Likus kiek daugiau nei mėnesiui iki olimpinio starto J. Mahučich taip pat Prancūzijos sostinėje vykusiame „Deimantinės lygos“ varžybų etape su 210 cm rezultatu pagerino net 37-erius metus gyvavusį pasaulio rekordą, o šį kartą pasitenkino 200 cm aukščiu, kuris jai garantavo auksą.

Įtampa milžiniškame „Stade de France“ stadione kaustė finalo dalyves, tarp kurių nebuvo sunkią traumą atrankoje patyrusios Airinės Palšytės. Jei ne nelaimė, galbūt lietuvė būtų galėjusi pakovoti ir dėl prizininkių pakylos – bronzos medalius ukrainietė Irinai Geraščenko ir australei Eleanor Patterson atnešė į 195 cm įveikta kartelė. Airinė prieš pat Paryžių be klaidųpalangoje peršoko 197 cm.

J. Mahučich rimtesnę kovą finale pasiūlė tik Australijos sportininkė Nicola Olyslagers, kuri irgi užfiksavo 200 cm rezultatą, bet išnaudojo daugiau bandymų ir dėl to pasidabino sidabru.

Tuo metu Jaroslava nukarūnavo Mariją Lasickienę, prieš trejus metus atstovusią Rusijos olimpiniam komitetui ir neturėjusią lygių Tokijuje. Šiemet M. Lasickienei, kaip ir daugeliui kitų sportininkų iš okupantų šalių – Rusijos bei Baltarusijos, prie olimpinių žaidynių prileisti nebuvo.

Tiesa, tame pačiame šuolių į aukštį sektoriuje varžėsi ir Maskvos srityje gimusi Jelena Kuličenko, pastaruosius kelerius metus ginanti Kipro garbę.

J. Kuličenko su 195 cm irgi buvo arti medalio, bet sudegino per daug mėginimų. Ji vienintelė pasibaigus finalui nepriėjo prie J. Mahučich ir jos nepasveikino – visos kitos finalininkės nuoširdžiai apkabino ukrainietę.

Dar prieš olimpinių žaidynių startą Ukrainos olimpinis komitetas nurodė saviškiams nespausti rankų, nepozuoti kartu ir nedalinti bendrų interviu kartu su vadinamaisiais neutraliais atletais.

Apie tai, kad vis dar yra priversta konkuruoti su ruse J. Kuličenko yra neigiamai pasisakiusi ir A. Palšytė.

„Nežinau, kokiu principu taip greitai įvyko visos reikalingos permainos, bet įsivaizduoju, kad čia viskas nutiko panašiai kaip ir šuolininkės į tolį Darijos Klišinos atveju, kai ji gyveno, treniravosi ir mokėsi JAV, dėl ko ir gavo galimybę atstovauti savo šaliai olimpinėse žaidynėse kaip neutrali atletė. Jelena irgi sportuoja Amerikoje, todėl gal jai išimties tvarka ir buvo suteikta Kipro pilietybė“, – svarstė mūsiškė.

Savo ruožtu auksą namo vežanti J. Mahučich po istorinės pergalės, po kurios iškart iš savo kuprinės išsitraukė Ukrainos vėliavą ir ja apsigaubė, ne tik džiaugėsi neeiliniu pasiekimu, bet ir prašė taikos.

„Žinote, ši pergalė tikrai svarbi, bet mano šalyje rusai per šį karą jau nužudė apie 500 sportininkų – jie niekada nebegalės varžytis, pajausti šitą atmosferą ir švęsti.

Du medaliai tokiu sunku Ukrainai metu yra labai svarbūs. Mes ir toliau sakome, kad tęsiame ir tęsime kovą dėl savo nepriklausomybės.

Laimėtus medalius, be abejo, skiriame Ukrainos žmonėms ir gynėjams. Tai mums, kaip atletams, suteikia progą kalbėti apie tebevykstantį karą. Mes tikrai norime taikos. Deja, ji nemanoma net tada, kai vyksta olimpinės žaidynės. Rusija ir toliau raketomis atakuoja mūsų miestus.

Kol mes esame čia, mūsų šalyje gaudžia pavojaus sirenos ir sprogsta bombos. Mums tikrai yra sunku, bet stengiamės kovoti kievienoje sferoje, todėl ir čia padarėme viską, ką galėjome“, – jautriai kalbėjo ji.

22-ejų lengvaatletei tai – pirmasis karjeroje olimpinis auksas. Tokijo žaidynėse iš Dnipro kilusi ukrainietė užsikabino bronzą. Pernai Vengrijoje ji tapo pasaulio čempione.

Jaroslava Mahučich

J. Mahučich šuolio į aukštį sektoriuje išsiskiria ne tik savo talentu, bet ir tuo, kad blakstienas visada nusidažo Ukrainos vėliavos spalvomis – mėlynai ir geltonai. Ji taip pat turi ir savitą stilių laukti, kol ateis jos eilė – įsisuka į miegmaišį, prigula ir kartais, atrodo, net prisnūsta.

„Aš taip tiesiog atsipalaiduoju, nes jaučiuosi labai patogiai, kai guliu ir galiu skaičiuoti debesis ar tik į juos žiūrėti“, – pasakojo Jaroslava, šį sezoną savo įsibėgėjimą prieš šuolį pailginusi dviem žingsniais.

J. Mahučich Paryžiuje pelnė ne tik šlovę, bet ir užsitikrino solidžią premiją – 50 tūkstančių JAV dolerių ji gaus iš Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos ir dar 125 tūkst. JAV dolerių iš savo šalies.

Ukrainos rinktinė su dviem aukso (fechtavimesi kardais triumfavo moterų komanda), vienu sidabro ir trimis bronzos apdovanojimais bendroje medalių įskaitoje pakilo į 17-ą vietą.

Lietuva su kol kas vienintele irkluotojos Viktorijos Senkutės bronza dalinasi 61-ąja pozicija su dar devyniomis šalimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)