Apie legendinio disko metiko Virgilijaus Aleknos sūnų išplėstiniu portretu pasidalino JAV žiniasklaidos priemonė CNN. Straipsnyje trumpai apžvelgta M. Aleknos karjeros istorija ir jos paralelės su tėčio pasiekimais, atkreiptas dėmesys į Lietuvos disko metimo tradicijas bei istoriją. Taip pat parašyta, ko tikimasi iš vyrų disko metimo šių metų olimpinėse žaidynėse.

Manoma, jog konkurencija bus didžiulė, tačiau M. Alekna yra įvardijamas kaip favoritas ir „žmogus, kurį reikės įveikti“ norint tapti olimpiniu čempionu. Lietuvos disko metimo lyderiui priklauso pasaulio rekordas – 74,35 m metimas, o olimpinis rekordas kol kas jo tėvo V. Aleknos rankose – 69,89 m. Daug kas mano, kad šioje olimpiadoje legendinio lietuvio rekordas bus pagerintas ir diskas skris daugiau nei 70 m.

Šią ribą 2024 m. sezoną, be Mykolo Aleknos, yra įveikę tik du disko metikai – Alexas Rose’as iš Samoa (71 m 48 cm) ir slovėnas Kristjanas Čehas (70 m 48 cm).

Iš viso Paryžiaus žaidynių disko metimo atrankos varžybose dalyvaus 32 diskininkai, padalinti į dvi grupes po 16.

Antrą kartą istorijoje tose pačiose žaidynėse dalyvaus net trys Lietuvos disko metikai – be M. Aleknos į Paryžių keliauja Martynas Alekna ir Andrius Gudžius. Pirmą kartą tai buvo 2000 m. Sidnėjuje, kur pirmą iš dviejų olimpinio čempiono titulų iškovojo Virgilijus Alekna, 27-as buvo 1992 m. olimpinis čempionas Romas Ubartas, 30-as – dabartinis Andriaus Gudžiaus treneris Vaclovas Kidykas.

Visų lietuvių lengvaatlečių startai pirmadienį:

11.10 val. Mykolas Alekna (disko metimas, atrankos A grupė)

11.10 val. Martynas Alekna (disko metimas, atrankos A grupė)

12.35 val. Andrius Gudžius (disko metimas, atrankos B grupė)

12.55 val. Modesta Justė Morauskaitė (400 m bėgimas, pirmas etapas).