Į finalą iš kiekvieno pusfinalio papuolė po devynias geriausią rezultatą užfiksavusias penkiakovininkes.

Finalą penkiakovininkės pradės ne tuščiomis – visos savo taupyklėje jau turi taškus, užsidirbtus rugpjūčio 8 d. vykusiame pagrindiniame fechtavimo etape. Lietuvės, jame laimėjusios po 16 kovų, turi po 205 taškus ir tarp finalininkių dalijasi 13-16 vietomis.

Prieš pat varžybų startą iš šių dėl ligos pasitraukė čempionės titulą gynusi britė Kate French, o ją pakeitė vokietė Annika Zillekens, kuriai duris į finalą buvo užvėrusi L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė. Mūsiškė pusfinalyje varžovę paskutinėje rungtyje aplenkė mažiau nei sekunde ir po tokio dramatiško finišo A. Zillekens nesulaikė ašarų.

Jojimo rungtyje G. Venčkauskaitė pasirodys trečia, L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė – penkta.

Puiki pradžia! Gintarė Venčkauskaitė jojimo rungtį įveikė be klaidų ir surinko maksimalų taškų skaičių – 300!

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė jojimo rungtyje prarado 7 taškus ir iš viso surinko 293 taškus.

Ispanė Laura Heredia jojimo rungtyje surinko 0 taškų – žirgas atsisakė šokti per kliūtis. Toks pasirodymas automatiškai sunaikina visus ispanės šansus kovoti dėl aukštesnių pozicijų.

Ašaros Marie Oteiza akyse. Prancūzė krito nuo žirgo ir gavo 0 taškų už rungtį. Ji buvo 4-a bendroje įskaitoje ir viena iš pretendenčių į medalį.

Po jojimo rungties Gintarė Venčkauskaitė užima 10-ą vietą, L. Asadauskaitė rikiuojasi 15-a.

Penkiakovininkės ruošiasi papildomam fechtavimo etapui

Gintarė Venčkauskaitė nuo trečios vietos atsilieka 20 taškų, kas reiškia 20 sekundžių deficitą bėgimo ir šaudymo rungtyje. L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė nuo trečios vietos atsilieka 27 taškais.

Papildomame fechtavimo etape Laura iškovojo 2 taškus, Gintarė liko be taškų.

Po fechtavimo rungties G. Venčkauskaitė dalijasi 10-ą vietą. Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė kyla į 13-ą vietą.

Olimpietės keliasi į plaukimo rungtį.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė plaukimo rungtyje surinko 261 tašką. G. Venčkauskaitė surinko 274 taškus.

G. Venčkauskaitė su 779 taškais užima 11-ą vietą, L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė (761 taškai) – 16-ą.

Sportininkės pasitinka kombinuotą bėgimo ir šaudymo rungtį, kuri yra lietuvių sėkmingiausia.

Trečią vietą užima Seungmin Seong su 813 taškų, tai reiškia, jog Gintarė nuo varžovės atsilieka 34 sekundėmis, o Laura – 52 sek.

Gintarė Venčkauskaitė pakartojo Tokijo olimpinių žaidynių rezultatą. Lietuvė finišavo septinta. Tuo metu Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė užėmė 16-ą vietą

Čempione tapo vengrė Michelle Gulyas, prancūzė Elodie Clouvel laimėjo sidabrą, trečią vietą užėmė korėjietė Seungmin Seong.

***

Šiuolaikinės penkiakovės moterų finalo tvarkaraštis:

12 val. Jojimas

12.40 val. Papildomas fechtavimo etapas

13.10 val. Plaukimas

13.40 val. Bėgimas ir šaudymas

Versalio rūmų pašonėje įrengtame aikštyne yra 50 m ilgio baseinas ir aikštė, kurioje vyksta jojimo, papildomo fechtavimo etapo bei kombinuotos bėgimo ir šaudymo rungties varžybos.

Finalas, kaip ir pusfinalis, startuos jojimo rungtimi. Jos maršrutą sudaro 12 kliūčių, bet reikia atlikti 15 šuolių. Kiekviena sportininkė prieš jojimą turi po 300 taškų. Tiek jų gali iškovoti, jei nenumeta nė vienos kliūties ir neviršija laiko limito. Po 7 taškus atimama už kiekvieną numestą kliūtį, minus 10 – už sustojimą, po 1 tašką – už kiekvieną viršytą jojimui skirto laiko sekundę. Kai užsispyręs žirgas visai nešoka per kliūtį arba numeta raitelį, galima likti visai be taškų.

Pusfinalyje lietuvėms jojimo rungtis buvo sėkminga – burtai lėmė ne aikštingus žirgus, tad L.Asadauskaitė-Zadenprovskienė uždirbo 291 tašką, o G.Venčkauskaitė prajojo visai be klaidų ir susižėrė maksimumą – 300 taškų. Bet finale žirgai bus kiti.

Netrukus po jojimo varžybų vyko papildomas fechtavimo etapas. Jame pirmos susitinka paskutines dvi vietas užimančios sportininkės. Nugalėtoja žengia toliau ir susirungia su aukštesnę vietą užimančia varžove, tad paskutinei išsilaikiusiai šiose kovose tenka susidurti su bendrosios įskaitos lydere. Už pergalę skiriami du taškai.

Vėliau olimpietės keliaus į baseiną, kur lenktyniaus 200 m laisvuoju stiliumi rungtyje. Čia atspirties taškas – 2 min. 30 sek. rezultatas. Prie tiek ar mažiau laiko distanciją įveikusi sportininkė gauna 250 taškų. Už kiekvieną šį laiką viršijančią sekundę atimama taškų, o jei plaukiama greičiau, pridedama.

Prieš paskutinę, kombinuotą šaudymo ir bėgimo rungtį visi anksčiau surinkti taškai paverčiami sekundėmis. Pirma startuoja varžybų lyderė, o kitos – tokiu intervalu, kiek sekundžių yra nuo jo atsilikę. Sportininkėms reikia įveikti 5 ratus po 600 m ir keturis kartus šaudykloje lazeriniu pistoletu kuo greičiau užgesinti po penkias taikinio lemputes. Tiesa, ir nepataikiusi į visus taikinius po 50 sek. olimpietė gali bėgti toliau.

Paklausta, kokį tikslą sau kelia lemiamose varžybose, pusfinalyje išplėšusi paskutinį bilietą į finalą olimpinė čempionė ir vicečempionė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė sakė: „Padovanojo aukščiausiasis finalą, gal paskutinį olimpinėse žaidynėse. Ačiū. O kaip bus, jau sunku pasakyti. Bet į penketuką neturiu šansų patekti, nes varžovės toli. Reikia labai gerai joti, šaudyti. Reikia laukti stebuklo. Kartais jie mane aplanko“.

G.Venčkauskaitė irgi nesiryžo prognuozuoti savo galimybių finale: „Jojimo rungtis labai nenuspėjama. Paskutinė irgi – kartais gali gerai šaudyt, o kartais po 50 sekundžių šaudykloje prastovi. Šiuo metu planas – pirmas dešimtukas.“