Antradienį žaidynių šeimininkai netikėtai 82:73 (23:10, 22:19, 16:21, 21:23) susitvarkė su kanadiečiais. Grupių etape pastarieji laimėjo visus tris mačus ir buvo vadinami vienais iš favoritų ne tik užsikabinti medalius, bet galbūt ir įkąsti JAV žvaigždynui. Savo ruožtu Prancūzija iki šio mačo atrodė itin blankiai ir vos išsigelbėjo prieš Japoniją.

Prieš akistatą su Kanada prancūzų treneris Vincentas Collet pakeitė starto penketą, į kurį vietoj E. Fournier ir Rudy Goberto metė Isaia Cordinier ir Guerschoną Yabusele. Šis ėjimas davė savo vaisių – Eurolygoje rungtyniaujantys krepšininkai atitinkamai pelnė 20 ir 22 taškus.

Nuo suolo kilęs E. Fournier pridėjo 15, taip sužaisdamas rezultatyviausią mačą šiose žaidynėse. R. Gobertas aikštėje praleido vos 3 minutes.

„Rudy net neturėjo žaisti, praėjusį vakarą jam atliko piršto operaciją. Vien tai, kad jis žaidė, parodo, kiek daug jam tai reiškia. Jis padarė viską, ką galėjo. Mes pakeitėme sudėtį, prisitaikėme. Tiesiog turėjome žaidimo planą ir viskas.

Gynyboje turėjome būti itin susikaupę, žinoti kiekvieną varžovą – kada ateiti į pagalbą, kada to nereikia. Puolime taip pat atlikome gerą darbą. Kanada yra yra geriausiai besiginanti komanda, juos sunku perskaityti. Išnaudojome jų agresyvumą ir buvo mažai atakų, kai neradome sprendimų“, – po mačo kalbėjo E. Fournier.

31-erių krepšininkas prieš rungtynes įsivėlė į nemalonią situaciją, kai Prancūzijos žiniasklaidai skundėsi, kad rinktinė žaidžia pasenusį krepšinį, o šiuos žodžius V. Collet įvertino kaip „apgailėtinus“.

Vis tik galiausiai vyrai viską išsiaiškino už uždarų durų.

„Mes tiesiog abu norime laimėti. Treneris čia dirba jau dešimt metų. Pasitikiu juo, jis pasitiki manimi. Myliu jį. Jis yra kovotojas, aš esu toks pat. Viskas, ką pasakiau, yra tik tam, kad komanda eitų į priekį, mes tobulėtume. Maniau, kad galime būti daug geresni, nei tą parodėme. Neturiu jokių paslėptų kėslų, treneris taip pat. Mes tiesiog norime laimėti.

Po to mes pasikalbėjome, išsiaiškinome viską ir tiek. Mes norime laimėti. Esu įsitikinęs, kad jis net negalvoja apie tai. Kai turi vyrukus, kurie siekia to paties tikslo, bando laimėti, tai yra dalis žaidimo“, – kalbėjo E. Fournier, pirmą kartą žaidynėse kilęs nuo atsarginių suolelio.

Jordi Fernandezas

Kanados rinktinės treneris Jordi Fernandezas po pralaimėjimo visų pirma bedė pirštu į varžovų mestą baudų kiekį – 42. Kanadiečiai prie baudų metimo linijos stojo 25 kartus.

„Jie žaidė su milžiniška energija, jų sprendimas pradėti rungtynes su G. Yabusele ir Victoru Wembanyama pasiteisino. Prancūzai pataikė iš toli ir nuo to momento juos bandėme pasivyti. Neprilygome energija ir fiziškumu. Kovėmės, tai nebuvo tobula, bet trečiame ir ketvirtame kėliniuose praleidome 16 ir 21 taškus. Tai jau buvo panašiau į mus.

Galiausiai tai nuvilia. Puolime nesidalinome kamuoliu ir tai nėra apie mus. Bet kartais sužaidi tokias rungtynes, ypač tada, kai varžovus palaiko jų sirgaliai, kai teisėjavimas kelia klausimų dėl teisingumo. Bet mes tą numatėme.

Turėjome kontroliuoti tai, ką galime, bet to nepadarėme. Per dažnai pažeidėme taisykles, bet nemanau, kad teisėjavimas buvo vienodas. Bet dabar tai jau nesvarbu. Turime būti geresni. Niekas negali pasakyti, kad nekovojome“, – kalbėjo treneris.

Po apeliacijos į teisėjus ispanas prisiėmė atsakomybę ir pats bei pabrėžė, kad tokie pralaimėjimai komandas tik augina.

„Prisiimu atsakomybę, nes turėjau labiau padėti žaidėjams. Padėti susikurti geresnius metimus, geriau išplėsti aikštę, bet neradau tam kelio. Tai prasideda nuo manęs.

Jeigu prisiminsime šio pralaimėjimo jausmą, tai jis nebus malonus. Kitą kartą grįžę į olimpines žaidynes prisiminsime jį ir tai galiausiai padės eiti toliau“, – pridėjo J. Fernandezas.

Pusfinalyje Prancūzija susikaus su Vokietija, o JAV – Serbija. Šios kovos vyks ketvirtadienį.