„Įdegis paprastai pradeda nykti per 2–4 savaites po pasimėgavimo saulės voniomis. Žinoma, tai priklauso ir nuo individualių odos savybių bei odos ląstelių atsinaujinimo ciklo, kuris paprastai trunka apie 28 dienas. Šio ciklo metu senosios odos ląstelės natūraliai pasišalina, o jų vietą užima naujos. Taip mūsų oda praranda įdegį. Šio proceso mes negalime išvengti, tačiau yra būdų, kaip ilgiau išsaugoti vasarišką įdegį“, – „Eurovaistinės“ pranešime žiniasklaidai sako įmonės vaistininkė G. Kruopytė.

Reguliariai drėkinkite odą

„Norėdami, kad įdegis išliktų ilgiau, reguliariai drėkinkite savo odą. Nusiprausę drėkinkite kūno odą tokiais aliejais ir kremais, į kurių sudėtį įeitų alavijų ekstraktas, sviestmedis, hialurono rūgštis, glicerinas. Šios medžiagos padeda išlaikyti odos drėgmę bei sustiprinti apsauginį odos barjerą taip užtikrinant, jog įdegis išliktų ilgiau“, – aiškina G. Kruopytė.

Kremas

Rinkitės švelnesnius kūno šveitiklius

„Šveitikliai su stambiais grūdeliais ar stipresnėmis rūgštimis gali greičiau pašalinti jūsų vasarišką įdegį, todėl patariama rinktis švelnesnius kūno šveitiklius. Taip pašalinsite tik paviršines negyvąsias odos ląsteles nepažeisdami gilesnių sluoksnių“, – pataria vaistininkė.

Gali pagelbėti savaiminis įdegis

„Daugelis žmonių jau yra gerai susipažinę su ultravioletinių saulės spindulių žala odai. Dėl to vis dažniau vaistinėse sulaukiame klientų, ieškančių saugesnio įdegio alternatyvų. Viena iš jų – savaiminio įdegio kremai“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Anot jos, savaiminio įdegio kremai gali suteikti natūralaus įdegio spalvą veidui ir kūnui. Juos naudojant reaguoja tik odos paviršius, o gyvosios odos ląstelės nėra veikiamos, todėl galima įgauti įdegį išvengiant ultravioletinių spindulių keliamų rizikų.

„Viršutinis epidermio sluoksnis, vadinamas raginiu sluoksniu, yra sudarytas iš negyvų odos ląstelių. Užtepus savaiminio įdegio ant odos, negyvajame sluoksnyje esantys baltymai reaguoja su veikliosiomis medžiagomis – cukrumi. Reakcijos metu išsiskiria pigmentas melanoidinas. Junginys lieka prisitvirtinęs prie raginio sluoksnio baltymų, todėl odos paviršius laikinai patamsėja ir atspalvis laikosi tol, kol įvyksta ląstelių apykaita“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Savaiminis įdegis

Vaistininkė ragina teikti prioritetą savo sveikatai. Saugokite savo odą naudodami SPF apsaugines priemones bei džiaukitės įdegiu pasirinkdami saugesnes alternatyvas.

Dar anksčiau „Delfi“ rašė, kad kosmetikos gamintojai siūlo platų produktų asortimentą norintiems įdegusio kūno: savaiminio įdegio putos, kremai, servetėlės, purškiamas įdegis. Tačiau ne visos priemonės saugios – būtina skaityti etiketes ir vengti gaminių, kurių sudėtyje yra medžiagų, sukeliančių sunkias ligas.

„Didesnio atidumo renkantis produktus reikėtų lėtinėmis odos ligomis sergantiems žmonėms, turintiems itin jautrią odą ar alergijų. Pastariesiems patarčiau dėmesingai skaityti etiketes ir analizuoti, ar produkto sudėtyje nėra ingredientų, į kuriuos žmogus neigiamai reaguoja, ypač, jei yra atlikęs alerginių testų ir žino, kam yra alergiškas. Sergantiems uždegiminėmis ligomis – žvyneline ar atopiniu dermatitu – tokių produktų vartoti nerekomenduojama“, – kalbėjo gydytoja dermatovenerologė Neringa Guobytė.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Taip pat „Delfi“ rašė, kad, norint ilgiau išlaikyti įdegį, verta maudytis vėsiame duše, drėkinti odą, praturtinti mitybą, gerti pakankamai vandens.

Daugiau apie tai skaitykite čia.