Los Andžele galime išlaikyti panašias gretas?

– Kiek provokuojantis klausimas. Mes tikrai nežiūrime žemiau, savo strategijoje turime 10 sportininkų (olimpinėse žaidynėse).