Sparnus į Prancūzijos sostinę trečiadienį pakėlusiai 32-ejų metų sportininkei tai – jau ketvirtasis olimpinis nuotykis.

Ji startavo tiek 2012-aisiais Londone (10 vieta), tiek 2016-aisiais Rio de Žaneire (13 vieta), tiek ir 2021-aisiais Tokijuje (28 vieta).

Šiemet Airinė nežinioje buvo pakankamai ilgai, tačiau galiausiai surengė pribloškiantį pasirodymą Palangoje surengtame Lietuvos čempionate, kur įspūdingai įvykdė olimpinį normatyvą.

Lietuvos šuolių į aukštį pažiba be klaidų įveikė visas karteles nuo 180 iki 197 cm, pakoregavo geriausią savo sezono rezultatą, tapo šalies čempione ir užsitikrino išsvajotąjį kelialapį.

Ir šilto, ir šalto mačiusiai atletei, nepaisant stadione tvyrojusio didelio karščio, nepriekaištingai pavyko visi penki bandymai: 180, 186, 190, 192 ir 197 cm. Penkiems skirtingiems aukščiams jai prireikė vos penkių mėginimų – visus užfiksavo jau pirmuoju šuoliu.

„Šokti 197 cm likus mėnesiui iki olimpinių žaidynių yra pakankamai solidu. Tai duoda šiokį tokį postūmį į priekį. Dabar labai tikiuosi, kad man pavyks tą patį pakartoti ir olimpinėse žaidynėse“, – Vilniaus oro uoste vylėsi ji.

„Nuotaikos – geros. Šiandien, kaip matome, net ir orai pasitaisė mūsų išvykimo proga. Tikimės, kad ir Paryžiuje nebus audrų.

Patirties, aišku, yra be proto daugiau, jeigu lygintume su visomis ankstesnėmis olimpinėmis žaidynėmis. Dar visai neseniai mačiau vieną klipuką iš 2012-ųjų savo debiutinių žaidynių, žiūrėjau į save iš šono ir galvojau: „Jėzau, ką ten tas vaikas daro?“ Ir tada supratau, kad per tuos metus iš tikrųjų subrendau ir užsigrūdinau kaip sportininkė, nes patirčių ir pasiekimų buvo įvairių. Ir nesėkmių – taip pat. Tai tikrai skūra yra stora šiuo metu. Pasiruošusi, manau, esu gerai“, – tikino A. Palšytė.

Paklausta, ar ta stora oda padėjo išgyventi ir netikėtai jai portalo 15min.lt publikacijoje anonimiškai mestus įtarimus dėl galimai ne visai legaliai įvykdyto normatyvo (buvo kvestionuojama, ar kartelė per lemiamą jos šuolį nebuvo iškelta keliais centimetrais žemiau), Airinė tik padėkojo už suteiktą papildomą motyvaciją.

„Žinote, geriausias yra posakis, kad kai bando ant tavęs kažkas kažką pilti, o tau tai – kaip nuo žąsies vanduo, tai parodo, kad esi pakankamai gerai užsigrūdinęs. Tuo labiau, kad kai vyksta tokios situacijos, apie kurias net nėra ką komentuoti. Tai yra tiesiog absurdo lygio situacija. Kai tą rytą perskaičiau, aš tik nusijuokiau ir ėjau į treniruotę, kuri pavyko labai gerai. Tai aš džiaugiuosi – ačiū už adrenaliną.

Tą 197 cm skonį pajaučiau dar prieš Lietuvos čempionatą – Brno, Čekijoje, vykusiose varžybose, kuriuose aš atakavau tą aukštį ir man tikrai labai nedaug trūko. Aš jau žinojau, ką man reikia padaryti šiek tiek kitaip, kad tas rezultatas paklustų. Mano forma visgi yra gerėjanti. Aišku, tai ir nuotaikos prideda, ir pasitikėjimo. Visgi vykstu į ketvirtąsias olimpines žaidynes. Jeigu sako, kad trečias kartas nemeluoja, tai man gal ketvirtas nemeluos?“, – su šypsena veide svarstė sportininkė.

Beje, Tarptautinė lengvosios atletikos federacija („World Athletics“) lietuvei jokių priekaištų dėl normatyvo neturėjo.

Ar ant dabartinės pasikinkytos geros bangos Airinė gali patriukšmauti ir Paryžiuje?

„Be abejo, mes, sportininkai, visą laiką vykstame su didžiausiais tikslais ir lūkesčiais. Ir tikrai atiduodame visą širdį ir visas jėgas. Bet, žinote, sportas yra toks neprognozuojamas dalykas. Ir man labai juokinga, kai visi ekspertai šneka, kad tas ir tas sportininkas užims tokią ir tokią vietą. Iš kur jūs žinote? Tiktai tą dieną viskas sprendžiasi. Visi nori sezono arba asmeninių rezultatų, aukščiausių vietų savo akrjeroje, medalių, todėl atvyksta geriausios formos. Aš irgi būsiu viena iš tų, kuri keliauja tam, kad kovotų iki galo. Ne veltui tiek darbo yra nudirbta.

Dar vakar su psichologe šnekėjome ir ji man pasakė: „Tu prisimink, kiek per šiuos metus padarei tūkstančių šuolių, kiek atsispyrimų padarei, kiek kartų įveikei kartelę ir kokius aukščius. Tu įsivaizduoji, su kokiu bagažu važiuoji? Tu turi visą arsenalą. Kaip žmogus, atėjęs į parduotuvę: turi piniginę ir belieka išsirinkti, ko tu nori ir ką gali įpirkti

Tikrai stengsimės atiduoti visas jėgas. Ačiū Dievui, pagaliau esu kaip ir sveika, kas retai būna. O kaip susiklostys, taip. Kalbėsime apie rezultatus po varžybų, kai grįšime. Dabar norisi visų paprašyti, kad palaikytų mus bet kokių atvejų, nes mes esame tarp pačių geriausių. Ir esame daug geresni už tuos, kurie neišvažiavo.

Tai ar būsime pirmi, ar 28-i, mes vis tiek – tarp tų pačių geriausių. Tiesiog labai prašau visų palaikymo ir pačios geriausios energijos siuntimo“, – dėstė ilgus metus šalies sporto gerbėjus džiuginanti atletė.

Neabejotina rungties favorite žaidynėse bus Ukrainos superžvaigždė Jaroslava Mahučich, triumfavusi tiek šių metų Europos čempionate Romoje, tiek ir visai neseniai tame pačiame Paryžiuje per „Deimantinės lygos“ varžybas su 210 cm šuoliu pagerinusi net 37 metus gyvavusį pasaulio rekordą.

„Visos gali. Visos atvyksta stiprios. Aš nesuprantu, kaip galima galvoti, kad vienas žmogus jau kabinasi sau medalį. Kol tas medalis neguli jai ant krūtinės, visos yra pajėgios varžytis. Yra buvę atvejų, kai ta pati J. Mahučich tik iš trečio bandymo pradinį aukštį tik peršoko, kai au situacija – arba viskas, arba nieko. Niekad negali žinoti, kaip viskas susiklostys. Sporte spėlioti galime, bet kaip bus, pamatome tik po varžybų. Lygiai taip pat kaip ir apie orą – koks oras bus rytoj, pasakysime tik kitą dieną išėję į lauką.

Rezultatas rezultatui, bet norisi sau galbūt palinkėti, kad kvalifikacijoje viskas susiklostytų taip, kaip aš esu pasiruošusi, o vėliau matysime, kaip bus. Viskas turi būti gerai“, – sakė A. Palšytė.

Tuo pačiu lėktuvu kaip ir A. Palšytė į olimpinių žaidynių sostinę pakilo ir bėgikė Gabija Galvydytė.

24-erių metų 800 metrų distancijos specialistė debiutuos tokioje scenoje.

Šią žiemą ji pagerino Lietuvos 800 m uždarų patalpų rekordą (2:01,07 min.), o pernai laimėjo Europos žaidynių bronzą ir pirmą kartą startavo pasaulio čempionate.

Lietuvos lengvaatletei Paryžiuje teks įveikti atranką, o net jei joje ir nepasiseks, lauks paguodos bėgimas, kuris taip pat galėtų atverti kelią į pusfinalį.

Iš viso moterų 800 m nuotolyje lenktyniaus 50 sportininkių. 24-ios iš jų pratęs savo pasirodymą pusfinalyje.

„Kol kas niekas nedreba, bet kai nuvažiuosiu, turbūt pajausiu tą įtampą. Norisi nuvažiuoti ir sužinoti, kaip jaučiasi olimpietis. Kaip ten dar nedalyvavusiai, labai sunku pasakyti, kaip jausiuosi takelyje, kai būsiu ten.

Norisi pagaliau nubėgti per mažiau nei dvi minutes. Tai galimai nuvestų ir į pusfinalį, kas ir yra mano tikslas. Gali turėti savo strategiją, bet niekada nežinosi, kaip bėgs tavo konkurentės. Čia yra šiek tiek ir laimės dalykas. Palinkėčiau sau tiesiog pasimėgauti akimirka ir neperspausti savęs. Manau, kad jei būsiu atsipalaidavusi ir mėgausiuosi, ateis ir tas rezultatas, kurio norėčiau“, – teigė ji.

Iš viso Paryžiuje dalyvaus 11 mūsų šalies lengvaatlečių. Kiti olimpiečiai – Mykolas Alekna (disko metimas), Andrius Gudžius (disko metimas), Ieva Gumbs (disko metimas), Edis Matusevičius (ieties metimas), A. Palšytė (šuolis į aukštį), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Martynas Alekna (disko metimas), Dovilė Kilty ir Diana Zagainova (trišuolis), G. Galvydytė (800 m), Modesta Justė Morauskaitė (400 m).

Lengvosios atletikos varžybos olimpinių žaidynių programoje numatytos rugpjūčio 1-11 dienomis.

Moterų šuolių į aukštį rungties atranka suplanuota penktadienio rytą (nuo 11 val. 15 min.), o finalas – sekmadienio vakarą (nuo 20 val. 55 min.).

Moterų 800 m bėgimo atranka startuos penktadienio vakarą (nuo 20 val. 45 min.), paguoda – šeštadienį (nuo 12 val. 20 min.), pusfinalis – sekmadienio vakarą (nuo 21 val. 35 min.), o finalas – pirmadienio vakarą (nuo 22 val. 47 min.).